330 לוחמות ולוחמים, יוצאי גדודים מעורבים, חתמו היום (שלישי) על מכתב נגד מה שהם מכנים "ההתבטאות של ערוץ 14 נגד השירות המשותף וביזוי חללי צה"ל". בין השאר ציינו הלוחמים והלוחמות ביחידות המעורבות בצה"ל: "אנחנו מביעים ומביעות זעזוע עמוק מההתבטאויות באולפן ערוץ 14 בעקבות נפילתם של סמלת ליה בן נון, סמ"ר אורי יצחק וסמ"ר אוהד דהן".
"נתנו את שנותינו הטובות ביותר לשירות למען מדינתנו האהובה, הקרבנו רבות למען המדינה, התחנכנו על ערכי רוח צה"ל, פיתחנו אחוות לוחמים שלא נופלת מזו של יחידות אחרות וסיכנו את עצמנו לא פעם בפעילות מבצעית. ליבנו נשבר מהאובדן הכואב של שלושת הלוחמים".
"אנחנו מוחות ומוחים נגד הטענה ולפיה שירות מעורב הוא חוסר מקצועיות, זלזול בערכי הצבא ואג'נדות שמאל מטורפות", הוסיפו הלוחמים והלוחמות. "טענה זו, מעבר להיותה ביזוי זכר הנופלים וניצול ציני של הטרגדיה בגבול מצרים לצרכים פוליטיים, מהווה פגיעה בשירות ובהקרבה של רבבות לוחמות ולוחמים בגדודים וביחידות המעורבות בעשורים האחרונים".
"אנחנו מחבקים ומחבקות את משפחות הנופלים, עומדים לצידן ונמשיך לעמוד, כדי למנוע כל ביטוי או מעשה של ביזוי הנופלים, כפי שנעשה בשידור של ערוץ 14. אנחנו דורשות ודורשים לחדול מיד את ההסתה הפרועה נגד הנופלים ונגד חיילות וחיילי צה"ל בסדיר ובמילואים, וקוראים לכל עם ישראל לחבק את משפחות הנופלים ואת חיילות וחיילי צה"ל, בלי הבדל דת גזע ומין".
זיו רכס, לוחמת לשעבר בגדוד ברדלס, אמרה ל-N12: "ההתבטאות בערוץ 14 פוגעת בכל מי שבחר או בחרה לשרת בגדוד מעורב. בראש ובראשונה, היחידות הללו עונות על צורך מבצעי הולך וגובר, שכן, הצבא הלוחם מצוי במצוקת כוח אדם. המצוקה הזו, לצד ריבוי משימות, הובילו בשנים האחרונות לצמצום אימונים ולעלייה חדה במספר ימי המילואים של הלוחמים".
"לא רק זאת, משימת ההגנה על גבולות ישראל אינה מובנת מאליה עקב הירידה המתמשכת לשירות קרבי בציבור הישראלי והאופי ההתנדבותי של השירות הקרבי לנשים", הוסיפה רכס. "הרמיזות המזעזעות שנזרקו לחלל האוויר ללא כל ביסוס הן פשוט מזלזלות. אני לא יודעת מהן החוויות של אותו פרשן שרמז את מה שרמז, אבל שני אנשים מסוגלים להיות באותו המקום מבלי להתנפל אחד על השני, שני אנשים שהתגייסו כדי להגן על המדינה – מפקד המועמד לקצונה ולקבע וחיילת מצטיינת שהייתה במרחק פסיעה מיציאה לקורס מ"כים – המוטיבציה שלהם לא מוטלת בספק וחשיבות המשימה שביצעו רק נחשפה במלוא עוצמתה באירוע הזה".
"האם בעת אירועים שבהם מעורבים גברים בלבד היה מוטל ספק על המבצעיות של הלוחמים באותו אופן?" תהתה רכס. "מדוע לוחמת שהתנדבה לשירות חשוב ושילמה את המחיר הכבד ביותר, אינה ראויה לכבוד שהיה מקבל גבר?"
לורן דגן עמוס, לוחמת קרקל לשעבר, הוסיפה: "המתקפה על שילוב נשים בצבא נראית מגוחכת ב-2023. מדובר בעובדה מוגמרת, ואפילו יש עלייה בשיעור הנשים המתגייסות לשירות קרבי. החברה הישראלית חווה משבר עמוק בתקופה הזו, וחילול כבוד המת הוא קו אדום שמשקף את האסון שאנו חווים עכשיו. אישה שעשתה הכול כדי להיות לוחמת, תילחם גם במהלך השירות כדי לעשות את המיטב בשביל המדינה שעליה התגייסה להגן".
ראש המטה הכללי רב-אלוף הרצי הלוי התייחס לפיגוע בגבול: "הפיגוע באוגדה 80 הוא אירוע קשה - איבדנו שני לוחמים ולוחמת באירוע מבצעי מול מפגע בודד, מול מחבל בודד, שוטר מצרי, והתוצאות בוודאי תוצאות קשות. התפקיד שלנו הוא לעשות הכול כדי שזה לא יקרה. לעשות הכול זה אומר גם באיך אנחנו, הפיקוד הבכיר, מתכנן את המשימות ובונה את התשתיות מסביב".
מכתב הלוחמים והלוחמים יוצאי הגדודים המעורבים מגיע כאמור על רקע פאנל שהתקיים השבוע בערוץ 14 בצל הפיגוע הקשה בגבול מצרים. מגיש התוכנית בועז גולן והכתב הצבאי של הערוץ הלל ביטון רוזן, רמזו שהתוצאות הטרגיות של הפיגוע נבעו מכך שהיה מדובר בלוחם ולוחמת ששירתו ביחד ושמרו ביחד בעמדה הצבאית.
"גם את זה צריך לשים על השולחן. לוחם ולוחמת, לבד, 12 שעות, בלילה - מראש יש פה טעם לפגם", אמר הכתב הצבאי, שהוסיף: "זה חוסר אחריות, מאיפה זה מגיע? מאיפה זה נולד?". מגיש התוכנית, בועז גולן, השיב לו: "יש פה חוסר מקצועיות, יש פה זלזול בערכי הצבא. יש פה אג'נדות שמאל מטורפות, אנחנו פשוט פוחדים להגיד את זה".