השר לשיתוף פעולה אזורי דודי אמסלם הגיש היום (ראשון) בקשה להפסקת כהונתה של מנהלת רשות החברות מיכל רוזנבוים. הבקשה, שהוגשה לנציב שירות המדינה פרופ' דניאל הרשקוביץ, טוענת כי על כהונתה של רוזנבוים להסתיים בשל אי התאמתה לתפקיד ומשבר אמון חריף בינה לבין השר. בנוסף לכך, טען השר אמסלם לניהול בלתי תקין של רוזנבוים ולהתנהלות בלתי תקינה כלפי עובדי הרשות.
הבקשה להפסקת כהונתה של מנהלת רשות החברות
פרוטוקול מפגישת עבודה והנחיות השר שצורף למכתב
מנגד, מסרה מנהלת רשות חברות עו"ד מיכל רוזנבוים בתגובה כי "בפחות מארבעה חודשים מאז השר נכנס לתפקידו, זהו הניסיון השלישי בו הוא נוקט להדיח את מנהלת רשות החברות הממשלתיות, וזאת לאחר שבכהונה קודמת התעמת עם מנהל רשות החברות הקודם ועם גב' דינה זילבר, המשנה ליועץ המשפטי לממשלה". לדבריה, "הרקע לפניות השר להדחה, הוא סירוב מנהלת רשות החברות להסכים לדרישות לא לגיטימיות, בעיקר בתחומי מינויים ושכר".
"בחוות דעת מפורטת, היועצת המשפטית לממשלה הבהירה כי הרשות פועלת כדין בעמידה עצמאית על כללי מנהל תקין", הוסיפה רוזנבוים. "ניסיון לאיים על מנהלת הרשות לא ירפה את ידיה והיא נחושה להמשיך ולהפעיל את שיקול דעתה באופן עצמאי וללא מורא. טענות השר נענו כבר והן ייענו שוב באופן ענייני במכתב מפורט לנציב שירות המדינה".
בין היתר, מתלונן השר אמסלם במכתב לנציב שירות המדינה כי סדרי העבודה בין לשכת השר למנהלת הרשות ובין המנהלת לעובדי הרשות אינה תקינה. "עד היום לא הצלחתי לקבוע סדרי עבודה תקינים עם מנהלת הרשות אלא להיפך, מנהלת הרשות עושה כל שביכולתה לסכל את יכולתי לבקר את עבודת רשות החברות ולהתוות את מדיניותי כפי שקובע החוק", כתב אמסלם.
עוד בנושא - סיקור N12
- מנהלת רשות החברות לנתניהו: "נוצר ואקום שלטוני, עליך להתערב באופן דחוף"
- "מופקרת ואלימה": דודי אמסלם במתקפה נוספת נגד מיכל רוזנבוים
- המשבר בחברות הממשלתיות - והמתקפה על אמסלם מתוך הממשלה
"התנהלות בעייתית זו של מנהלת הרשות, עולה גם מניסיון העבודה בין מנהלת הרשות אל מול לשכת השר", טען אמסלם במכתב. "התנהלות זו מול לשכת השר באה לידי ביטוי בכך שלכל נושא המועלה בינו לבין מנהלת הרשות - מוצא את דרכו לאמצעי התקשרות". הוא הוסיף כי "התנהגות כוחנית ומזלזלת זו אינה הולמת את תפקידה של מנהלת הרשות, כעובדת מדינה כלל וכמנהלת בשירות המדינה בפרט".
בנוסף, מתלונן השר על הכפשות בלתי פוסקות ובלתי מבוססות מצד מנהלת הרשות כלפיו, כאשר הוא נותן כדוגמאות את נושא הבונוסים של עובדי חברת רפאל, מינוי יועמ"ש נתיבי ישראל והדחת מנכ"ל הרכבת ויו"ר דירקטוריון הדואר. "מדובר במהלך שהתבצע על ידי דירקטוריון הרכבת עוד לפני שנכנסתי לתפקידי כשר", כתב. "מנהלת הרשות לקחה סמכות לא לה, שכן סמכותה ע"פ חוק מסתכמת בייעוץ בלבד", הוסיף אמסלם.
עוד קבע אמסלם במכתב כי "מנהלת הרשות לא מבחינה בין מדיניות לבין ניהול" וכי "מנהלת הרשות אינה מקדמת מענה לצרכים של חברות ממשלתיות". הוא הוסיף כי "בלשכתי נתקבלו תלונות מהם עולה שרשות החברות הפכה להיות גורם מכביד ולא מסייע, אמירה המשותפת גם לבכירי הרשות המשוחחים איתי וגם ליושבי ראש חברות ממשלתיות, וגם שרים שהם נציגי הממשלה".
אמסלם מנה מספר כשלים נוספים בתפיסת הניהול לפי תפיסתו, וקבע כי התנהלותה כי רוזנבוים כלפי העובדים תחתיה ברשות היתה בלתי תקינה. "מהמכתבים האנונימיים שהתקבלו לידי ולידיך עולים חששות ממשים לתפקוד לקוי בניהול עובדי הרשות", ציין אמסלם. "דבר זה בא לידי ביטוי בקצב הפרישה של עובדי הרשות, גם סגנים וגם עובדים מקצועיים מאז כניסתה של המנהלת לתפקידה". לטענתו, "אין מדובר בעובד אחד או שניים אלא בעשרות עובדים בתקופה קצרה".
בהמשך המכתב, טוען אמסלם כי יש חשש לפעולה בניגוד להסדר ניגוד העניינים שעליו חתמה מנהלת הרשות. "מצב דברים זה מעיד על חוסר האמינות של מנהלת הרשות, וחוסר המודעות שלה על ההגבלות והזהירות שהיא צריכה לנקוט במסגרת מילוי תפקידה".
בשבוע שעבר פנתה מנהלת רשות החברות במכתב לראש הממשלה בנימין נתניהו, ובו הזהירה כי נוצר "ואקום שלטוני הגורם נזקים כבדים לחברות הממשלתיות". היא ביקשה מראש הממשלה להתערב באופן דחוף בנושא - ולהציג זאת בפניו בישיבת הממשלה הקרובה. היא תיארה את חילופי הדברים בינה לבין השר אמסלם בחודשים האחרונים: "השר הוציא הודעה שלפיה אין בכוונתו לקחת על עצמו את האחריות שהוטלה עליו בהחלטת הממשלה לתחום פעילות החברות הממשלתיות".
למכתב חריף זה מגיע בעקבות סירובו של השר אמסלם לקדם מהלכים קריטיים בגלל ההתנגדות של ראש רשות החברות מיכל רוזנבוים לאשר לו מינויים מטעמו לחברות ממשלתיות - משום שאינם עונים לדרישות המקצועיות. בעקבות המשבר בין השר למנהלת, נוצר מצב שעד סוף השנה לא יהיו יותר דירקטוריונים מתפקדים בחברות גדולות כמו חברת החשמל, עמידר ונתיבי ישראל - והן לא יוכלו לתפקד באופן חוקי. שרים בכירים בממשלה תקפו את אמסלם, ואמרו כי "התנהלות בריונית וילדותית שתוקעת את העבודה של הממשלה".