סערה במערכת הפוליטית בעקבות הריאיון של רה"מ בנימין נתניהו הבוקר (חמישי) לוול סטריט ג'ורנל וחשיפת חדשות 12 אמש, ולפיהם קבע נתניהו כי במסגרת החקיקה המשפטית שתקודם, לא תיכלל פסקת התגברות. גורם בקואליציה אמר הבוקר בעקבות דבריו של רה"מ: "לא לילד הזה פיללנו".

המהפכה המשפטית: סיקור N12 

 

"אחרי כל הדיבורים על רפורמה והתקוות הגדולות של הימין, אם בסוף כל הסיפור הוא שינוי עילת הסבירות, וגם זה מרוכך, אז המתנגדים ניצחו והרפורמה הופכת לאות מתה", הוסיף הגורם בקואליציה. "הבטחנו פסקת התגברות, שינוי במינוי שופטים, יועמ"שים, אלה הדברים הכי חשובים ובסוף יוצאים עם פחות ממה שהשמאל הסכים לתת בבית הנשיא. פשוט התקפלות".

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר אמר על הדברים: "כניעה לשורפי איילון ולקוראים למרי אזרחי היא ניצחון לאלימות והפסד לישראל. נבחרנו כדי להביא משילות ושינוי, הרפורמה היא אבן יסוד בהבטחה הזו. שינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים, פסקת התגברות וצמצום סמכות היועמ"שים הכרחיים. כניעה תוביל לחיזוק שלטון היועמ"שים, שלא מאפשר לנבחרי הציבור לשלוט".

שר הנגב, הגליל והחוסן הלאומי, יצחק וסרלאוף מעוצמה יהודית, מסר ל-N12: "הציבור בחר בממשלת ימין מלא-מלא כדי להתגבר על פסילת חוקים שעברו בכנסת על ידי בג"ץ. הכנסת היא הריבון ולא השופטים ולכן צריך לתת לכנסת שנבחרה בדמוקרטיה את הכוח להיות השליחים של הציבור שבחר בהם. להשאיר את פסקת ההתגברות מחוץ לחקיקה המשפטית זו כניעה לאנרכיסטים שמאיימים לפרק את השלטון במדינה ואסור לתת לזה יד".

בריאיון ל-103FM אמר שר התרבות והספורט מיקי זוהר כי "הכוונה של נתניהו היא בעיקר להרגיע את המשחק. לומר, חברים אנחנו רוצים לקדם רפורמה אבל יש קצב ולא בבליץ". עוד הוסיף השר: "כולנו מבינים שכדי שהממשלה הזו תמשיך להתקיים אנחנו חייבים לקדם רפורמה, אבל האופן יהיה שונה ממה שניסינו לעשות בתחילת הקדנציה. בהמשך גם פסקת ההתגברות אני מניח שתבוא, אני לא חושב שהדבר הזה ירד מהפרק".

חה"כ טלי גוטליב מהליכוד הגיבה ב-N12: "מלכתחילה סברתי שלבג"ץ אין סמכות לבטל חוקים, ופסקת התגברות רק הייתה מקנה לו סמכות שכזו. סברתי ממילא שאין לחוקק את פסקת ההתגברות. מכל מקום, רה"מ עצר את הרפורמה של לוין ונותר ממנה זרזיף כה קטן עד כדי מבוכה. רפורמה או שאריות ממנה - כבר עדיף כלום". 

חה"כ הרב גלעד קריב ממפלגת העבודה: "נתניהו ממשיך לדבר בשני קולות ובשתי שפות, ורמת האמינות שלו בכל קול ובכל שפה מפוקפקת באותה המידה. כל עוד החקיקה נמשכת חד-צדדית, וכל עוד שותפיו הבכירים ממשיכים במסע ההסתה נגד מערכת המשפט, כל ההצהרות של נתניהו, בעברית ובאנגלית, צריכות להיתפס רק כקמפיין הסוואה והטעיה".

לפי תוכנית החקיקה של רה"מ, עד לפגרת כנס הקיץ של הכנסת בסוף חודש יולי, הקואליציה תאשר את ביטול עילת הסבירות. בנוסף, עם פתיחת הכנס הבא בחודש אוקטובר, הקואליציה תשנה את הרכב הוועדה לבחירת שופטים, בהתאם להצעה של שר המשפטים לשעבר דניאל פרידמן.

לפי ההרכב החדש שמוצע יהיה שוויון בין הקואליציה לאופוזיציה - כך שיהיו חמישה נציגים לכל צד פוליטי. חלק מהנציגים יהיו שופטי עליון לשעבר, חלקם פוליטיקאים מכהנים. לפי ההצעה, לא יהיה וטו לאף צד, וגם לא לשופטי העליון.