לאחר כ-24 שעות של דיון הנמקת אלפי ההסתייגויות שהגישה האופוזיציה נגד ביטול עילת הסבירות, ועדת החוקה דחתה הלילה (רביעי) את כולן. מהומה פרצה בין חברי הכנסת בוועדה במהלך ההצבעה על 27,674 ההסתייגויות שהגישו חברי האופוזיציה. הם טענו שההצבעה מתנהלת בקצב מהיר מדי ושאינם מצליחים לעקוב אחריה.
במהלך הלילה תתחיל הנמקה מרוכזת של בקשות הרביזיה. ביום שני יובא החוק למליאת הכנסת לקריאה שנייה ושלישית. זאת, במקביל לניסיונות להביא לריכוך משמעותי בנוסח החוק, כשראש הממשלה נתניהו יצטרך להחליט אם לקבל את סעיפי הצעת הריכוך.
במהלך הדיון החלו חילופי דברים בין חה"כ אריאל קלנר לחה"כ בועז טופורובסקי. חה"כ אריאל קלנר (הליכוד) שאל: "מה מונע מביהמ"ש העליון מחר לבטל את ההמנון בעילת אפליה? הרבה יותר הגיוני שיבוא בג"ץ, עם כול הרוחות הפוסט-ציוניות שנמצאות בו, שיבטל את חוק השבות ויבטל הלכה למעשה את המדינה הציונית". בשלב הזה חה"כ בועז טופורובסקי השיב לו: "אתה בטוח במה שאתה אומר?", וחה"כ קלנר אמר: "אני בטוח".
חה"כ אפרת רייטן מהעבודה התייחסה לחבר הכנסת סימון דוידסון, ושאלה את רוטמן אם אסור לחברי כנסת שלא מצביעים להישאר בדיון. הוא הסביר לה: "אסור לחברי כנסת שנקראו לסדר להיות פה, הדרך היחידה זה אם הוא מחליף חבר ועדה שצריך להצביע". רייטן פנתה לחברי הקואליציה בביקורת על התנהלותו של רוטמן: "תסתכלו על זה טוב טוב, תסתכלו על הדבר הזה טוב טוב - אני רוצה שתסתכלו על זה כי ביום מן הימים תהיו בצד הזה".
״על 99.9% מהחלטות המנהל הציבורי אנחנו גם משאירים את עילת הסבירות״, אמר חה״כ רוטמן בדיון לחה״כ זאב אלקין. ״גם במקרים שבהם מדובר בדרג נבחר - זה לא שאין שום יתרון בעילת הסבירות, זה לא שהיא דבר מזעזע. רק מה? יש לה חסרונות״.
זו הצעת הפשרה שראש הממשלה יצטרך להכריע אם לקבל את סעיפיה:
- החלטות הממשלה במליאתה יהיו מוגנות מהתערבות בסבירות.
- מינויים שמבצעת הממשלה יהיו מוגנים מהתערבות.
- מינויים של שרים שטעונים גם אישור של הכנסת יהיו מוגנים מעילת הסבירות.
- מינויים של שרים שאינם טעונים אישור כנסת לא יהיו מוגנים ובית המשפט יוכל להתערב
- תודגש חובת הפעולה בסבירות בחוק.
הדיון מוקדם יותר היום
חה"כ יוליה מלינובסקי הזכירה דיווח שלפיו יש מגעים מאחורי הקלעים לריכוך החוק, אולם בוועדה השיבו כי "לא מכירים דבר כזה". עוד היא הוסיפה: "מערכת המשפט חשובה כי שיטת הממשל שלנו הכנסת אף פעם לא הייתה חזקה מדי, ועם השנים היא איבדה עוד יותר מכוחה. לא נשקר לעצמנו - כל דבר שהממשלה תרצה לקדם בסוף יקרה רק בגלל השיטה שלנו".
בהמשך, חה"כ חנוך מלביצקי (הליכוד) ביקר את מחאת המילואימניקים והפסקת ההתנדבות - בעקבות המשך החקיקה: "אפשר להגיד למפקד ביחידה שהוא מפסיק להתנדב, וישחררו אותו. אבל לבוא, ולהשתמש בתפקיד הצבאי, במדים, כדי לנסות ולשנות או לכפות מדיניות על הדרג הנבחר זה דבר מסוכן. זהו שימוש פסול שנכנס למקום של סרבנות".
מיד התפתחו חילופי דברים ביניהם, כאשר חה"כ מלינובסקי השיבה: "הם מתנדבים, לא מחויבים לשום דבר על פי חוק. הם עושים את זה על פי צו מצפונם". חה"כ מהליכוד ענה: "ההבדל הוא שאנשים שלא הולכים לצבא בגלל סיבות מצפון מוכנים לשלם מחיר - אבל האנשים הללו לא משלמים שום מחיר. מי שמסרב - לכלא".