תוכניתו של שר האוצר סמוטריץ' להקים מנגנוני בקרה על הכסף בו משתמשות הרשויות המקומיות הערביות קורמת עור וגידים, וטיוטה של התוכנית הועברה למשרד האוצר. במסגרת התוכנית, הרשויות יסווגו ל-3 קטגוריות שונות לפי מצבן הכלכלי, הערכת המנהל התקין ושיעור הפשיעה הכלכלית, והיקף הבקרה עליהן יהיה בהתאם לסיווג שהוענק להן. לפי שר האוצר, מטרת הפיקוח היא מניעת השתלטות של פשיעה מאורגנת ופרוטקשן.
לפי התוכנית, כלל הרשויות יהיו מחויבות לקיים מכרזים מקוונים ושקופים לציבור, ישלמו באמצעים מקוונים בלבד ויתקשרו אך ורק עם קבלנים מוכרים. רשויות שיסווגו כ"רשויות במעקב" יבצעו את המכרזים שלהם באמצעות מנגנון חיצוני, ויהיו נתונות לפיקוח של חברת בקרה. על "רשויות בבקרה" יוטלו מגבלות נוספות, כגון החובה להשתמש בחשבון בנק ייעודי לכספים המוזרמים אליהן. רשויות "בבקרת עומק" יאלצו גם לנהל את המכרזים שלהן באמצעות ועדה חיצונית.
לפי הטיוטה שהופצה, מטרת התוכנית היא שיפור הבקרה הכספית והמנהל התקין ברשויות המקומיות. "מטרת ההחלטה היא להדק את הבקרה על העברת כספים לרשויות המקומיות על מנת לוודא שכספי משלמי המסים יגיעו לייעודם לרווחת תושבי הרשויות המקומיות ולא למימון ארגוני פשיעה. אין במנגנונים האמורים כדי לקבוע אילו שימושים הרשויות יעשו בכספים – אלא את אופן השימוש", נכתב בדברי ההסבר של הטיוטה.
סמוטריץ' התנה את הענקת 200 מיליון השקלים שהקפיא, והיו מיועדים לרשויות הערביות, בכך שיוקמו מנגנוני פיקוח על הכספים – לטענתו כדי למנוע את זליגתם לארגוני פשיעה. החלטתו של סמוטריץ' להסכים להעברת הכספים הגיעה בתום פגישה בת 5 שעות עם ראשי הרשויות הערביות, בה השתתפו גם ראש השב"כ ושר הפנים.