ימים ספורים אחרי הירי הרקטי ליישובי הדרום, יו"ר המחנה הממלכתי חה"כ בני גנץ ממשיך להחזיק במספר המנדטים הגבוה ביותר בסקרים, בעוד שראש הממשלה בנימין נתניהו מאבד רבע מכוחו. בצל המגמה הזו, N12 שוחח עם היועצים האסטרטגיים שניסו היום (שני) לפצח מה הביא לזינוק של גנץ בסקר חדשות 12 (29 מנדטים) וההידרדרות של לפיד (18 מנדטים) - וכמה זמן זה עשוי להחזיק מעמד?
רונן צור, יועץ אסטרטגי בכיר ומנהל משברים, ששימש בין היתר כיועץ האישי של בני גנץ וליווה את מפלגת כחול לבן במשך שלוש מערכות, אמר: "יש פה שתי תנועות מאוד מעניינות - תנועה אחת היא מעבר של קולות מהליכוד לגנץ, כנראה אותם 6 מנדטים שמאוד לא שבעי רצון מההתנהלות של נתניהו. 8 מנדטים נוספים שנחלקים בין מפלגת העבודה ליש עתיד, גם הם עוברים לגנץ ומחזקים את המגמה הזו".
"גנץ לא מקבל את המנדטים כרגע בגלל התגלות. המנדטים עברו אליו בגלל התנהלות כושלת של נתניהו ולוין שיצרו הפחדה אצל בוחרי הליכוד המתון מהתהליכים שהמדינה מגיעה אליהם", הדגיש צור. "היממה של ההסלמה, פיטורי גלנט, אובדן היציבות והקרע העמוק בצה"ל ובחברה הישראלית גרם לאנשים בתוך הליכוד, ששייכים לפלג היותר מתון, להגיד 'עד כאן' ושזה הכרטיס הצהוב".
ואיך זה משפיע על נתניהו?
"נתניהו הבין את העניין הזה ומאז הוא עמל כדי להפחית את מידת האנטגנוזים כלפיו. רואים את המסמוס של השיחות בבית הנשיא, השפה של הדמוקרטיה והניסיון להגיע לפשרות יותר מתונות ביחס לוועדה למינוי שופטים, כמו גם את הרחקת הבן שלו מישראל והשתקת חשבון הטוויטר. כל הדברים שהיו בגדר נזקים. ראש הממשלה גם קיים מסיבת עיתונאים שבה ענה על שאלות לתקשורת הישראלית, מעשה חסר תקדים. הוא מנסה לצמצם את הפער".
נדב שטראוכלר, יועץ תקשורת ואסטרטגיה, שותף בלניאדו-שטראוכלר אסטרטגיה ותקשורת, ששימש כיועצו של נתניהו, סבור כי "המאבק כעת הוא בין קיצוניות למתינות. מרבית הנאבקים האקטיביים - מימין ומשמאל, אלה המהווים את הרוב, שלא יוצא לרחוב - מבקשים מתינות".
"גנץ קורא את זה היטב ומייצר נס פוליטי שלא נראה כמותו", הוסיף שטראוכלר. "אדם שהיה מרוסק פוליטית לפני רגע וחצי במונחים של מאקרו-פוליטיקה נמצא עכשיו בהובלה ניכרת בהתאמה לראשות הממשלה, וגורף היקף מנדטים שעולה על כמות האבוקות שאוהדי הפועל זרקו למגרש בשבת האחרונה".
מה גוש הימין רואה בגנץ?
על אף שמדובר בהיקף רחב, שטראוכלר העריך כי "נדידת" המנדטים מימין אל מפלגתו של גנץ היא שינוי זמני בלבד. "זו אלטרנטיבה רגעית. מצביעי הימין מביעים את אי הנוחות שלהם מהמצב הקיים ומבקשים לנדוד", טען. "במקום גנץ לא הייתי בונה על גריפת מנדטים מהליכוד, בוודאי כל עוד נתניהו בתמונה. בכל זאת, לפעמים ברירת המחדל היא גם ברירה, וכרגע הם חונים אצל גנץ. לפחות בסקרים".
וכעת, השאלה הגדולה היא כמה זמן המגמה שמשתקפת בסקרים תחזיק מעמד. "אני שואל את עצמי עד כמה המעבר הזה אמיתי וארוך טווח או שבני גנץ עובר תהליך 'בנטיזציה'", הזכיר צור שורת מקרים דומים. "לפני שנה וחצי בנט עמד בסקרים על 24 מנדטים שהתכלו תוך זמן קצר וחזר למימדים שלו. במקרה אחר סער עמד על כמות מנדטים מאוד גבוהה וגם הם התכלו".
אז במה זה תלוי?
צור: "השאלה היא אם נראה בעוד חודש-חודש וחצי סקרים דומים ויכול להיות שנוכל להגיד 'נפל דבר'. אני חושב שזה מאוד תלוי במה גנץ יעשה - אם גנץ יישאר על תקן מאוד סטטי ונתניהו יתפוס את משבצת הממלכתיות לפחות בחלקה. אם גנץ יעשה פעולות ממשיות שמחייבות אותו להציג מפלגת שלטון כולל דמוקרטיזציה של המפלגה שלו, אז נראה אותו דוחק יותר את לפיד ל-12-13 מנדטים ומתייצב במפלגתו".
מה לפיד יכול לעשות כדי לצמצם את הפער ולמנוע מעבר מנדטים?
שטראוכלר: "לפיד שחקן פוליטי שמתייעץ ויודע לקבל פידבקים ולהטמיע אותם במסגרת קמפיין, והוא בקמפיין. בתחילת המחאה הוא לא הסכים אפילו להצטלם בהפגנה, היום הוא רדיקלי כמעט ברמת דוד חודק פינת שקמה ברסלר. הוא חייב לבדל את עצמו והוא יודע לעשות את זה, האתגר שלו - משבצת השחקן המתון משמאל כבר תפוסה".
ועדיין, יש מי שסבור שתדמית התמים עדיין מלווה את גנץ. "נכון שיש רצון להאמין שהוא לא יפול בפח של נתניהו ולשמחתו של גנץ, הוא עוד לא היה צריך לעמוד במבחן הזה", אמר צור שמכיר את יו"ר המחנה הממלכתי מקרוב. "נתניהו עוד לא כינס מסיבת עיתונאים דרמטית ואמר לגנץ לקחת את הביטחון. מבחני התמימות עוד לא נדרשו למבחן אמת ויש את מבחן המתווה בבית הנשיא".
"פוליטיקה היא אומנות האפשר", סיכם שטראוכלר. "רק בחודשים האחרונים ראינו איך פוליטיקאים דוגמת איתמר בן גביר ומרב מיכאלי מרימים וכמעט מרסקים מפלגות. זה בהחלט יכול לקרות גם לגנץ. לזכותו של גנץ יאמר שבעוד שרבים הספידו אותו ולגלגו עליו, לאיש יש יכולת עמידה משמעותית יותר ממה שניתן לחשוב. ללפיד שנמצא בנסיגה יש מספיק ידע כדי להפוך את התמונה ולגבי נתניהו, אותו אני מכיר מקרוב - מי שמספיד אותו, לא מבין כלום בפוליטיקה".