48 שעות לפתיחת אירועי יום הזיכרון והמתח לקראת האירוע הטעון השנה הולך וגובר. במרכז ההפגנה אתמול (שבת) בערב בצומת קפלן בתל אביב עמדה קריאה של משפחות שכולות לשרים שלא להגיע לבתי העלמין – וחלקן אף הודיעו שיחרימו את טקסי הזיכרון. "רציתי להביע את הכאב ואת הפחד שלי ואת האימה שלי ממה שקורה במדינה הזאת, והמקום שלי שאני יכולה להביע את המחאה שלי, זה במקום שהכי כואב לי, בבית הקברות", אמרה דידי נחשון, אחותו של סמ"ר יוסי גרסיאני ז"ל.

משפחות שכולות, שיקיריהן קבורים בחלקה הצבאית בקריית גת שלחו מכתב לשר השיכון יצחק גולדקנופף, וביקשו ממנו שלא להגיע למקום ביום הזיכרון. "אנו סבורים כי הגעתך ונאומך יתלקחו למהומה, אין לנו כוח למאבקים מיותרים. שילמנו מחיר כבד על מנת שבקשתנו תכובד", כתבו המשפחות.

משפחתו של אמיר בוים ז"ל, שנפל בעת מילוי תפקידו, הניחה שלט על קברו וכתבה: "אמיר, אהובנו. לא נהיה כאן השנה. לא נוכל לשמוע את נציגי הממשלה שפוגעים ומחריבים את הדמוקרטיה". אימו אילנה אמרה כי "לחשוב על זה שיבוא ויגיע אלינו שר שלא שירת בצבא, זה לא מקובל עלינו. לתאר לעצמנו שנהפוך להיות 'שמאלנים' ו'אנרכיסטים'?! על זה לא חשבנו".

משפחות שכולות נוספות פרסמו גם הן הודעות דומות. אחד הטקסים הנפיצים צפוי להיות בבית העלמין בבאר שבע, לשם צפוי להגיע השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר. חלק מהמשפחות השכולות הודיעו כבר עכשיו כי לא יגיעו לטקס. "דווקא אותו לשלוח לבית הקברות זה נראה לי כמו לעשות דווקא", אמרה חני אורון כהן, אלמנתו של סרן דודי כהן ז"ל. "זה כמו באמת אצבע בעין. מה יש לו להגיד לי? אחרי שהוא קורא לי אנרכיסטית במשך חודשים ארוכים, מה יש לאיש הזה לומר לי?!".

הערב פרסמנו ב"חדשות סוף השבוע" כי בן גביר מודע ונערך לכך שיהיו תגובות עוינות עם בואו לבאר שבע, ולמרות זאת הוא נחוש להגיע לשם ביום הזיכרון – בין השאר בעקבות עשרות פניות, לטענתו, של משפחות שכולות שהפצירו בו לבוא. השר בן גביר החליט לשאת בטקס נאום ממלכתי שלא יעסוק בסוגיות שנויות במחלוקת.

אחד ממקורביו אמר כי "השר יודע שיהיו כאלו מבין המשפחות השכולות שיקראו נגדו קריאות, בעיקר במהלך הנאום שיישא שם. אם זה יתאפשר לו, הוא יחבק את בני המשפחות השכולות שיקראו נגדו ויאמר להם שהוא מקבל בהבנה כל ביקורת נגדו". משטרת באר שבע תיערך ביום הזיכרון בכוח מתוגבר בתוך בית העלמין ומחוץ לו, בין השאר מחשש שפעילי המחאה ינסו להפגין נגד בן גביר ואולי אף למנוע את כניסתו לבית העלמין.

על רקע הקריאה לפוליטיקאים שלא לנאום בבתי העלמין, ביום הזיכרון יתקיים טקס "ממלכתי אלטרנטיבי" של משפחות שכולות מול בית העצמאות בתל אביב. משפחות שהחליטו שלא להגיע השנה לבתי העלמין בגלל נאומי הפוליטיקאים, החליטו לקיים טקס אלטרנטיבי מול הבניין בו הוכרזה עצמאות המדינה ולעמוד שם בצפירה.

השלט מעל קברו של סמ"ר יוסי גרסיאני ז"ל (צילום: סעיף 27א לחוק זכויות יוצרים)
השלט מעל קברו של סמ"ר יוסי גרסיאני ז"ל | צילום: סעיף 27א לחוק זכויות יוצרים

תא"ל (במיל') אביגדור קהלני, מי שגם ישיא משואה ביום העצמאות, קרא היום שוב להשאיר את המחאה מחוץ לבתי העלמין. "געו בקבר, שימו פרח ותהיו מרוכזים באיש שנמצא שם למטה, שהוא המקודש בעיניכם, ולא משהו אחר", אמר בריאיון ב"פגוש את העיתונות".

ארגון "מטה 64", המייצג את ארגוני הימין בעד המהפכה המשפטית, הודיע כי נוכח החלטת משפחתו של יוסי גרסיאני ז"ל, שנפל במלחמת יום הכיפורים, שלא לעלות לקברו ביום הזיכרון – נציגיו יעלו במקום המשפחה. היום כבר פרסמו הודעה שבה חזרו בהם מכוונתם להגיע בניגוד לרצון המשפחה.

דידי, אחותו של יוסי גרסיאני ז"ל, הגיבה בזעם: "אני דידי אחות שכולה מגיל 17. אני דידי שכבר 50 שנה הקבר של יוסי הוא ביתי השני. אני דידי שאמא ואבא שלי מידי יום שישי יוצאים אליו, מנקים את האבן, משקים את הצמחייה ומניחים פרחים ומדליקים נר לנשמתו. אני דידי שחמישים שנה 24/7 לבד בלי אח. אני דידי בת יחידה לאמא בת 94, אלמנה ואם שכולה. אני דידי, אמא לשלושה ילדים שכולם שירתו בצבא וסבתא לארבע נכדים. אני דידי עם זכות מלאה להחליט מה ייעשה ליד הקבר של אחי ומי יעמוד ליד הקבר של אחי".

_OBJ

גם היום נמשכו המחאות נגד ראש הממשלה נתניהו והערב, לצד ההפגנות בקפלן, התכנסו משפחות שכולות למיצג מחאה ובו הודיעו כי הן מתכוונות להגביר את הלחץ על הפוליטיקאים שלא להגיע לבתי העלמין השנה. "הפחד שלי הוא שעכשיו ההפיכה וההתנהלות של המנהיגים שלנו יביאו את המדינה לאבדון", שיתפה דידי. "כל ההקרבה של אותם חיילים, ילדים, תרד לטמיון".