הצעת החוק לצמצום עילת הסבירות תעלה היום (שני) להצבעה בקריאה ראשונה בכנסת, כשהקואליציה מתכוונת לאשר סופית את החוק עוד החודש. הייעוץ המשפטי מתנגד בתוקף לקידום הצעת החוק בטענה כי היא פוגעת בערכים הדמוקרטיים של המדינה. מומחים למשפט חוקתי מבהירים - לבג"ץ הסמכות לבטל את החוק, גם כשמדובר בחוק יסוד. האם הדבר ייצור משבר חוקתי? N12 עושים סדר.
"יש הגבלות גם על הכנסת"
“מדובר בסעיף חדש בחוק יסוד, ולא בחוק רגיל", הסביר פרופסור אריאל בנדור, מומחה למשפט חוקתי ומנהלי מהפקולטה למשפטים באוניברסיטת בר-אילן. "לפי פסיקת בית המשפט העליון, יש הגבלות על סמכות הכנסת לחוקק חוק יסוד שנוגע לנושאים שלא מתאימים להיכלל בחוקה". לדבריו, בג"ץ יוכל לפסול את החוק אם יקבע כי מדובר בשימוש לרעה בסמכות המכוננת, שמכוחה הכנסת מחוקקת חוקי יסוד.
לקריאת הצעת החוק המלאה - לחצו כאן
"עד היום היו מקרים שבהם בית המשפט אמר כי ניתן לפסול גם חוקי יסוד, הוא הזהיר לגבי זה", המשיך פרופסור בנדור. "עם זאת, זו טענה לא פשוטה ובית המשפט לא ממהר להתערב בחוקי יסוד". טענה נוספת יכולה להיות שההצעה לבטל באופן מוחלט את בחינת הסבירות של החלטות שרים, בנושאים שאינם נושאי מדיניות, אינה מתיישבת עם האופי הדמוקרטי של המדינה.
"פגיעה בשלטון החוק"
"לא הייתי קורא לזה צמצום עילת הסבירות", הדגיש ד"ר עמיר פוקס, חוקר בכיר במכון הישראלי לדמוקרטיה. "אומנם זה לא ביטול של כל העילה - אבל לפי ההצעה היא לא תחול בכלל על החלטות של נבחרי ציבור". פוקס הצטרף לדבריו של בנדור, והסביר כי בג"ץ יוכל לפסול את החוק בקביעה שמדובר בתיקון חוקתי שאינו חוקתי.
"אם זה יהיה מנוגד לליבת המשטר הדמוקרטי - לעקרונות של הפרדת רשויות ושלטון החוק - אפשר שבית המשפט יקבע כי מדובר בתיקון לא חוקתי שכזה", אמר פוקס. הוא העלה את האפשרות שאם החוק יעבור - בית המשפט לא יוכל להתערב כלל במינויים או בפיטורים של שומרי סף.
"בהצעה יש פגיעה בשלטון החוק", הוא נימק. "היא עלולה ליצור חורים שחורים בהם לא תהיה לבית המשפט אפשרות של ביקורת בכלל וזה מצב לא בריא". הוא הוסיף כי לשלטון המרכזי בישראל יש כוח רב, והחקיקה הזו תעניק כוח נוסף לממשלה, שתוכל למשל לפטר את היועמ"שית ולמנות לתפקיד אדם מטעמה.
קרב בין הרשויות
פרופסור בנדור מבר-אילן עמד על הקושי בחקיקה של צמצום עילת הסבירות דווקא בחוק יסוד. "הסבירות היא חלק מהמשפט המנהלי והיא קשורה לשורת כללים שבית המשפט פיתח לאורך השנים, שחלקם גם מעוגנים בחקיקה", הבהיר בנדור. "יש קושי להכניס סעיף לחוק יסוד שמבטל חלק מהמשפט המנהלי, שהוא בדרגה של חקיקה רגילה, בלי לערוך התאמות הכרחיות".
בנדור התייחס לאפשרות של משבר חוקתי אם בג"ץ יתערב בחקיקה: "השאלה היא לא אם נכון שבית המשפט יתערב, אלא אם מותר לכנסת לחוקק סעיף שכזה. אם אסור לה - אז בית המשפט צריך לפסוק בנושא".
"אנחנו עלולים להגיע למצב של משבר חוקתי", הצטרף ד"ר פוקס. לדבריו, אירוע כזה יכול לקרות בקרוב - אם החוק אכן יעבור ובית המשפט יוציא צווים שמבטלים את ההחלטות של נבחרי הציבור, עוד בטרם הכריע בשאלת חוקיות חוק היסוד. "אם למשל מפטרים את היועמ"שית ומוגשת לבית המשפט עתירה", הדגים פוקס, "בית המשפט יוכל להוציא צו שמבטל את ההחלטה - ההשלכה יכולה להיות מיידית".