ראש הממשלה בנימין נתניהו נשא הערב (חמישי) הצהרה לתקשורת, ובה אמר כי גם כעת נעשים מאמצים להגיע להסכמה רחבה. "כולנו רוצים מדינה יהודית ודמוקרטית וצה"ל חזק וכולנו מבינים שיש לנו רק מדינה אחת. האיזון הראוי בין הרשויות השונות הופר, יש מי שחוששים ויש מי שרוצים להפיל את הממשלה הנבחרת בלי קשר לרפורמה. בכל מצב ישראל תמשיך להיות דמוקרטית וליברלית. היא לא תהפוך למדינת הלכה, ותשמור על זכויות הפרט של כולם. אין שווים יותר ושווים פחות".
המהפכה המשפטית - סיקור N12
- גנץ קורא לפשרה: "לחזור עוד היום לבית הנשיא"
- ועדת החוקה אישרה את ביטול עילת הסבירות לקריאה שנייה ושלישית
- הזהיר שיש לו "קווים אדומים": יו"ר ההסתדרות בר-דוד נפגש עם נתניהו
"נכנסנו להידברות במשך שלושה חודשים. הקואליציה הציעה הצעה אחר הצעה לאופוזיציה אך לצערי הרב היד שהושטנו לאופוזיציה נותרה באוויר", אמר רה"מ. "אף על פי כן, גם בהיעדר פרטנר, הקואליציה ריככה את הרפורמה המקורית והורידה את פסקת ההתגברות המוחלטת".
"אני שואף להגיע להסכמה רחבה בנושא תיקון מערכת המשפט", הוסיף רה"מ נתניהו בהצהרה. "הדיבורים על הרס הדמוקרטיה הם אבסורד, ניסיון הפחדה. תיקון הסבירות יחזק את הדמוקרטיה. בדמוקרטיה מתוקנת היד שמנצחת היא לא זו שמחזיקה בנשק, אלא זו שמצביעה בקלפי. הסרבנות מסכנת את הביטחון ואת הדמוקרטיה. כשגורמים בצבא מנסים לאיים על הממשלה זה פוגע בדמוקרטיה, זה דבר פסול. אם הם מצליחים זה קץ הדמוקרטיה. טוב שכמה מראשי האופוזיציה יצאו לאחרונה נגד הסרבנות ואני מצפה מכולם לעשות זאת".
"גם ברגעים אלה נעשים מאמצים להגיע לפשרה על ריכוך עילת הסבירות", המשיך רה"מ. "אני מקווה שהמאמצים יצליחו, אבל גם אם לא, הדלת של הקואליציה תישאר פתוחה תמיד לאופוזיציה".
ראש הממשלה לשעבר וראש האופוזיציה יאיר לפיד הגיב: "מה שראינו הערב זה ראש ממשלה שמפרק את המדינה במקום לחבר אותה, שמשקר במקום להגיד לאזרחים את האמת. בניגוד מוחלט לשקר ששמעתם ממנו הערב, לא כמה מראשי האופוזיציה יצאו נגד הסרבנות. כולנו אמרנו את זה כבר אלף פעם. בניגוד מוחלט למה שהוא אמר הערב, מה שהוא הניח על השולחן הוא לא צמצום של עילת הסבירות, אלא מחיקה של אחד מיסודות השיטה הדמוקרטית שלנו והרס של בית המשפט והפרדת הרשויות. בניגוד מוחלט למה שהוא אמר היום, וכפי שכבר הוכח והוסבר שוב ושוב, כמובן שמעולם לא תמכתי במה שהם עושים היום".
"מי שאחראי למה שקורה היום בכלכלה, לקרע במרקם החברתי שלנו ובעיקר לפגיעה בביטחון, מי שגורם לזה שהצבא מתפרק מבפנים, זו הממשלה הקיצונית בתולדות המדינה", המשיך לפיד. "האחריות עליהם. הם אלה שהחליטו ללכת למהלך חקיקה קיצוני שהורס את הצבא, את הכלכלה, את היחסים עם האמריקאים. הורס את עם ישראל מבפנים".
יו"ר ישראל ביתנו אביגדור ליברמן הגיב על הנאום של רה"מ: "הצהרת ראש הממשלה היא עוד ספין ועוד ניסיון לרמות את הציבור ולהוליך שולל את האופוזיציה ואת אנשי המחאה. זהו שלב נוסף בשיטת הסלמי של נתניהו, שמנסה להשיג שקט עד יעבור זעם, ולהביא לקידום של חוקים מטורללים נוספים עם החזרה למושב החורף. הפתרון האמיתי היחידי זה החלפת הממשלה המשיחית הזו, הקמת ממשלה ציונית וליברלית וכינון חוקה. לאזרחי ישראל מגיעה מנהיגות אחרת".
המחנה הממלכתי מסר בתגובה: "בעת של אתגרים ביטחוניים אדירים, ערב תשעה באב - נתניהו מדבר על הצורך לאחד את העם, ובפועל מדרדר אותנו לשבר היסטורי חסר תקדים על סף מלחמת אחים. אנחנו שבים וקוראים לנתניהו לקבל את הצעת גנץ ולחזור למתווה של הסכמות רחבות שיעצור את הכאוס, ויחזיר את מדינת ישראל למסלול בכדי להתמודד עם האתגרים האדירים שניצבים בפניה. ההיסטוריה לא תסלח למי שיבחר בפוליטיקה קטנה על פני טובת מדינת ישראל ואזרחיה".
