האם כך חושבת ממשלת ישראל להיאבק באלימות בחברה הערבית? בישיבת הממשלה הבוקר (ראשון) התפתח דיון סוער על העברת 200 מיליון השקלים שהובטחו לרשויות המקומיות במסגרת תוכניות הפיתוח. שר האוצר בצלאל סמוטריץ' מעכב את העברת התקציבים וראש הממשלה בנימין נתניהו הורה למצוא את מגנוני הפיקוח שיאפשרו את הכסף, אך הציטוטים שפרסמנו הערב ב"המהדורה המרכזית" מספרים שהשרים לא מתלבטים איך להעביר את הכספים אלא אם בכלל להעביר אותם.
סיקור N12
- אילו כספים בדיוק מונע סמוטריץ' מהרשויות הערביות? N12 עושים סדר
- הקפאת המיליארדים לרשויות הערביות: "באישור נתניהו"
- שרים נגד סמוטריץ': "בטל את הקפאת התקציב לערביי ישראל"
- סמוטריץ' מסרב להעביר כספים לרשויות הערביות: "יש צרכים חשובים יותר"
במהלך הישיבה הטיח שר החינוך יואב קיש בשר סמוטריץ': "אתה מרסק את החברה הערבית". סמוטריץ' צעק עליו: "אתה לא מבין כלום, אתה מדבר שטויות. יש קמפיין על הראש שלי, שרים שלא מבינים את האירוע. תתקשרו, תלמדו את האירוע". קיש השיב: "תעביר את ה-200 מיליון ואת השאר אחרי".
בשלב מסוים פנה נתניהו לסמוטריץ': "אי אפשר לנהל ככה ישיבות עם צעקות, אני רק מבקש שכל זה ינוהל מהר". סמוטריץ' עקץ אותו: "אז אתם רוצים שנעשה את מה שעשו (בנט ולפיד) עם מנסור עבאס?".
השרה להגנת הסביבה עידית סילמן התערבה: "אני לא מעבירה שקל לחברה הערבית שמנהלים קרטלים. את העולם הזה צריך לעצור", ושרת ההסברה גלית דיסטל-אטבריאן טענה: "צריך לדבר לבייס היהודי". נתניהו קטע אותה והשיב: "אני לא מדבר עכשיו לבייסים, יש דחיפות שאין להתעלם ממנה. צריך לאמץ את ההצעה של שר האוצר, תביאו לנו הצעה וניישם תחת בקרה".
בשורה התחתונה, ראש הממשלה מרגיש את סיר הלחץ ומבקש להעביר את הכספים תחת מנגנוני פיקוח, אבל השיח בתוך הישיבה מיליטנטי, לפרקים אפילו נגוע בניחוח כוללני וסטריאוטיפי כשמדובר בחברה הערבית.
התקציבים שבולם השר והביקורת מבית
200 מיליון השקלים שמונע סמוטריץ' הובטחו לרשויות המקומיות הערביות, כשרובן בנו את התקציב שלהן לשנה זו על בסיס התקציב. מקורו של הסכום בהחלטת ממשלה 550 משנת 2021, שהתקבלה בזמן כהונתו של ראש הממשלה לשעבר נפתלי בנט.
מאז עצר שר האוצר את העברת התקציבים בניגוד לעמדת גורמי המקצוע, הוא זכה לביקורת "מבית". שר הפנים משה ארבל נחלץ לעזרתן של הרשויות הערביות וכתב לסמוטריץ' כי אי העברת התקציב לרשויות רק תכניס אותן למצב של גירעון, ואז המדינה תצטרך להעביר תקציבים גבוהים בהרבה על מנת לחלץ אותן מקריסה כלכלית.
גם השר לשוויון חברתי עמיחי שקלי שיגר מכתב לשר האוצר, שבו ביקש ממנו להעביר את תקציבי האיזון לרשויות הערביות. שיקלי אמון על הרשות לפיתוח כלכלי בחברה הערבית, וייעץ לשר כי יעביר את הכספים לרשויות בכפוף לפיקוח מוגבר על מכרזים וקבלנים ברשויות המקומיות, אם הזליגה לגורמים עבריניים היא שמטרידה אותו.
השרה לענייני מודיעין גילה גמליאל כתבה לשר סמוטריץ' ועודדה אותו להפשיר את הכספים הנוגעים להשכלה גבוהה במזרח ירושלים. "לשילוב האוכלוסייה הערבית באקדמיה יש חשיבות חברתית, כלכלית וביטחונית", כתבה השרה גמליאל בחשבון הטוויטר שלה. "כשרה לשוויון חברתי, הובלתי את תכנית 922 עם הישגים רבים. עלינו להמשיך לממש את החזון בראייה ארוכת טווח למען צמצום הפערים בחברה".
שר האוצר התייחס להחלטתו וטען כי "מדובר בכסף קואליציוני פוליטי שניתן בדרישת רע"ם ומנסור עבאס ואין לו שום הצדקה מקצועית". הוא המשיך: "אין ולא הייתה שום הצדקה בעולם להעדיף עוד יותר את הרשויות הערביות ולתת רק להן מענק מיוחד שהרשויות החלשות במגזר היהודי לא מקבלות".
בריאיון לכאן רשת ב' אמר סמוטריץ' כי גורמי המקצוע תומכים בהחלטתו, אך התקשה לתת שמות של עובדים שמחזיקים בעמדה דומה לשלו. "אני מקבל את ההחלטות", הבהיר, "הכסף הזה לא יעבור".