האם האופוזיציה בדרך לפשרה ולהסכמות שיו"ר ש"ס אריה דרעי יחזור לממשלה? יו"ר ישראל ביתנו אביגדור ליברמן העריך אתמול כי לאחר בחירות חברי הכנסת לוועדה לבחירת שופטים, האופוזיציה והקואליציה יודיעו על הסכם פשרה על המהפכה המשפטית, שמהותו, כך לדבריו, היא "חזרתו של דרעי לממשלה בתמיכת גנץ ולפיד". הבוקר (שלישי) ביש עתיד הכחישו במענה ל-N12 שיאפשרו את המהלך. למרות המשוכה המשפטית של חזרתו של דרעי שהורשע בפלילים לממשלה – משפטן בכיר מעריך: אלה התרחישים הבאים.
סיקור שוטף ב-N12
- טלטלה במערכת הפוליטית: בג"ץ הכריע - אריה דרעי לא יוכל לכהן כשר
- פסילת מינויו של לדרעי לשר – הנימוק של ה"השתק השיפוטי"
- כך דרעי יחזור לממשלה? "זה ממש להסלים את העימות עם בג"ץ"
- בטאון ש"ס במתקפה חסרת תקדים על בג"ץ: "הגיעה העת להשיב מלחמה"
יו"ר המחנה הממלכתי סיפק אתמול תשובה מעומעמת כשנשאל בפירוש אם חזרת דרעי תהיה חלק מההסכם: "מה שיאפשר או לא יאפשר את חזרתו של דרעי הוא לא ביקורת שיפוטית ומה היא יודעת לעשות ומה היא לא יודעת לעשות. אנחנו נדון על שימורה של הביקורת השיפוטית ולא על התוצאה שלה: לכן אלה דברים שצריכים לידון בבית הנשיא, להגיע להסכמות על הנושאים העקרוניים ומה שתהיה התוצאה שלהם תהיה התוצאה שלהם".
במפלגתו של יאיר לפיד מנגד השיבו באופן נחרץ שיתנגדו לחזרה של דרעי: "ביש עתיד לא מוכנים לאפשר את חזרת דרעי לשולחן הממשלה, לאחר פסיקת בגצ בנושא. ובכל מקרה לא דנים בסוגיות אישיות במסגרת בית הנשיא".
בהכרעת בג"ץ על פסילת דרעי נקבע כי הוא פסול מלכהן כשר בגלל חוסר סבירות קיצוני ובגלל השתק שיפוטי. בפסק הדין נקבע כי דרעי פסול מלכהן כשר הפנים ושר הבריאות בשל "צבר הרשעותיו הפליליות" ובשל המצג שהציג בפני בית משפט השלום ולפיו הוא פורש מהחיים הפוליטיים. אם הערכת ליברמן נכונה ומחר תצא פשרה מבית הנשיא - נשאלת השאלה אם דווקא קושי משפטי הוא זה שימנע את שובו של דרעי לממשלה.
סוגיית עילת הסבירות
"צריך להבין שלא מדובר על חזרה אוטומטית, גם אם ינסו לצמצם את עילת הסבירות, יצטרכו להעביר חקיקה שלוקחת זמן ולא ברור איך היא תיראה", הסביר פרופ' אדם שנער מבית ספר הארי רדזינר למשפטים שבאוניברסיטת רייכמן.
"לגבי עילת הסבירות, אם במסגרת פשרה יקבע שלא תהיה ביקורת שיפוטית בעילת הסבירות על החלטות של הממשלה או מינויים - זה לכאורה עוזר לדרעי, כי רוב השופטים פסלו אותו על עילת הסבירות", הוסיף פרופ' שנער. "אבל צריך לזכור שהיו גם שופטים שאמרו שבלי קשר לסבירות - יש גם את עניין ההשתק. כלומר, דרעי מושתק מלהתמנות לשר אחרי שטען בהליך בבית משפט השלום שהוא לא יבקש להיות שר ופורש מהחיים הפוליטיים".
"השתק השיפוטי"
נימוק נוסף לפסילה של דרעי בבג"ץ היה ההשתק השיפוטי. במסגרת הסדר הטיעון עם דרעי הוא התפטר מהכנסת והצהיר שהוא "ימשיך לייצג את השכבות והציבור בצורה אחרת, גם אם לא מהכנסת". בית המשפט אישר את ההסדר וקבע, על סמך הצהרתו של דרעי, כי ניתן "לומר בוודאות כי הנאשם לא ייגע עוד בצרכי ציבור הכורכים בתוכם עיסוק כלכלי, וזאת בשל התרחקותו מהזירה הציבורית". בינואר 2022 הוא אכן פרש מהכנסת, אך לאחר מכן התמודד בבחירות. 5 שופטי בג"ץ מתוך 11 שדנו בעניינו, ביססו את החלטתם לפסול את מינויו על בסיס ההשתק הזה.
"לא כל השופטים חתמו על הנימוק הזה", אמר פרופ' שנער. "בהרכב היו 11 שופטים, רק 5 מהם דיברו על ההשתק כסיבה שפוסלת אותו. לכן, לא היה רוב באותו הרכב של 11 להשתק. זה לא אומר שבעתיד לא יהיו שופטים נוספים בדעה הזו. אם ממנים את דרעי שוב, גוף מסוים כמו התנועה לאיכות השלטון יכול לעתור לבג"ץ, וכך 5 השופטים שהיו בהרכב הזה ימצאו עוד שופט או שניים שיצטרפו לדעה הזו. זה תלוי מאוד מי יהיה בהרכב, כך שיכול להיות שהסיפור של ההשתק יצוץ שוב".
לעקוף את ביהמ"ש: חוק דרעי יחזור בגלגול אחר?
מהלכי חקיקה שונים נועדו להכשיר את חזרתו של דרעי. הצעות החוק זכו לכינויים "חוק דרעי" ו"חוק דרעי 2". מטרת החוקים הללו הייתה לצמצם את ההתערבות של בית המשפט במינויים של שרים. החוק, שכבר עבר בקריאה ראשונה, הוקפא לבקשת יו"ר ש"ס במסגרת השהיית חקיקת המהפכה המשפטית.
"בזמנו היה גם ניסיון שבינתיים לא מקודם - חוק יסוד דרעי", תיאר פרופ' שנער. "כלומר, לעשות תיקון של חוק היסוד שנוגע למינויי שרים, כדי למנוע ביקורת שיפוטית. ואז לא מדובר על צמצום של עילת הסבירות, אלא על שינוי חוק יסוד שמגדיר שלא תהיה ביקורת שיפוטית".
העריך פרופ' שנער העריך: "כרגע נראה שהאופציה הזו נזנחה, אבל תיאורטית היא קיימת כדי להחזיר את דרעי - אם כי נראה שהיתכנות שלה נמוכה. כמובן שגם לגביה, אם וכאשר זה יקרה - יהיו עתירות נגד חוק היסוד ויטענו שזה שימוש לכאורה בסמכות מכוננת".