יו"ר המחנה הממלכתי בני גנץ התייחס הערב (שלישי) לראשונה למתווה הפשרה של נשיא המדינה יצחק הרצוג ודרש מנתניהו להציג גיבוי קואליציוני לפני שיסכים לחידוש השיחות. "רק אתמול נתניהו והליכוד הכחישו ודחו את הצעתם שלהם, והיום נתניהו מפזר ספין חדש של קריאה להידברות", אמר גנץ, שהבהיר כי לא יתקדם להסכמות עד שיוכח שנתניהו יעמוד בהן.
החקיקה המשפטית והפשרה - סיקור N12
- חשיפת חדשות 12: הצעת הפשרה הדרמטית על החקיקה המשפטית
- נתניהו בהתייעצויות קדחתניות עם לוין ומקורביו: האם להמשיך במגעים?
- עליות וירידות: לוין סירב להצעת הפשרה, כך הגיבו השווקים
- מהנאום בינואר ועד לפשרה הנוכחית: מה בעצם נשאר מתוכנית לוין?
זמן קצר לפני הצהרתו של גנץ, פנה אליו ראש הממשלה בנימין נתניהו בבקשה לנסות להגיע להסכמות בעניין חקיקת המהפכה המשפטית. "יש בינינו הרבה מחלוקות, אבל יש בינינו גם הרבה מן המשותף", אמר נתניהו בסרטון שפרסם דקות לפני הצהרתו המתוכננת של גנץ בנושא. במהלך ההצהרה, צפוי גנץ להתייחס לראשונה
"לשנינו קוראים בנימין, שנינו נלחמנו בשדה הקרב נגד אויב משותף, והיום רוב העם מצפה מאיתנו שנעשה משהו למען מטרה משותפת", אמר נתניהו בהודעה המיועדת לגנץ. "הוא רוצה שנגיע להסכמות. אבל כדי להגיע להסכמות צריך לעשות דבר אחד פשוט: לשים בצד את כל התנאים המוקדמים, את כל המכשולים, להיכנס לחדר ולדבר".
הצהרתו של גנץ הערב, בפתח כנס פעילים וראשי מטות של המחנה הממלכתי, מגיעה לאחר שמתווה הפשרה שהציג הנשיא הרצוג הוצג בפניו. לטענת בית הנשיא, ההצעה תואמה עם ראש הממשלה נתניהו ומקובלת עליו. גנץ הבהיר בדבריו הערב כי "איני סומך על נתניהו, שעושה קודם כל מה שטוב לו, ורק אחר כך מה שנכון למדינה. אבל מנהיגות, צריכה לשים את השיקול הממלכתי, ואת טובת המדינה בראש".
הוא הוסיף כי המדינה נמצאת כיום תחת סכנה ברורה ומיידית, והבהיר כי "אין ראש ממשלה אפקטיבי בישראל – ואיש הישר בעיניו יעשה". הוא הדגיש כי "אנחנו ניצבים מול איום על הדמוקרטיה שלנו ושיטת המשטר, מול ממשלה שמובלת על ידי קיצוניים שלא רוצים לתקן או לעשות רפורמה. שרוצים שליטה פוליטית לא מרוסנת על מערכת המשפט, ולא רק עליה. גם על התקשורת, גם על מערכת החינוך, גם על המוסדות הכלכליים והמערכת הציבורית".
"אני מבקש להזכיר לציבור – המטרה שלנו היא לא להגיע למשבר חוקתי שיקרע את העם, אלא לשמור על הדמוקרטיה ולהימנע ממנו אם ניתן", הוסיף גנץ בנאומו. "זו האחריות של כל מנהיג, ולצערי נתניהו ושותפיו החליטו לגרור את מדינת ישראל למשבר העמוק בתולדותיה". הוא ציין כי "מלכתחילה אמרתי לנשיא, שאני מתקשה לראות את הקואליציה תומכת במתווה, אבל חובתנו לנסות - באחריות ובזהירות הנדרשת".
"המתווה שהוצג, ועיקריו פורסמו בתקשורת, אינו מתווה החלומות שלנו", הבהיר יו"ר המחנה הממלכתי. "היינו נכונים לדון בו כבסיס, בכדי לעצור את ההפיכה המשטרית והפגיעה במדינת ישראל". הוא הוסיף כי "היינו מוכנים, מתוך הבנה שכשאנחנו נהיה בשלטון, נוביל תהליך רחב יותר שיבצר את שלטון החוק ויעגן את כללי המשחק בהסכמות רחבות".
עם סיום הצהרתו של גנץ, קרא גם שר הביטחון יואב גלנט להגיע להסכמות בנוגע למהפכה המשפטית. "אזרחי ישראל וצה"ל זקוקים ללכידות ולאחדות. זו העת לשים בצד את המחלוקות, ולמצוא את המשותף והמאחד", כתב גלנט ברשתות החברתיות. "קורא לחבריי לכנסת להגיע לפשרה ומהר, למען מדינת ישראל ולמען ביטחון ישראל".
