שעות ספורות לפני פתיחת הדיון במליאה, מאחורי הקלעים מתנהלים גם הלילה (בין שבת לראשון) ניסיונות תיווך. ראש הממשלה בנימין נתניהו כרגע עסוק באיחוד השורות בקואליציה לקראת ההצבעה, זאת כדי לוודא שהחוק אכן יעבור. הוא שוחח גם עם חברי כנסת וגורמים פוליטיים ועורך איתם התייעצויות. נתניהו פועל כדי להגיע להסכמה, אך אם לא תהיה כזו - המטרה היא להתקדם עם הנוסח הנוכחי.
- "בהיעדר הסכמה החקיקה תעבור כמתוכנן"
- בעקבות מכתב הטייסים, גלנט פועל לדחייה החקיקה
- צעדת הענק הגיעה לירושלים, דיון חירום בהסתדרות
בימים האחרונים חברי הכנסת שמעו מראש הממשלה דברים דומים למסרים שעברו לנשיא ביידן וליו"ר ההסתדרות ארנון בר-דוד: "את זה אני אעביר, ואחרי זה נתקדם בהסכמה". זאת, כדי לרצות חברי כנסת מהליכוד שלא מרוצים מהנוסח הנוכחי. ההבנה היא שבקואליציה יתקשו לתמוך בצעדים ובניסוחים מרחיקי לכת.
בינתיים, הלחץ על נתניהו וגלנט מתוך הקואליציה גובר. השר איתמר בן גביר ממשיך לאותת וכותב הערב "בר הסלטים פתוח", במסר ברור שאין ממשלה בלי עילת הסבירות ואין נכונות לריכוך.
ישנה גם ביקורת על גלנט: אמש פורסם ב"אולפן שישי" כי שר הביטחון פועל במטרה לעכב את החקיקה על ידי הארכת כנס הקיץ. בשיחות סגורות בקואליציה מדברים עליו שהוא כבר "לא ימין". בהתאם לכך, הפעם נתניהו לא ממהר ליישר קו עם שר הביטחון. בקואליציה מאיימים שגלנט יפוטר אם לא יתמוך בחוק.
אחת הטענות של נתניהו היא שכבר אי אפשר כרגע לשנות את החוק, אך זה לא נכון. חלק מההסתייגויות שהוגשו הן מהותיות ומתכתבות באופן ישיר עם מה שקרה בוועדת החוקה. למשל, ניתן להחליט שעילת הסבירות תחול רק על החלטות המדיניות של הממשלה, ניתן להחריג את שומרי הסף מהחוק או לקבוע כי רק הרכב מלא יוכל לדון בהחלטות מדיניות. מה שעוד ניתן לעשות הוא להחליט שהחוק יוחל מהכנסת הבאה.
לוח הזמנים המתוכנן
מבחינת לוח הזמנים, הדיונים ייפתחו מחר ב-10:00, האופוזיציה קיבלה 26 שעות לנמק ולדון ולכן הדיון אמור להסתיים למחרת ב-12:00. אחרי זה יהיה זמן לנאומי סיכום של שר המשפטים ויו"ר ועדת החוקה, זה דבר שלוקח בין שעה לשעתיים. ולאחר מכן עוברים להצבעות בקריאה שנייה ושלישית, יש הסתייגויות ולכן התהליך עצמו אמור להסתיים עד יום שני בערב.
חברי הקואליציה קיבלו הערב הודעה כי "מחר החל משעה 14:00 עליכם להיות בירושלים ולהשאיר פרטים אצל צוות הסיעה היכן תהיו. אין אישור לאף אחד לא לקיים את ההנחייה". בשל חשש ממחטף של האופוזיציה חברי הקואליציה לא ישתתפו בעצרת - השר לוין וח"כ רוטמן ינאמו בלייב מהכנסת. הסיבה: חשש שהאופוזיציה תעשה תרגיל ותכפה הצבעה בראשון בערב, אם כי בפועל סביר שלא יקרה כך, משום שמהלך כזה ייתן לקואליציה עוד יום שלם של חקיקה.
כדי לאמץ פשרה חדשה, צריך להחזיר את החוק לוועדה. למעשה דנים בו מחדש, אי אפשר יהיה לעשות אותו בכנס הזה. כדי ללכת לריכוך חד צדדי בכנס הזה, צריך לאמץ את אחת ההסתייגויות הקיימות מצד האופוזיציה. כרגע נראה שנתניהו מעוניין ללכת עם החקיקה עד הסוף, אם לא תהיה אפשרות להסכמות עם האופוזיציה.
גורמים בקואליציה לגלנט - זה לא יהיה
הניסיון של גלנט להגיע לפשרה היה נראה כמו האחרון ברמה הפוליטית - לדחות את החקיקה בכמה ימים כדי לתת עוד זמן למצוא את נתיב הפשרה, ובכך לעכב במעט את ההליך. גלנט רואה ושומע את האזהרות שמגיעות מצה"ל וממערכת הביטחון, ומנסה לשקף את המצב ולפעול אל מול כל הצדדים. זאת, ללא קשר לשאלה מה הוא יצביע ביום שני. כמוהו גם עוד בכירים בקואליציה.
גורמים בקואליציה משיבים לגלנט ואומרים - זה לא יהיה. לדבריהם, האפשרות הזו נבדקה, נשקלה, והוחלט שלא לאמץ אותה. כך שלמעשה חברי הקואליציה אומרים כי חלון הזמן שנותר להסכמות הוא עד ההצבעה בלבד.
בימים האחרונים אנו שומעים על ניסיונות פשרה של הרגע האחרון. אך אף אחד בקואליציה לא פנה לגורמים פוליטים, לא לגנץ ולא ללפיד. ניסיונות הפשרה מתמקדים בעיקר בין אנשי אקדמיה וכאלה שהיו מעורבים בשיחות אבל אינם פוליטיקאים.
במקביל, נשיא המדינה צפוי לחזור מחר מארה"ב. אפשר להעריך בזהירות לאור הדברים שאמר שם, שהוא ינסה "להיכנס לאירוע" בדקה התשעים ולהביא להסכמות. הסיכויים לכך לא ברורים, אך בנקודת הזמן הזו בקואליציה ממשיכים בתכניות כרגיל. חרף המחאה, חרף מכתבי הטייסים, הלוחמים, הרמטכ"לים ובכירי מערכת הביטחון לשעבר, החקיקה מתקדמת כמתוכנן.
בתוך כך, יו"ר המחנה הממלכתי בני גנץ אמר במהלך הפגנה בגבעת שמואל: "לנתניהו יש רוב של 64 מנדטים, אבל אין לו רוב בציבור להרס הדמוקרטיה וקריעת העם. מנהיג אמיתי, יודע להקשיב לאזרחים, יודע לעשות את הדבר הנכון. אסור לתת לקיצוניים לקבוע את עתידנו. אני קורא לו לעצור, לנהוג באחריות, ולהגיע להסכמות. אם לא – פנינו לאסון ערב תשעה באב".