אחרי ההצהרה של נתניהו בישיבת הממשלה - המהפכה המשפטית חוזרת גם לשולחן הדיונים. ראש הממשלה נפגש הערב (ראשון) עם השרים לוין, אמסלם ודרמר. מחר, יתכנסו ראשי הקואליציה לדיון על קידום החקיקה. בתוך כך, נשיא בית המשפט העליון בדימוס, אהרן ברק, חשף בכנס באוניברסיטת רייכמן: "בבית הנשיא מתגבשת הסכמה". זה הסעיף שברק בעדו.
אהרן ברק: "צריך להגיע להבנות - אנחנו במעמד הר סיני 2"
נשיא בית המשפט העליון בדימוס, אהרן ברק, התייחס הערב בכנס באוניברסיטת רייכמן למהפכה המשפטית. "בבית הנשיא מתגבשת אולי הסכמה לפיה עילת הסבירות לא תחול על מדיניות של השרים", חשף ברק. "אני בעד המהלך - אם זה מה שיספק את יריב לוין אז אנחנו נשמח מאוד". עם זאת, ברק הבהיר בהמשך: "זה חשוב שעילת הסבירות תישאר בסוגיות של מינויים".
השופט לשעבר הוסיף: "אני לא חושב שפעלנו בעבר בצורה לא טובה, הם בסך הכול באים עכשיו בחשבון עם בית המשפט שביטל חוקים. אבל בית המשפט ביטל סעיף בחוק פעם בשנה, זה מה שעשינו".
ברק הוסיף כי יש לו אמון בשיחות בבית הנשיא. "היו לי שלוש שיחות עם הנשיא הרצוג", תיאר. "אמרתי לו שאנחנו נמצאים ברגע חוקתי. אנחנו במעמד הר סיני 2 וצריך לממש את זה. אם יש דבר טוב שאני יכול לומר על יריב לוין, זה שהוא בא בבליץ ויצר מודעות בעם ישראל". הוא הדגיש: "אי אפשר לייצר עכשיו חוקה שלמה, צריך לפתוח פתח לפתירת בעיות".
ישיבת ראשי הקואליציה
בישיבות הקרובות צפויים ראשי המפלגות להחליט איזה מסעיפי הרפורמה לקדם. מהדיון אצל ראש הממשלה הערב עולה האפשרות כי הקואליציה תקדם "צעדים מדודים שיבוצעו באחריות", כמו צמצום עילת הסבירות, בהתאם למתווה שהציע בעבר שופט בית המשפט העליון נעם סולברג.
"חוק סולברג"
בית המשפט יכול כיום לפסול החלטות של הממשלה בעילה של "סטייה ממתחם הסבירות באופן קיצוני". לפי כוונת הקואליציה, המטרה ב"צמצום" עילת הסבירות היא לא לאפשר לבג"ץ לפסול החלטות ממשלה שקשורות למדיניות. השופט סולברג, שנחשב לשופט שמרן, כבר קרא בעצמו לצמצם את עילת הסבירות ולהשתמש בה כלפי החלטות של דרג מקצועי בלבד ולא כלפי הכרעות של נבחרי ציבור.
לפי סולברג, ביטול החלטות ממשלה לפי עילת הסבירות מהווה חדירה של הרשות השופטת לתחום עבודתה של הרשות המבצעת. לדבריו, בכתב העת השילוח, "עילת הסבירות המהותית מעוררת קושי בכך שהיא מסמיכה את בית המשפט להתערב . בית המשפט בוחן סבירות מחוץ להקשר של נורמה בשיקול דעת מנהלי באופן גורף משפטית, סבירות שאינה נוגעת לחוקיות האקט אלא לתוכנו, וזאת בחריגה מן המשפט המנהלי המוכר".
"השימוש הגובר בעילת הסבירות הוא למעשה מעבר ממבחנים ברורים ויציבים – למבחנים גמישים ומשתנים", אמר סולברג בכנס לפני כשנה וחצי. "השימוש בעילה מעמיד את הממשלה ואת הציבור במבוכה וגורם לאי-ודאות. קשה לחזות מראש מה יחליט בית המשפט – מה יותר ומה יאסר". סולברג הבהיר: "אני לא סבור שהשעה כשרה לביטול עילת הסבירות לחלוטין, אבל המגמה צריכה להתהפך".
נתניהו: "השבוע נתחיל לקדם את הרפורמה"
ישיבת הממשלה נפתחה הבוקר בהצהרה ברורה של ראש הממשלה בנימין נתניהו בדבר קידום חקיקת המהפכה המשפטית. "מה שהוכח בשבוע שעבר זה שגנץ ולפיד שיחקו משחק", אמר נתניהו. "זה היה מצג שווא של כביכול הידברות. אנחנו נתנו עוד חודש ועוד חודש - 3 חודשים בהם הנציגים שלהם לא הסכימו להבנה המינימלית ביותר".
"המטרה שלהם הייתה למרוח, למשוך את הזמן, ולמסמס כל תיקון", הוסיף ראש הממשלה. "לכן נתכנס השבוע ונתחיל צעדים מעשיים באופן מדוד ואחראי, אבל בהתאם למנדט שקיבלנו לעשות תיקונים במערכת המשפט". ראש האופוזיציה יאיר לפיד תקף את נתניהו: "אם הוא יקדם את ההפיכה המשטרית באופן חד-צדדי, הוא יגלה שהוא ראש ממשלה של פחות מחצי עם ישראל, עם פחות מחצי מהכלכלה, פחות מחצי מהביטחון ופחות מחצי מהכנסת".
תגובות