עוד לפני כן, נתן בכיר ראשון בקואליציה, שר הכלכלה ניר ברקת, גיבוי לנתניהו. "אני מחזק את ראש הממשלה נתניהו ותומך במהלך של הסכמה רחבה בנושא החקיקה המשפטית", מסר. "בפני מדינת ישראל אתגרים כבירים בביטחון, ביחסי החוץ ובכלכלה. בימים אלה כשאויבינו מביטים בנו נלחמים אחד בשני, עלינו לשים את המחלוקות בצד ולהגיע להסכמות רחבות בקרב עם ישראל". הוא הוסיף כי "אחדות ישראל היא ערך עליון ורק אם נהיה מאוחדים ומלוכדים - נוכל לנצח ולהתמקד באתגרים הגדולים שלפנינו".
חבר מפלגתו של גנץ, חה"כ גדעון סער גיבה את יו"ר המפלגה ואמר כי "אנחנו תמיד נפעל לפי המצפן של טובת המדינה". הוא הוסיף כי "אנחנו תמיד מוכנים לבחון כל רעיון שמועיל למדינה - אבל איננו מוכנים להיות שותפים למצג שווא ואחיזת עיניים. יש לנו ניסיון ושכל שמאפשר לנו לבחון את הדברים. כולנו מבינים שבסופו של דבר: ישראל לא תוכל לחזור לעצמה ולבנות את עתידה בלי החלפת הממשלה הגרועה ביותר בתולדותיה".
מטה המאבק "חופשי בארצנו" גיבה אף הוא את דבריו של גנץ. "מברכים את ח"כ גנץ על שהתפכח והבין כי עליו להפסיק לשמש כלי בידיו של גדול הרמאים בתולדות ישראל", נמסר מטעמם. "קוראים גם לנשיא המדינה להתייצב בפומבי לצד הדמוקרטיה ונגד אויביה. ישראל נחטפה בידי חבורת קיצונים מסוכנים וחסרי עכבות, מיליוני אזרחים ימשיכו לעמוד מולם כחומה בצורה וימנעו בכל מחיר את חורבן המדינה".
לפי החשיפה אמש ב"מהדורה המרכזית", המתווה שהציע הרצוג ולטענת בית הנשיא קיבל את הסכמת אנשי ראש הממשלה, כולל את הקפאת החקיקה המשפטית לשנה וחצי הקרובות. בנוסף לכך, כולל המתווה ריכוך בחקיקה מחדש של עילת הסבירות, אי ביצוע שינויים בוועדה לבחירת שופטים והגדלת הרוב הנדרש לכל מינוי בה.
יממה אחרי החשיפה של מתווה הפשרה, התגובות במערכת הפוליטית צוננות - גם בקואליציה וגם באופוזיציה. השרים בצלאל סמוטריץ' ואיתמר בן גביר מיהרו להודיע כי הם מתנגדים, ושר המשפטים יריב לוין, שעומד מאחורי החקיקה המשפטית, אמר היום כי מתווה הפשרה אינו אפשרי.
הערב אמר שר המשפטים יריב לוין בריאיון לרדיו קול חי כי "אני לא צריך להתייחס לכל בלון ניסוי שיוצא בתקשורת, לא ברור לי אם מה שפורסם זה באמת מתווה שהנשיא מציע". הוא הוסיף כי "נפגשתי עם ראש הממשלה על עניינים שוטפים, אין שום הצעה מעשית להסכמה שאנחנו עוסקים בה".
במהלך היום קיים ראש הממשלה נתניהו התייעצות עם שר המשפטים יריב לוין ועם הצוות שגיבש את מסמך הפשרה לבית הנשיא – השר לנושאים אסטרטגיים רון דרמר, מקורבו של ראש הממשלה עורך הדין מיכאל ראבלו ומזכיר הממשלה יוסי פוקס. ההתייעצות אצל נתניהו נועדה כדי לדון בשאלה אם להמשיך עם מגעי הפשרה במתווה הרצוג-נתניהו, למרות ההתנגדות בקואליציה.
בית הנשיא טען בשורת מפגשים עם נציגים מהאופוזיציה והמחאה: "השגנו סיכום מרחיק לכת שמקובל על אנשי נתניהו, אם תסכימו - תם המשבר". עוד נמסר מבית הנשיא כי "כחלק מהמאמצים מקיים הנשיא שיחות עם ראשי הקואליציה והאופוזיציה במטרה להביא לדיאלוג שיביא להסכמות רחבות". עם זאת, בליכוד הכחישו: "הפרסומים אינם נכונים ולא הייתה שום הסכמה".