מתיחות שיא בין נתניהו ללוין לקראת ההכרעה בקואליציה: בעוד שלושה ימים תחליט הכנסת מי יהיו הנציגים בוועדה לבחירת שופטים – הכרעה שתקבע במידה רבה את עתיד המגעים בבית הנשיא – אך ייתכן שעד אז תושג פריצת דרך במשא ומתן הזה. ראש הממשלה בנימין נתניהו נוטה לתמוך בפשרה שהוצגה בבית הנשיא, אך שר המשפטים יריב לוין מתנגד בתוקף – כך פרסמנו הערב (ראשון) במהדורה המרכזית.

האירוע האמיתי כעת הוא לא בבית הנשיא, ולא בין קואליציה לאופוזיציה, אלא בתוך הקואליציה. על השולחן וריאציה של ההצעה הקיימת, חקיקת שינוי בחוק היועמ"שים וצמצום עילת הסבירות בתמורה להקפאה ממושכת בשינויים בדרך שבה נבחרים שופטים בישראל, מה שהיה ליבת הרפורמה. נתניהו נוטה לתמוך בדחיה, לוין מזהיר שזו לא הקפאה, זה יגרום לרכיב העיקרי ברפורמה "לקפוא למוות".

בנימין נתניהו, יריב לוין (צילום: פלאש 90)
נתניהו נוטה, מה יעשה לוין? | צילום: פלאש 90

נתניהו רוצה לסיים את האירוע ולטעמו הפשרה היא התחלה שתאפשר בהמשך פתח לחקיקה. גם השר רון דרמר תומך בעמדתו. בזה עוסק מרתון פגישות בימים האחרונים – גם בקיסריה אתמול, גם בלשכת ראש הממשלה היום ובהמשך הערב. משתתף מרכזי בפגישות הוא ד"ר רפי ביטון, שהוזכר כמי שיקודם מטעם הקואליציה לכהונה בבית המשפט העליון.

שני הצדדים פרסמו הכחשה, אבל המתח ביניהם בשיא. לראייה, בשבוע שעבר הקואליציה העבירה הצעה חדשה. לא חלפו כמה שעות, והיא חזרה בה. מישהו בפנים גילה, התקומם והביא לביטול.

ד"ר רפי ביטון (צילום: טוויטר)
ד"ר רפי ביטון | צילום: טוויטר

בתוך כך, נשיא המדינה יצחק הרצוג התייחס הערב למהפכה המשפטית בכינוס הפורום העולמי של הוועד היהודי-אמריקאי AJC, ואמר: "אני נותן תשומת לב גדולה לשיחות ההידברות בבית הנשיא, ולדעתי הן רציניות וחשובות. אמרתי למנהיגים שהם נושאים באחריות עצומה באשר לגורל ולתוצאות השיחות הללו, ובמיוחד באשר למאמץ הנדרש כדי להגיע להסכמה רחבה בנושאי הליבה החשובים כל כך".

הרצוג ציין כי "אלה ימים קריטיים" והוסיף: "אני מאוד מקווה שהמנהיגים ונבחרי הציבור יקבלו את ההחלטות הנכונות, כי לא רק עם ישראל רוצה הסכמה רחבה, וקונצנזוס בנושאי הליבה מבלי לפגוע כמובן בכללי היסוד של הדמוקרטיה והחוק ובעצמאות מערכת המשפט. העולם היהודי כולו מצפה מאתנו לא להיקרע לגזרים, ורוצה שנתקדם בדיאלוג".

_OBJ

"הוויכוח עצמו, הנוגע לסוגיות הליבה של הגבולות בין שלוש זרועות השלטון הוא ויכוח לגיטימי, שנובע מתהליך שהחל לפני 30 שנה", אמר הרצוג. "אלו שאלות קריטיות שנולדות כשאין חוקה. עד כמה זרוע אחת של הממשלה יכולה להחליף את השנייה? זהו דיון לגיטימי מאוד. אולי טוב שזה עלה עכשיו כסוגיה ציבורית, כדיון מעמיק אמיתי איפה אנחנו, ולאן אנחנו הולכים כאומה. אני מוצא שזה תהליך בריא ופוטנציאלי שבו אנו נותנים מקום להבדלים שלנו ומדברים אחד עם השני".