ראש הממשלה נתניהו נאם היום (שישי) בעצרת האו"ם בניו יורק בפעם ה-12 כראש ממשלה - על רקע השיחות לנורמליזציה עם סעודיה. מבחינתו "אנחנו עומדים בפני פריצת דרך היסטורית להסכם", והזהיר ממתן וטו לפלסטינים על התקדמות בתהליכי שלום עם מדינות ערביות נוספות. בינתיים, בקואליציה של נתניהו אין הסכמה לנורמליזציה בכל מחיר - אך הוא יודע זאת. פרשני חדשות 12 עושים סדר בדבריו של נתניהו מעל בימת האו"ם.
ביקור נתניהו בארה"ב - סיקור N12:
- מחוץ לנאום נתניהו: מאות מפגינים נגד המהפכה המשפטית
- איראן, סעודיה והמהפכה המשפטית במוקד: פגישת נתניהו-ביידן
- לראשונה אי פעם: נתניהו נפגש עם נשיא טורקיה ארדואן
הנאום - לא שיא הקדנציה של נתניהו | עמית סגל
אני לא חושב שנתניהו צופה בעיות קואליציוניות באישור ההסכם. הוא מנסה להשיג את זה, ובאמת יש תמיכה גורפת בהסכם בהינתן שלא יינתנו כל הדרישות של גרעין סעודי וכדומה. מבחינת נתניהו זו לא פסגת הקדנציה, אלא כך הקדנציה צריכה להיראות בשגרה. כל מי שחושב שהאירוע הוא התנגדות אפשרית של סמוטריץ' להסכם עם סעודיה - לא מבין את האירוע. המטרה של נתניהו היא ההסכם - בשביל זה קמה הממשלה ולא להיפך.
ההישג שנתניהו מעדיף | דפנה ליאל
בדרך כלל בנאומים שלו, נתניהו פונה לקהל הישראלי. אבל כשאני רואה את המכלול של הדברים של נתניהו בנאום - הפעם המטרה מבחינתו היא השגת ההסכם עם סעודיה. לכן הוא רצה לספר מחדש את הסיפור הישראלי-פלסטיני ושל האזור, וגם את הסיפור האישי של ממשלת נתניהו - שעד עכשיו נטען כלפיה שהיא יוצרת קרע בעם.
במילים אחרות, נתניהו רוצה את ההסכם הזה ביד - הוא יודע שזה עובר דרך הסנטורים האמריקניים. יש כאן הסכם של שניים במחיר אחד: גם הסכם נורמליזציה עם סעודיה - וגם ההסכם בין ישראל לפלסטינים.
נתניהו יודע שזה יעשה לו צרות בבית פנימה מול בן גביר וסמוטריץ'. נתניהו העדיף קודם את הסנאט ולא את הכנסת. הוא לא ניצל בכלל את ההזדמנות לדבר לציבור הישראלי בנושא הרפורמה המשפטית, והעדיף לצלוח את ההישג הזה של השיח על ההסכם עם סעודיה - כדי שזו תהיה נקודת המפנה של הקדנציה שלו ושל המורשת שלו.
הנושא שהוחזר בנאום לשולחן האמריקני | ירון אברהם
"לפני ההגעה שלו לארה"ב, נתניהו עשה הכל כדי להימנע מביקורת על הממשל האמריקני בנושא האיראני. בנאום היום כן שמענו ביקורת כזו, כמו שצריך שיהיה 'איום צבאי אמין על השולחן'. כלומר, יש ביקורת שאיום כזה לא נמצא בסדר העדיפויות של הממשל האמריקני - אך נתניהו מחזיר את זה לשולחן".
לעומת 2018 - השינוי בטון של נתניהו | קרן בצלאל
צריך להגיד שהנאום של נתניהו היה לא רק לאוזניים ישראליות - אלא גם לקהילה הבין-לאומית. מדובר בנאום אופטימי, לעומת הנאום ב-2018 שבו הוא היה תוקפני כלפי העולם. הפעם שמענו נתניהו בטון אחר - שבפעם הראשונה קיבל הזדמנות לדבר על פירות השלום בזירה הבין-לאומית.