נאום רה"מ הגיע יום לאחר הצהרתו של יו"ר המחנה הממלכתי בני גנץ שבה קרא שר הביטחון לשעבר לחזור לדיונים על המהפכה המשפטית בבית הנשיא. במהלך היום, נעשו דיונים רבים בלשכת ראש הממשלה בניסיון לרכך את החוק לצמצום עילת הסבירות. החוק אושר אמש בוועדת החוקה, חוק ומשפט של הכנסת, לקראת הצבעה בקריאה שנייה ושלישית על החוק במליאה.
הצהרת נתניהו תוכננה עוד אתמול כתשובה לגנץ, ולא קשורה לשאלה אם יש התקדמות במגעים. לפי ההערכות לא צפוי ריכוך של הרגע האחרון, אלא מדובר בניסיון לתווך את המהלך לציבור. נתניהו צפוי לחזור על הקריאה לחברי אופוזיציה לדבר בלי תנאים מוקדמים, ולהאשים אותם בפיצוץ השיחות ובהתנהלות מול הסרבנות. ייתכן שנתניהו גם ידבר על השאיפה להשיג תמיכה ציבורית רחבה לגבי המשך החקיקה.
אמש אישרה ועדת החוקה את ביטול עילת הסבירות לקריאות שנייה ושלישית בנוסח הלא מרוכך, במסגרת ההצעה לתיקון חוק יסוד: השפיטה. 9 ח"כים הצביעו בעד ההצעה ו-7 הצביעו נגד. בהמלך ההצבעה נקראו חברי הקואליציה "בושה" בצעקות בידי הח"כים מהאופוזיציה, וחה"כ גלעד קריב ממפלגת העבודה הוצא מחדר הדיונים לאחר שהתפרץ והציג תמונות של בית הדין בהאג.
ההצבעה הגיעה לאחר שוועדת החוקה סיימה להצביע על ההסתייגויות ועל 27,670 רביזיות. יו"ר ועדת החוקה, חה"כ שמחה רוטמן, אמר במהלך הדיון: "אני מאוד מקווה שההתנהלות שהייתה פה במהלך ההצבעות לא תהפוך להיות הרגל בכנסת ושנדע איך לנהל מחלוקות בלי שבירת כלים".
הצהרתו של ראש הממשלה מגיעה כתגובה על דבריו של יו"ר המחנה הממלכתי בני גנץ, שקרא אמש לחזור להידברות ולמצוא מתווה מוסכם לשינוי עילת הסבירות. גנץ פנה לנתניהו והציע לו להיפגש בבית הנשיא ולהגיע לנוסח מוסכם. "אין לי אמון בנתניהו, אבל על הכף מדינות ישראל", אמר למתנגדי המהפכה. בליכוד דחו את הצעת גנץ וועדת החוקה אישרה את הצעת החוק לביטול עילת הסבירות לקריאה שנייה ושלישית.
"הימים הנוראים הקדימו, אנחנו נמצאים ערב תשעה באב, במסלול לסכנת חורבן", פתח גנץ את נאומו. "אני מודאג מאוד, יש סכנה ברורה ומיידית". גנץ הבהיר כי הוא מוכן לדון על שינוי עילת הסבירות, אך הוא התנה זאת בכך ששאר חלקי המהפכה המשפטית יעברו בהסכמה. על פי גורמים המעורבים במשא ומתן, ישנה התקרבות במגעים לשינוי עילת הסבירות. עם זאת, נכון לרגע זה, בקואליציה מתנגדים להצעות הפשרה שהוצגו.
יו"ר המחנה הממלכתי הציג את "עקרון העל" שלו והבהיר כי ההצהרה מתואמת עם לפיד. "הסכמה תהיה מותנת רק בהסכמה", הסביר גנץ. "ראש הממשלה יצטרך להתחייב במעמד נשיא המדינה שמהלכים משפטיים ומשטריים יעשו אך ורק בהסכמה רחבה. לא תהיה חקיקה נוספת ללא הסכמה".
בליכוד וגם בארגוני המחאה תקפו את הצהרת גנץ, מכיוונים מנוגדים. "אחרי שגנץ דחה כל הצעת פשרה בבית הנשיא ופוצץ את השיחות ללא סיבה, קיווינו לשמוע ממנו הצעה רצינית", נמסר מטעם הליכוד. "לצערנו קיבלנו עוד תכתיב. אם גנץ באמת רוצה הידברות ופשרה הוא מוזמן ללשכת ראש הממשלה עוד הערב".
מובילי המחאה נגד המהפכה המשפטית מסרו בעקבות ההצהרה: "הגיעה השעה שגנץ יפנים שנתניהו הוא שקרן בן שקרן שרוצה להפוך את ישראל לדיקטטורה מסוכנת. לא יהיו פשרות על חצי דמוקרטיה, ולא נאפשר בשום צורה פגיעה בדמוקרטיה ופשרה שתכליתה תחילת הדיקטטורה בשיטת הסלאמי".
במהלך היום נפגש יו"ר ההסתדרות ארנון בר-דוד עם ראש הממשלה נתניהו, ובפגישה השתתף גם יו"ר נשיאות המגזר העסקי דובי אמיתי. בר-דוד ואמיתי הזהירו את נתניהו שיש להם "קווים אדומים" - ומפני ההשלכות הכלכליות, החברתיות והביטחוניות של חקיקה חד צדדית. בשיחה לא עלה נושא ההשבתה. מוקדם יותר, אמר יו"ר נשיאות המגזר העסקי אמר ל-N12: "ממשיך בפגישות על מנת לקדם הסכמה רחבה, כפי שעשיתי בעבר".