ראש המוסד לשעבר תמיר פרדו התבטא הערב (חמישי) בחריפות נגד החוק לביטול עילת הסבירות והמהפכה המשפטית, ואמר כי יש להעמיד לדין את ראש הממשלה בנימין נתניהו. "ברגע שראש ממשלה הופך מדינה דמוקרטית לדיקטטורה, זה אדם שצריך לתת דין", אמר פרדו בריאיון ל"מהדורה המרכזית". הוא הבהיר כי "אם הצעת החוק הזאת תעבור בקריאה שנייה ושלישית, מדינת ישראל תפסיק להיות דמוקרטיה".
המהפכה המשפטית - סיקור N12
- ראש השב"כ לשעבר נדב ארגמן: "אם החוק הזה עובר, לא חייבים לעמוד בחוזה"
- "הם רוצים יועץ משפטי שהוא משרת של המאפיה": גדעון סער תוקף
- מנדלבליט במתקפה: "ביטול עילת הסבירות - ריסוק של עצמאות מערכת המשפט"
ראש המוסד לשעבר סירב להמליץ לחיילי מילואים שלא להתייצב לשירות, והבהיר כי "לגבי שירות המילואים, או ההתנדבות לשירות המילואים, זו צריכה להיות החלטה של כל אחד ואחד. אני, כמי שכבר הגיע לגיל 70 ולא עושה מילואים, לא ראוי שאמליץ, כיוון שזה עניין מצפוני בעיקרו". עם זאת, פרדו ציין כי יבין לליבם של מי שיפסיקו להתנדב. "אני גם מאוד מעריך את אומץ ליבם ואת נכונותם לעשות זאת", אמר.
"מי שמפרק את צבא העם הוא ראש ממשלת ישראל. הוא מפרק אותו בעזות מצח, אין לו שום זכות לעשות את זה, לא כאזרח ישראלי ולא כראש ממשלה", אמר פרדו בתשובה לשאלה על הטענות בימין בדבר "הפיכה" שמבצעים מתנגדי הרפורמה. "כל הטענות לגבי 'הפיכה', זה ראש הממשלה שמבצע הפיכה. הוא מבצע הפיכה, עם כל הסממנים של הפיכה כפי שכתוב בכל ספר היסטוריה, ועל זה אני מקווה שהוא ייתן את הדין בבית המשפט".
הדברים התקיפים של ראש המוסד לשעבר, מגיעים לאחר דברים ברוח דומה שהשמיע הבוקר ראש השב"כ לשעבר נדב ארגמן. "לא יעזור לאף אחד, החקיקה הזו לא תעבור", אמר בריאיון לאילנה דיין בגל"צ. ארגמן הוסיף כי אם החקיקה תאושר - ראשי מערכת הביטחון חייבים להציג לנתניהו את השלכותיה. "אם החוק הזה מאושר - אנחנו לא חייבים לעמוד בחוזה שחתמו איתנו כאשר סוכם על כך שאנחנו מדינה יהודית ודמוקרטית", הוסיף. "יש כאן מציאות אחרת, שונה מההתנתקות או כל דבר אחר. אנחנו מדברים על שינוי משטר במדינת ישראל, לכן אותה הפסקת התנדבות שעליה מדברים - היא במקום".
ארגמן טען עוד כי הטלת את האחריות למצב על הטייסים ועל מתנדבי המילואים ביחידות השונות היא "שגיאה מוחלטת. האחריות כולה מוטלת על רה"מ, הוא יוכל להוביל להעברת החקיקה הזו בדרך של הידברות ולא בדרך של אכיפה". הוא הוסיף כי "אחרי שיעבור החוק - אני חושש מאוד שאנחנו מדינה אחרת. אני חושש מאוד שאנחנו בפתחה של מלחמת אזרחים". לדבריו, "אני מרגיש שהמכונית מהפרק הקודם של לוין רוטמן וביבי - עם שני גלגלים באוויר, על סף תהום".
מוקדם יותר הערב נשא ראש הממשלה נתניהו הצהרה לתקשורת, ובה אמר כי גם כעת נעשים מאמצים להגיע להסכמה רחבה. "כולנו רוצים מדינה יהודית ודמוקרטית וצה"ל חזק וכולנו מבינים שיש לנו רק מדינה אחת. האיזון הראוי בין הרשויות השונות הופר, יש מי שחוששים ויש מי שרוצים להפיל את הממשלה הנבחרת בלי קשר לרפורמה. בכל מצב ישראל תמשיך להיות דמוקרטית וליברלית", אמר נתניהו. "היא לא תהפוך למדינת הלכה, ותשמור על זכויות הפרט של כולם. אין שווים יותר ושווים פחות".
"נכנסנו להידברות במשך שלושה חודשים. הקואליציה הציעה הצעה אחר הצעה לאופוזיציה אך לצערי הרב היד שהושטנו לאופוזיציה נותרה באוויר", ציין ראש הממשלה. "אף על פי כן, גם בהיעדר פרטנר, הקואליציה ריככה את הרפורמה המקורית והורידה את פסקת ההתגברות המוחלטת". הוא הוסיף כי "אני שואף להגיע להסכמה רחבה בנושא תיקון מערכת המשפט".
"הדיבורים על הרס הדמוקרטיה הם אבסורד, ניסיון הפחדה", המשיך נתניהו בדבריו. "תיקון הסבירות יחזק את הדמוקרטיה. בדמוקרטיה מתוקנת היד שמנצחת היא לא זו שמחזיקה בנשק, אלא זו שמצביעה בקלפי. הסרבנות מסכנת את הביטחון ואת הדמוקרטיה. כשגורמים בצבא מנסים לאיים על הממשלה זה פוגע בדמוקרטיה, זה דבר פסול. אם הם מצליחים זה קץ הדמוקרטיה".