קרבות בין חברי מפלגות האופוזיציה התקיימו אתמול (רביעי) על רקע הצעת החוק של גלעד קריב ממפלגת העבודה לעגן את עקרון השוויון בחוקי היסוד. קריב קרא לחברי הקואליציה והאופוזיציה לתמוך בהצעה, ויש עתיד שהצטרפה להצעת החוק - חזרה בה מכך, בין השאר בעקבות דבריו של הנשיא הרצוג במהלך ביקורו באזרבייג'ן.
הנשיא הרצוג התייחס במהלך הביקור לשיחות בנושא המהפכה המשפטית שמתקיימות בבית הנשיא: "מדובר בתהליך ארוך ואין לי דד-ליין. האלטרנטיבה ברורה לכולם - עם קריסת השיחות יהיה עימות פנים-ישראלי שמחליש אותנו מאוד, שמעורר תהיות בקרב ידידנו, מעורר חרדה בקרב העולם היהודי, וזה אוכל אותנו מבפנים".
"השיחות אצלי רציניות ומחפשות יציאה למרחב", הוסיף הנשיא הרצוג. "14 ביוני זה תאריך חשוב כדי להוכיח אמון בין הצדדים וראיתי שגם האופוזיציה מעניקה לו חשיבות. יש דיוני עומק שיורדים לשורש העניין". בהודעה שפרסמה יש עתיד, נכתב: "יש עתיד מבקשת להבהיר כי ההצטרפות שלה להצעת החוק של גלעד קריב מקורה בטעות מנהלתית וכי לא תעלה חוקים שקשורים לשינוי במערכת המשפט כל עוד מתקיימת הידברות בבית הנשיא".
במפלגת העבודה שבה חבר קריב ענו ליש עתיד ותקפו אותם: "ההחלטה של יש עתיד להתנער מהצעת החוק של חה"כ גלעד קריב לשוויון בין כל האזרחיות והאזרחים, רק בגלל המתקפה והאיומים של יריב לוין, היא עדות נוספת עד כמה ההידברות בבית הנשיא הופכת למסוכנת. שוויון הוא מרכיב בסיסי בדמוקרטיה. זה לא נושא שנתון למשא ומתן. התנהלות תמוהה ומטרידה".
ההחלטה של יש עתיד להתנער מהצעת החוק של ח"כ גלעד קריב לשוויון בין כל האזרחיות והאזרחים, רק בגלל המתקפה והאיומים של יריב לוין היא עדות נוספת עד כמה ההידברות בבית הנשיא הופכת למסוכנת. שוויון הוא מרכיב בסיסי בדמוקרטיה. זה לא נושא שנתון למשא ומתן. התנהלות תמוהה ומטרידה. https://t.co/xfdH034vsa
— מפלגת העבודה (@HavodaParty) May 31, 2023
בנוסף, על רקע כמה ימים שבהם התווכחו מפלגות האופוזיציה מי יכהן כנציגן בוועדה לבחירת שופטים, נפגש ראש האופוזיציה ויו"ר יש עתיד יאיר לפיד עם יו"ר המחנה הממלכתי בני גנץ. בתום פגישתם הודיעו השניים במשותף כי הם "סיכמו להמשיך ולפעול ביחד ובתיאום בסוגיית הוועדה למינוי שופטים". יו"ר המחנה הממלכתי גם נועד במהלך היום עם יו"ר מפלגת העבודה מרב מיכאלי. "השניים סיכמו להמשיך ולפעול ביחד ובתיאום בסוגיית הוועדה לבחירת שופטים", הודיעה מיכאלי בתום הפגישה.
הוויכוח הנוכחי בין חברי האופוזיציה הוא לא הוויכוח היחיד בנושא הוועדה להרכב הוועדה לבחירת שופטים, והוא מתחבר לשאלה - האם בכלל לאופוזיציה יהיה נציג בוועדה? הוועדה מורכבת מתשעה חברים - 3 שופטי עליון, שני נציגים של לשכת עורכי הדין, שני שרים ושני חברי כנסת. לפי הנוהג המקובל בכנסת כשלושים שנה, אחד מנציגי הכנסת צריך להיות מהאופוזיציה.
לפי הנוהג הזה לקואליציה יש שלושה חברים בוועדה (שני שרים וחבר כנסת), לאופוזיציה יש נציג אחד, לשופטים שלושה וללשכת עורכי הדין יש שני נציגים. לצורך מינוי לעליון נדרשים שבעה תומכים, ועבור מינוי שופטים אחרים אפשר להסתפק ברוב רגיל של חמישה. במצב כזה לקואליציה אין רוב אוטומטי לאף מינוי, כמו שאין לאף גורם אחר, אבל היא יכולה להציב וטו על מינויים לעליון, כמו שהשופטים יכולים.
הנוהג הזה נשמר כבר כשלושים שנה, מאז 1992, למעט שני מקרים חריגים. מקרה אחד היה בכנסת ה-20, אז נבחר חה"כ רוברט אילטוב מישראל ביתנו מטעם האופוזיציה. עם הצטרפות ישראל ביתנו לממשלה, אילטוב נשאר בוועדה ולכן לא נותר אף נציג לאופוזיציה.