רופאים ממחאת "החלוקים הלבנים" אותתו לממשלה שלא יתייצבו לעבודה במקרה שבו הממשלה לא תציית לפסיקת בג"ץ בעניין התיקון לביטול עילת הסבירות. גם אם ההסתדרות הרפואית לא תכריז על שביתה, רופאים שהצטרפו לארגוני מחאה הודיעו שיסרבו להמשיך בעבודתם, אילו הממשלה לא תמלא את החלטת בית המשפט. האיום מגיע לאחר שראש הממשלה נתניהו התראיין בשבוע שעבר לשורה של גופי תקשורת בארה"ב ופעם אחר פעם סירב להתחייב שיציית לבג"ץ אם יפסול את התיקון. שוחחנו היום (שלישי) עם כמה מהרופאים שמזהירים מפני ההשלכות החמורות של משבר חוקתי על מערכת הבריאות.
ד"ר נועה ורדי, פסיכיאטרית ילדים ונוער סיפרה בראיון ל-N12: "אם יווצר מצב שבו הממשלה לא מקיימת את הוראות בג"ץ, אני בתור רופאה ואשת בריאות הנפש לא אתייצב לעבודה. במצב של משבר חוקתי, ההסכם ביני לבין המדינה מופר לחלוטין, אני לא יכולה לעבוד במדינה שאיבדה את הלגיטימיות החוקית שלה".
ד"ר ורדי תיארה את ההשלכות של התרחיש: "זה ירעיד את כל אמות הסיפין ויערער את הסדר שעליו מושתתת העבודה שלי כפסיכיאטרית ילדים. גם במצב שלא תהיה החלטה רשמית של ההסתדרות הרפואית, אנחנו כאנשים פרטיים לא נתייצב לעבודה. שירותי החירום יתפקדו כרגיל מפני שלא נפקיר מטופלים, אבל לא נקיים שום דבר שהוא מעבר לליבה של שירותים מצילי חיים".
מאז תחילת המחאות, הצטרפו לתנועת "החלוקים הלבנים" כ-8000 רופאים ורופאות. בנוסף אליהם, כ-5000 עובדי מערך בריאות הנפש הביעו תמיכה בקבוצת "אין בריאות נפש בלי דמוקרטיה". אחד מהם הוא ד״ר אור גורן, מנהל חדר ניתוח בבית החולים 'איכילוב' בתל-אביב. "אני כרופא שהקדיש את חייו לשירות הציבורי ולרווחת מטופלי, רואה את עצמי כמחויב לשלטון החוק ולמדינה", סיפר.
"איני עוסק ברפואה פרטית מכיוון שבעיני, השירות הציבורי הוא הדרך הטובה ביותר לעזור למטופלי וכך אמשיך לעשות", המשיך. "אולם, שלטון החוק הוא הכרח לקיומה של מדינה ותפקודה. במידה והממשלה לא תציית לפסיקת בית המשפט יעשה פה מעשה שאין לו תקדים והרס של מרקם החיים במדינה מודרנית מתפקדת. במצב כזה לא אמשיך לעבוד בשירות הציבורי עד שמוסדות המדינה יחזרו לתפקוד תקין. האחריות על בריאות המטופלים היא על הממשלה, לא עליי".
"הפיכות משטריות שקרו במדינות אחרות מלמדות אותנו לאן זה מוביל: החלשה של החלשים, שחיתות, הרס של המחקר והאקדמיה החופשית, בריחת מוחות וכדור שלג שיהרוס את מערכת הבריאות הציבורית"
אל איום הפסקת ההתייצבות בבתי החולים, הצטרפו גם מתמחים לרפואה. ד"ר לירן גלעדי, רופא מתמחה בצפון הארץ סיפר ל-N12: "אני אישית עובד גם בחדר מיון וגם כרופא משפחה. העבודה בחדר מיון תמשיך כי זה חלק מהבסיס שנשאר גם במתכונת חירום, אבל את עבודתי במרפאה אאלץ לצערי לעצור. זו החלטה קשה לקבל אבל בפעם האחרונה שנאלצתי לעשות את זה, הרבה מטופלים אפילו הודו לי על המאבק שלנו למען הבריאות".
ד"ר גלעדי נימק את החלטתו: "ממשלה שלא ממלאת אחר פסיקת בית המשפט זו אמירה חד משמעית שהשליט הוא מעל החוק ופירוק של השיטה הדמוקרטית. ברגע שזה יעבור, ישברו הכלים ונהיה חשופים לגל מפחיד של מהלכים שיחריבו את התשתית הדמוקרטית והליברלית. לכן, ברגע שזה קורה - ניכנס למצב חירום. הפיכות משטריות שקרו במדינות אחרות מלמדות אותנו לאן זה מוביל: החלשה של החלשים, שחיתות, הרס של המחקר והאקדמיה החופשית, בריחת מוחות וכדור שלג שיהרוס את מערכת הבריאות הציבורית. בלב כבד אנחנו מבינים שנאלץ לעצור חלק מהטיפול הרפואי כדי להציל דורות של מטופלים".
"לא היה מצב כזה במשק": המשמעות המשפטית של איום הרופאים
עו"ד נעמי לנדאו, שמייצגת את הסתדרות האחיות, הסבירה את המשמעות המשפטית של איומי הרופאים: "עד היום לא היה מצב כזה במשק בישראל שבעקבות החלטות פוליטיות עובדים זנחו את מקום העבודה. לפני כ-15 שנה רופאים נטשו את בתי החולים כאשר האוצר לא הסכים לתת להם תוספות שכר. באותו מקרה נגרם בלאגן גדול ובסופו של דבר מונה בורר כדי לפשר בין הרופאים לבין המדינה".
"במקרים של שביתות רופאים ואחיות, בית הדין לענייני עבודה נוהג להחזיר אותם מיד לעבודה", המשיכה. "הסנקציה שאפשר להפעיל על רופאים שלא יתייצבו היא פיטורים. מבחינה משפטית, ההפגנה היא חוקית, אך הרופאים יצטרכו לנמק את הנטישה הזו, שהיא מטעמים לכאורה פוליטיים. יהיה עליהם להסביר את הקשר בין אי-הציות של הממשלה לבג"ץ לבין תנאי העבודה שלהם".