בעוד קצת פחות משבועיים, ב-15 באוקטובר, ייפתח כנס החורף של הכנסת, שצפוי להצית מחדש את הסוגיות הבוערות במערכת הפוליטית. בראש ובראשונה תעלה שוב לסדר היום הציבורי שאלת המהפכה המשפטית, שאם תקודם צפויה להרחיב את המחאה שעודה מתקיימת מדי מוצ"ש ברחבי הארץ.
גם חוק הגיוס, שהחרדים כבר הבהירו מספר פעמים שמבחינתם זהו חוק שבראש סדר העדיפויות בכנס הקרוב, יהווה עבור הממשלה אתגר של ממש. גם המתחים בתוך הקואליציה יעמדו למבחן משמעותי, ובהם סוגיית עוצמה יהודית והאיומים שפיזר יו"ר המפלגה איתמר בן גביר. אלה שלושת המוקשים המרכזיים של הממשלה בכנס החורף:
1. חוק הגיוס - והאתגר מול גלנט
הממשלה אמורה להציב בראש מעייניה בכנס הקרוב את את חוק הגיוס. הדבר מהווה אתגר עבור הממשלה גם משום שסוגיית השוויון בנטל הפכה דומיננטית יותר לאחרונה בשיח הציבורי. לכן, בממשלה שוקלים לקדם נוסח חוק גיוס מרוכך יחסית, שככל הנראה לא יכלול פטור גורף לחרדים, אך עדיין מוקדם לצפות כיצד ייראה החוק.
אך לא רק המחאה בציבור נגד החוק תקשה על הממשלה. שר הביטחון גלנט מתכוון להתעקש שלצד חוק הגיוס יעבור "חוק הוקרת השירות" שיעניק למשרתי חובה, במענקים או במשכורות, תוספת בשווי מיליארדי שקלים. מה שתוקע את החוק הזה הוא משרד האוצר שלא ברור אם יעביר לכך תקציב.
ראשי מפלגות הקואליציה אמורים היו להתכנס ולדון בשבוע שעבר על "חוק הגיוס" לקראת כנס החורף, אולם הדיון בחוק הנבצרות בבג"ץ והמתיחות מול השר בן גביר הביאו לביטול הפגישה. בתגובה השאיר השר גולדקנופף (יהדות התורה) פתק על שולחן מזכיר הממשלה עם הכיתוב: "בהתאם להבטחתך, יונח על שולחן הכנסת/ממשלה חוק גיוס ביום 15.10.23. מוצא שפתיך תשמור (אצלי שמור גם כתב ידך)". למעשה, גולדקנופף "הודיע" בפתק כי חוק הגיוס יונח על שולחן הכנסת עם פתיחת כנס החורף.
2. מתווה חד-צדדי ומחאה נרחבת?
אחרי שהצליחה לאשר בסופו של הכנס הקודם את החוק לביטול עילת הסבירות, הממשלה תצטרך להחליט אם להמשיך בחקיקה המשפטית. לפי דברי נתניהו בהזדמנויות שונות בפגרה, הממשלה מתכוונת לקדם את שינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים, ולסיים בזה. "נעשה שינוי בוועדה לבחירת שופטים - ואז נעצור", אמר בריאיון ל"בלומברג". "זה בערך מה שנשאר - כי את שאר הדברים אני לא חושב שעלינו לחוקק".
יום לפני בג"ץ הסבירות, פורסם ב"מהדורה המרכזית" כי נתניהו ולוין שוקלים לקדם מתווה חד-צדדי להרכב הוועדה. ראש הממשלה רוצה לשמור על הרכב הוועדה כפי שהוא היום, אך לשנות את הרוב הדרוש על מנת לבחור שופטים לערכאות השונות, כך שלמעשה יהיה ליריב לוין ולחברי הקואליציה וטו בהצבעות בוועדה. גם שינוי הרוב הדרוש לבחירת נשיא בית המשפט העליון נמצא מבחינת נתניהו על הפרק.
לוין לעומתו מעוניין במהלך רחב יותר הכולל את שינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים. אם בכל זאת ייגזר עליו לעבוד עם הוועדה במתכונתה הנוכחית, הוא מעוניין לקדם מהלך שייתן מענה לתקופות בהן הימין נמצא באופוזיציה, אז קטן באופן משמעותי כוחו בוועדה. עם זאת, לא ברור כיצד ניתן לקדם מתווה שכזה בלי לשנות את הרכב הוועדה.
המחאה מצידה כבר הבהירה אתמול כי אם תתחדש החקיקה בכנס החורף היא מתכוונת לחדש את המחאות, לא רק מדי מוצאי שבת. החל מאתמול, החלו המפגינים בכל רחבי הארץ להקים סוכות מחאה מחוץ לבתים של שרים וח"כים, שאותן הם מתכוונים לאייש במשך כל שעות היממה. בנוסף הודיעו במחאה כי יחזרו למתכונת של שיבושים והפגנות באמצע השבוע במידה שהחקיקה תתחדש.
3. המתיחות מול בן גביר
במהלך הפגרה שתסתיים עוד כשבועיים, יחסי נתניהו ובן גביר עלו על שרטון לא פעם. רק אתמול, אחרי הדיווחים שהשר לביטחון לאומי מודר מישיבה ביטחונית שעסקה גם בנושאים שקשורים לענייני משרדו, נתניהו מיהר להבהיר: "כל ניסיון לסכסך בינינו - שקרי".
בן גביר אף הספיק לאיים שעוצמה יהודית לא מחויבת להצביע יחד עם הקואליציה בעקבות משבר האסירים לפני כשבועיים. אם סנקציה זו תימשך, היא תקשה מאוד על הקואליציה לחוקק. בן גביר החליט זאת אחרי שראש הממשלה הצליח "לכופף" אותו ואמר שלמרות החלטת השר לביטחון לאומי להרע את תנאי האסירים הביטחוניים, הדיון בנושא יידחה לאחרי החגים.
נוסף על כך, על רקע ההסכם המתגבש עם סעודיה, בן גביר איים לפני כשבוע וחצי: "אם יהיו ויתורים לפלסטינים - נפרק את הממשלה". גורמים בסביבת השר לביטחון לאומי אמרו כי הוא לא יסכים לעסקה בכל מחיר. "אם בפועל יתחילו לעסוק בוויתורים ופגיעה בריבונות - זה סימן שגנץ ייכנס", אמרו. "לא נאפשר שלום תמורת שטחים".