חברי האופוזיציה המשתתפים בשיחות ההידברות הביעו דאגה מכך הממשלה תמשיך לחוקק חלקים מהמהפכה המשפטית – במעין "שיטת הסלאמי" – כל פעם חלק קטן נוסף. לדבריהם, גם אם יגיעו למתווה פשרה בבית הנשיא שמוסכם על שני הצדדים, הקואליציה מסרבת להתחייב שלא תמשיך אחר כך לקדם את החוקים במהלך הקדנציה הזאת.
המהפכה המשפטית - סיקור N12
- נתניהו בשיחות סגורות: האיומים של לוין לא עושים עליי רושם
- האיום של לוין: "אם חלק מהרפורמה לא יעבור עוד בכנס הזה - אין לי מה לחפש בתפקיד"
- חה"כ רוטמן מאיים: "נקדם חלק מחוקי הרפורמה בכנס הנוכחי - גם ללא הסכמה"
- מאזן הכוחות ישתנה, הווטו לשופטים יישאר: המשמעות אם איום מזכיר הממשלה יתממש
באופוזיציה טוענים שגם אם יסכימו לחקיקה מידתית בנוגע לעילת הסבירות וחוק היועצים המשפטיים, אין ערובה לכך שהממשלה תחדול מכוונותיה ותפסיק לחוקק בקדנציה הנוכחית את יתר החוקים. הם מעריכים שבלי ההתחייבות שלהם להפסיק עם החקיקה – "יהיה קשה מאוד לסגור עסקה".
הסכמות על חלק מהסוגיות?
גורמים בבית הנשיא סיפרו אתמול (רביעי) ל-N12 על הצעה שנידונה ולפיה יכריזו הצדדים על הסכמות על חלק מהסוגיות הנידונות. לפי ההצעה, הצדדים ככל הנראה הגיעו להסכמות בכל הנוגע לצמצום עילת הסבירות ועל חוק היועמ"שים, אך יש מחלוקת חריפה על המתווה שבו יוצגו. תוכן ההסכמות לא ידוע בשלב זה.
עם זאת, חרף ההכרזה על הסכמה, חקיקת הסוגיות הללו לא תתקיים אלא בעסקת חבילה כוללת, לכשיגיעו, אם יגיעו, להסכמות רחבות על כלל הסוגיות. התקווה של הצדדים היא שהסכמות רחבות יתקבלו רק בכנס הבא, כנס החורף, כך שבכנס הנוכחי של הכנסת לא יהיו הצבעות כלל על המהפכה המשפטית.
יש לציין כי מדובר בהצעה בלבד בין אנשי בית הנשיא ונציגי המפלגות, ולא על הסכמה אופרטיבית של מהלך שבוודאות ייצא לפועל. ההיגיון מאחוריה הוא שהאופוזיציה תקבל ודאות שאין חקיקה לפחות על אוקטובר, ואילו הקואליציה תקבל הישג ראשון של הסכמה רחבה בנושאים שחשובים לה מתוך הרפורמה. הסכמה כזו סביב נושאים אלו עשויה לפתור כמה מחלוקות בקואליציה, לחזק אותה ולמנוע איומים מצד תומכי הרפורמה.
במחנה הממלכתי הכחישו שהגיעו להסכמות: "ישנו מרחק בכל הנושאים. כך או כך לא יהיו כל הסכמות עד שיוצג פתרון לוועדה לבחירת שופטים שיבטיח שלא תהיה פוליטיזציה במינוי השופטים ובמערכת המשפט בכללותה". כמו כן, ביש עתיד מסרו כי התחייבו לשמור על הדמוקרטיה ועל עצמאות בית המשפט העליון ולא יוותרו על כך בשום מחיר.
ראשי המחאה נגד המהפכה המשפטית: "זו מכירת חיסול". לדבריהם, ההצעה שנידונה היא לא פשרה. "במקום הכרעה בסוגיה המרכזית - ועדה עצמאית ובלתי תלויה לבחירת שופטים, גנץ ולפיד נותנים יד להחלשת הביקורת השיפוטית ושומרי הסף בתמורה לכלום ושום דבר", מסרו. "אין פה שום הבטחה ליציבות הדמוקרטיה, המהלכים של ביבי לקוחים ישירות מפולין, ועצוב שהנשיא מעודד זאת. גנץ ולפיד, אין לכם סמכות למכור את הדמוקרטיה".