הצעת החוק למניעת אלימות במשפחה, שמוכרת גם כ"חוק האיזוק האלקטרוני", אושרה אתמול (ראשון) בקריאה שנייה ושלישית, לאחר דיונים ומאבקים פוליטיים רבים. על ההצעה, שנידונה בקריאה ראשונה כבר בחודש יולי אשתקד, הוחל דין רציפות בכנסת הנוכחית, על אף התבטאויות חוזרות של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר ביחס לכך שהיא עשויה להוביל ל"תלונות שווא" במקביל לדרישה "לאזן" אותה.
לרה צינמן, יו"ר ארגון משפחות נרצחים ונרצחות, בירכה על אישור החוק, אך הביעה אכזבה מה"עיכוב המיותר בהחלת דין רציפות על הצעת החוק מהכנסת הקודמת ומהמגבלות המהותיות בהפעלת החוק". מה נכלל בהצעת החוק, מהן המגבלות שעשויות להקשות על השימוש בהליך וכיצד יסייע לנשים ולקורבנות אלימות?
"תיקון עבור מאות אלפי נשים שחיות במציאות של אלימות יום-יומית"
בהצעת החוק שאושרה לבסוף ישנם מספר סעיפים חשובים, שעשויים להשפיע על מידת האפקטיביות שלה בשטח - כמובן, רק מן הרגע שתיכנס לתוקפה, בעוד כשנה. על אף התבטאויותיו של השר לפיהן "הצעת החוק תאזן בין הצורך החיוני למאבק באלימות במשפחה ולמניעת אלימות ובין החובה שלנו להגן מפני תלונות והאשמות שוות ושמירה על חירותם של חפים מפשע", והקשחת התנאים שעשויים למנוע תלונות שווא, השר לביטחון לאומי היטיב וריכך את החוק, בכך שהעניק לשופט הדן בתיק אפשרות לקבוע האם להשתמש בהליך, גם במידה והנאשם אינו עומד בהכרח בקריטריונים הנוקשים.
"הנוסח שעבר היום קובע תנאים נוקשים לקבלת הצמיד שמפקח על צו ההגנה, ומספר הערכות המסוכנות שיתבצעו הוא קטן מדי. למרות זאת, הוא מהווה תיקון עבור מאות אלפי נשים שחיות במציאות של אלימות יום-יומית", אמרה טל הוכמן, מנהלת קשרי ממשל בשדולת הנשים. "זו הפעם הראשונה שבה יהיה פיקוח אמיתי על צו הגנה שעד עכשיו היה רק פיסת נייר".
שב"ס: "החלטה חד-צדדית של השר"
היבט נוסף ומשמעותי, שעומד בניגוד לחוקים דומים שהוצגו במדינות אחרות בעולם, נוגע לגוף שיהיה אחראי על המעקב אחר האזיק האלקטרוני. בניגוד להצעות המקוריות, שב"ס - גוף שפועל אל מול אסירים שהורשעו או עצורים בחלופת מעצר, צפוי לקחת תחת חסותו טיפול בנאשמים או בחשודים, זאת בניגוד לסברה הרווחת בעולם לפיה הטיפול בסוגיה צריך להישאר בקרב החברה האזרחית.
"מדובר בהחלטה חד-צדדית של השר", הגיבו אתמול בשב"ס על ההחלטה והדגישו: "נוכח זאת הוקם צוות שבוחן את משמעויות ההקמה ופועל עבור כך בימים אלה ממש".
"מה אם יגמרו 200 המכסות?"
הגבלה נוספת הכתובה בחוק, נוגעת למכסות הערכת מוסכנות, המוגבלות ל-200 בלבד. בניגוד להערכות לפיהן בכל שנה מתקבלות תלונות על בין 800 לאלף מקרי אלימות כלפי נשים ברחבי הארץ, החוק מגביל את השימוש בהליך לפיילוט של 200 אזיקונים אלקטרונים.
סיקור N12:
- חוק האיזוק האלקטרוני המרוכך אושר בוועדת שרים לענייני חקיקה
- הצעת החוק נדחתה: ח"כים התגודדו סביב דוכן המליאה בקריאות "בושה"
"מה אם יגמרו 200 המכסות? האשה ה-201 תהיה הנרצחת הבאה בהעדר פיקוח על צו ההגנה", הוסיפה הסבירה לרה צינמן, יו"ר ארגון משפחות נרצחים ונרצחות. לדבריה, "המגבלות החמורות בכמות המכסות להפעלת הפיקוח והזמן הקצר מדי לביצוע הערכת מסוכנות ימשיכו לסכן את חייהן של הנשים הכלואות במעגל אלימות".
הפנים, השמות והסיפורים של הנשים שנרצחו בישראל בשנה האחרונה | מעקב N12
עו"ד קרן הורוביץ, מנכ"לית מרכז רקמן: "אנו רואות באישור נוסח החוק אבן דרך חשובה לקראת הרחבת סל הפתרונות שהמדינה מציעה בנושא המאבק באלימות נגד נשים. לצד ההתקדמות היום חשוב להבין שישנן בנוסח שאושר כעת עדיין לא מעט בעיות".