"זמן סביר יכול להיות אין-סופי"? בבג"ץ דנים הבוקר (שני) בעתירה למימוש צווי ההריסה של ח'אן אל אחמר – שתלויה כבר כ-4 שנים. נציגי המדינה, שבתגובתה הרשמית בשבוע שעבר הסכימה כי יש לדחות את העתירה, הסבירו בבית המשפט: "השאלה אינה האם לפנות את המאחז - אלא מתי ואיך, בהתאם לשיקולים הביטחוניים". השופט סולברג עקץ: "כמה זמן יכולים ללכת שני הדברים האלה יד ביד? מתי יגיע השלב שכבר לא תוכלו לומר ששלטון החוק מחייב לפנות אבל לא בעיתוי הנוכחי?".
תגובת המדינה לבג"ץ הגיעה לאחר דחיות רבות. בשבוע שעבר, ולאחר דיון אצל רה"מ נתניהו שהגיע על רקע התנגדות השרים בן גביר וסמוטריץ' לדחות את העתירה, הוגשה עמדת המדינה. בתגובת המדינה הודגש: "העמדה של הדרג המדיני הייתה ונותרה שיש לפנות את הכפר".
השופט סולברג המשיך להקשות על נציגי המדינה, והתעקש להבין כיצד בעבר טענות המדינה היו שונות: "הדגשתם בעתירות הקודמות את הדחיפות. אני זוכר שדיברתם על סכנת נפשות, שהתושבים ובית הספר נמצאים מטרים ספורים מכביש מספר 1. מה היה שונה אז כשטענתם 180 מעלות ממה שאתם טוענים היום"?. נציג המדינה השיב: "השתנו דברים. השיקולים המדיניים והביטחוניים השתנו. אין פה חזרה מהכוונה לפנות, לגבי העיתוי והאופן יש שינוי נסיבות".
פינוי מאחז ח'אן אל-אחמר סיקור N12:
- ההבטחות, הדחיות - והמבחן של ממשלת הימין: הקרב על השטח שבין ירושלים לים המלח
- למרות ההתנגדות: בן גביר וסמוטריץ' התקפלו והמדינה לא תפנה את ח'אן אל-אחמר
- המבחן הבא של הממשלה: ההכרעה על פינוי חאן אל אחמר
בהמשך התערב השופט אלכס שטיין: "יש פה שאלה משפטית - האם אפשר לדחות את אכיפת החוק ללא מועד?, האם זמן סביר יכול להיות אינסופי"?. נציג המדינה ענה: "אנחנו לא מדברים פה על ועדה מקומית רעננה או קרית שמונה. אין יותר ממה שהיה פה - הדרג הכי בכיר שיכול להיות ששקל את כלל השיקולים". סולברג המשיך והעביר ביקורת חריפה על התנהלות המדינה: "ב-2009 היו 3 מבנים. אם לא הייתם ממתינים אז לא היינו מגיעים למצב שקיים היום".
הסוגיה הנפיצה נמשכת כבר שנים, כאשר פעם אחר פעם מבקשת המדינה לדחות את מועד תגובתה ולא מפנה את המקום. שופטי בג"ץ נענו ברוב המקרים לבקשות הדחייה, אולם בעת האחרונה נראה כי החליטו לשים קץ להתנהלות הדחיינית.
לפני כשנה הוציאו השופטים צו על תנאי בעתירה וכתבו כי "אין מנוס עתה מעשיית צעד נוסף לקראת הכרעה". כמו כן, לפני כחודשיים וחצי, ולאחר בקשות דחייה נוספות, החליטו השופטים לקדם את הדיונים בעתירה שלב נוסף ולקבוע דיון לחודש מאי. עוד קבעו השופטים כי אם לא תימסר תשובה על אפריל, הם יקבלו את העתירה שדורשת לפנות את המקום.