לקראת הדיון בבג"ץ ביום חמישי בעתירה שדורשת לחייב את שר המשפטים יריב לוין לכנס את הוועדה לבחירת שופטים, ואחרי שהיועמ"שית ברהב-מיארה ביקשה שיעדכן אותה, הוא שלח לה הבוקר (ראשון) מכתב ובו ביקש שתאשר לו ייצוג עצמאי בעתירה זו בדיון בבית המשפט. כמה שעות לאחר מכן אישרה היועמ"שית את בקשתו.
במכתבה האחרון, כתבה היועצת המשפטית לממשלה ללוין כי לעמדתה אין בסיס משפטי להחלטתו שלא לכנס את הוועדה. "הנני דוחה מכל וכל את האמור במכתבך, ואין לי אלא לחזור על הדברים שכתבתי במכתבי אלייך, דברים המדברים בעד עצמם", כתב לוין בתגובה לבהרב-מיארה.
בהמשך, המשיך השר לתקוף את בהרב מיארה, כשכתב - "נוכח מצב הדברים שיצרת גם בעניין העתירות שבנדון, בשל עמדותייך הקיצוניות והלעומתיות כדבר שבשגרה לעמדת הממשלה, ובמענה לשאלה שהפנית אליי לעניין אופן ייצוגי בעתירות שבנדון, אני נאלץ להודיעך כי גם הפעם הזו אדרש לייצוג עצמאי".
"כל זאת, מבלי לגרוע מכך שמצב הדברים אותו את יוצרת הוא בלתי תקין, וכי תפקיד היועץ המשפטי לממשלה הוא לייצג את הממשלה ואת חבריה ולא לאלץ אותם להזדקק פעם אחר פעם לייצוג עצמאי". לוין ביקש מהיועצת "בלית ברירה", לתת לו פרק זמן הולם לאיתור עורך דין שייצג את עמדתו, וכן שיכתוב את התשובה שתוגש לבית המשפט. הדיון, כאמור, נקבע לעוד חמישה ימים, ב-7 לספטמבר. עוד ביקש השר לעדכן את בית המשפט בבקשתו.
מפלגת יש עתיד, אחת העותרות לבג"ץ בנושא אי כינוס הוועדה לבחירת שופטים, מסרה בתגובה למכתבו של שר המשפטים: "שר המשפטים יריב לוין, יעשה הכול כדי לא לכנס את הוועדה למינוי שופטים ולמלא את אחריותו כשר. אלפי תיקים נערמים, האזרחים נפגעים אבל את לוין מעניין רק דבר אחד - להרוס את בית המשפט, להפוך את הכול לפוליטי ולקרוע את החברה הישראלית. אנחנו הגשנו את העתירה ולא נסכים לדחות את הדיון, התרגילים של לוין הם פגיעה אנושה במערכת המשפט ובאזרחי ישראל".
חילופי המכתבים החריפים בין הלשכות
בשבוע האחרון מתקיימת חלופת מכתבים תכופה ותקיפה בין הלשכות של לוין ובהרב-מיארה במשרד המשפטים בירושלים, כשהמכתב האחרון הגיע מצידה של היועצת שכתבה לשר ביום חמישי: "איומים בפיטורים לא ירתיעו אותי".
"חובתו המקצועית של הייעוץ המשפטי הוא להתריע בפני הממשלה מפני מהלכים מנוגדים לדין", כתבה היועצת במכתבה. "זוהי המשמעות של שמירת הסף - זהו תפקידו של הייעוץ המשפטי לממשלה. ביטול או התעלמות מרכיב שמירת הסף בתפקידו של הייעוץ המשפטי, למשל בדרך של השתקה כשהממשלה פועלת בניגוד לדין - פוגעים פגיעה קשה בשלטון החוק".
לקריאת מכתב היועצת המשפטית לממשלה מיום חמישי - לחצו כאן
היועצת פירטה במכתבה את פעולות הייעוץ המשפטי בחודשים האחרונים והבהירה ללוין: "מדבריך נוצר הרושם לפיו הייעוץ אינו מקדם באופן שוטף, מקצועי, ענייני, ובהתאם לדין, את מדיניות הממשלה ועשייתה. המציאות הפוכה לגמרי".
יום לפני כן, ביום רביעי, כתב השר לבהרב-מיארה: "רק אתמול קיבלתי לידי סוף-סוף את נוסח התשובה שאת מתעתדת להגיש לבית המשפט, כביכול בשמי", כתב לוין. "בפתח התשובה את מציינת כי 'השר הבהיר כי איננו מבקש ייצוג נפרד אלא להביא את עמדתו במסגרת תגובה זו, כפי שנעשה'. בכל הכבוד, לא היה ולא נברא. אני אכן סבור כי תפקידו של היועץ המשפטי לממשלה הוא לייצג את הממשלה ואת חבריה, לצד מתן ייעוץ כדי לקדם את מדיניותם".
לוין המשיך: "בפועל, כל מי שקורא את התגובה מטעמך, יחשוב שמדובר בכלל בעתירה נגדי, ולא בתשובה מטעמי. מעבר לאזכור עמדתי כפי שהעברתי אלייך, התגובה כולה עוסקת בהצגת עמדה קיצונית התומכת לחלוטין בעמדת העותרים, ללא כל בדל של ניסיון לתמוך את עמדתי ולו במרכיב אחד מתוך שלל הטיעונים הנוגעים לעניין. יתר על כן, לשיאם מגיעים הדברים כאשר את, כמי שמייצגת אותי, מבקשת שיוצא כנגדי צו בדיוק כפי שמבקשים העותרים!"
לקריאת המכתב המלא של לוין מיום רביעי - לחצו כאן
"לזה ניתן לקרוא ייצוג?", תהה לוין, "האם קיים במקום כלשהו בעולם, אפילו במדינות לא דמוקרטיות, מצב שבו מי שאמור לייצג צד להליך מבקש שיינתן פסק דין נגד הצד שהוא מייצג? איך ניתן לכנות הליך משפטי שבו במקום שני צדדים, מגיע עורך הדין של אחד מהם ומייצג אף הוא את עמדת הצד השני? האם הדבר אינו משול למשחק כדורגל שבו משתתפת רק קבוצה אחת שבועטת לשער ריק?"