החרדים מתקפלים? למרות הדרישה שהציבו לממשלה תנאי שחוק הגיוס יעבור בכנס הקיץ של הכנסת בתמורה לתמיכה שלהן בתקציב המדינה - ש"ס ודגל התורה הסכימו היום (ראשון) לדחות את החוק, ככל הנראה משום שהקואליציה לא תצליח להעביר אותו בקרוב.
לפני כשבועיים נפגשו פורום מצומצם של ראשי מפלגות הקואליציה ודנו בקידום חוק הגיוס. המפלגות החרדיות הבהירו לראש הממשלה בנימין נתניהו כי הן דורשות ממנו לעמוד בהתחייבות הקואליציונית כלפיהם ולקדם את החוק במקביל לאישור תקציב המדינה בחודש הקרוב - למרות הרגישות הציבורית לסוגיה. היום כאמור, היה ויתור מצדם.
חוק הגיוס והסערה - סיקור N12
- איך נראה מתווה חוק גיוס תלמידי הישיבות בעבר – ובמה שונה המתווה הנוכחי?
- בצה"ל לא מתחייבים כי יתמכו בפטור הגורף בחוק הגיוס: "נתאים תוכניות לחרדים"
- המפלגות החרדיות דורשות מנתניהו: הפטור מגיוס יקודם במקביל לאישור התקציב
לפי מתווה הגיוס החדש שמתכננת הקואליציה, גיל הפטור לחרדים יירד מ-26 ל-23, כשסמוטריץ' שואף להוריד אותו אפילו ל-21. עוד במסגרת ההצעה יוגדל משמעותית שכר הלוחמים והלוחמות - לכ-6,000 ש"ח בחודש וישופר סל ההטבות למשתחררים.
גורמים באופוזיציה ביקרו בחריפות את ההצעה - וטענו שמדובר בהקלה שנותנת הלכה למעשה פטור מגיוס לחרדים, ופוגעת קשות במודל צבא העם. עם זאת, נראה שבתוך הליכוד טרם הושגה הסכמה לגבי פרטי המתווה על כל תנאיו. בצה"ל לא התחייבו שייתמכו במתווה, והדגישו שגיוס חובה לכולם הוא הבסיס של צבא העם ומקור העוצמה של צה"ל. עוד ציינו בצה"ל שאינם מוותרים על גיוס חרדים, וממשיכים לשלוח את צווי הגיוס גם אליהם בגיל 18.
לגבי גיוס החרדים, בצה"ל הסבירו שהם ממשיכים לפתח מסלולים ייחודיים על מנת לאפשר את גיוסם. הגישה בצה"ל היא שחוק שירות הביטחון, שמאפשר גיוס חובה, מבטיח את המשך קיומו של מודל צבא העם, ותורם באופן מכריע ללכידות החברתית ולאיכות המשרתים בצה"ל. בצבא חושבים שהמודל נחוץ גם בכיוון ההפוך - שהוא תורם לחברה הישראלית, ומהווה נכס צאן ברזל עבורה.