המשפט התנ"כי "אנשים אחים אנחנו" נשמע לא מעט בשבועות האחרונים לאור המצב במדינה. אולם כידוע מההיסטוריה הארוכה של העם היהודי, גם בין אחים פורצת לפעמים מלחמה. נדמה שיריית הפתיחה של המלחמה הזו נורתה השבוע עם החוק לביטול עילת הסבירות שעבר למרות הלחצים ולמרות החשש מקרע אמיתי בעם. בקרב מתנגדי הרפורמה מדברים עכשיו על מילה אחת - היפרדות.
אלא שמלחמת האחים מקבלת משמעות פי כמה וכמה בעימות ההולך וגובר מאז פרוץ המחאה, בין שני האחים בשמת ועמיחי חזן. בשמת היא דתייה ליברלית שמתנגדת לרפורמה, ממארגני ההפגנות בירושלים, ואילו אחיה תומך ברפורמה המשפטית. "הוציאו לכם את הצ'יפ היהודי", גוער עמיחי בבשמת. היא מנגד עונה לו: "אתה לא מתבייש? לערער על היהדות שלי?". יום לאחר החקיקה מתארת בשמת כי היא "קמה ליום אבל". אחיה, לעומת זאת, אמר כי עבורו היה זה "יום של תקווה".
אם בבית אפשר לריב ולסגור את החלונות, הרי שבחוץ יש רשתות חברתיות שיגבירו את הווליום; פוסטים רעילים משני הצדדים ובהם מסופר בין היתר על אימהות שקורעות את צווי הגיוס של ילדיהם בעקבות הצעת חוק מתריסה, או על מסעדנים שבאקט מחאה פותחים את המסעדות בערב תשעה באב. וכן, פוסטים על גז פלפל שרוסס נגד הסועדים בקרבת אותן מסעדות.
על רקע המחלוקות והקרע בעם, מתחיל להישמע רעיון "ההיפרדות". הרעיון להיפרדות ישראל ויהודה הוא לא חדש, אולם ניתן לומר שעד היום היה בגדר תסריט בדיוני.
כדי להבין עד כמה הפנטזיה קרובה למציאות, פגשנו השבוע את חברי "תנועת ההיפרדות", יוזמה שהוקמה לפני חמישה חודשים, ומטרתה הסופית ברורה, חלוקת הארץ. "ברית ליברלית עם רצף טריטוריאלי, שתי מדינות עם -שני צבאות. שני בתי מחוקקים, שתי ממשלות", מסביר את השקפתו ניצן עמית, מייסד תנועת ההיפרדות.
לדברי ד"ר עפרי אילני, קיימים לא מעט מקומות בעולם בהם תופעת ההיפרדות עובדת. "זה מאוד מסובך בישראל, אנחנו יחידת שטח קטנה", הוא אומר. "יש כמובן סכסוך ישראלי-פלסטיני שנמצא כל הזמן ברקע ויחד עם זאת, זה קרה בכל מיני מקומות בעולם; סקוטלנד רוצה לפרוש מהממלכה המאוחדת, האיחוד של בלגיה לא כל כך יציב, קטלוניה רוצה לפרוש מספרד. בכל המקומות האלה העניין לא נראה כל כך פשוט וכל כך ריאלי ובכל זאת הוא עשוי לקרות. כבר יש מדינות בעולם שהחלוקה עובדת לא רע".
גם לחוקר והמרצה נועם מנלה יש תוכנית חלוקה, קצת אחרת - לא לפי אזורים, אלא לפי צביון תרבותי. בתוכנית שלו ושל יוזמת "ברית ערים", כל הרשויות המקומיות הליברליות יתאגדו ביחד לברית אחת שבה יהיה ניהול אוטונומי. "אני לא מדבר על היפרדות היום. אני מדבר על נפרדות", הוא מסביר. "אנחנו רוצים מערכת חינוך משלנו, שמלמדת פלורליזם, שוויון, הומניזם ודמוקרטיה. אף אחד לא יוכל להגיד לתל אביב איך להתנהל ומה לסגור. יהיה לנו מסחר אולי בשבת, קבורה חילונית ומשפט אזרחי. אתם תעשו לכם בית דין רבני ותעשו לכם בד"ץ ומה שאתם רוצים, וזה נפלא".
על אף התוכנית המגובשת, יש גם יוצאים מן הכלל, עליהם מנלה מפרט: "אני לא מפרק את כל המדינה. יש דברים שנשארים ברמת הפדרל, ברמת המדינה, כמו צבא ומשטרה".