נשיא המדינה יצחק הרצוג, ראש הממשלה בנימין נתניהו ויו"ר הכנסת אמיר אוחנה השתתפו הבוקר (שלישי) בטקס האזכרה הממלכתי לחללי מלחמת יום הכיפורים, בהיכל הזיכרון בהר הרצל. בפתח העצרת לציון 50 שנה למלחמה אמר הרצוג כי הוא "נחרד מהמראות בתל אביב אתמול" והזהיר מ"מי ששופכים שמן לתוך המדורה ומאיימים באופן ממשי על הלכידות הישראלית". נתניהו וגלנט התייחסו גם הם לשסעים בחברה הישראלית.
הרצוג: המאבק בתוכנו מסלים ומקצין
נשיא המדינה הגיב על המהומה שאירעה שלשום ואתמול בכיכר דיזנגוף, במהלך יום כיפור: "זוהי דוגמה מטלטלת וכואבת לאופן שבו המאבק הפנימי בתוכנו מסלים ומקצין. אני יודע שאני מדבר בשם הרוב המוחלט של אזרחי ישראל, כשאני מביע צער וזעזוע עמוק, למראה בני עמנו הנאבקים זה בזה, ביום שהיה מאז ומעולם סמל לאחדות".
"איך הגענו למצב הנורא הזה? שחמישים שנים אחרי המלחמה המרה, אחיות ואחים ניצבים משני עברי המתרס? מי ששופכים שמן לתוך המדורה הזאת מאיימים באופן ממשי על הלכידות הישראלית", המשיך הרצוג. "זה חייב לעצור כאן ועכשיו. הפילוג, הקיטוב, המחלוקת הבלתי נגמרת – הם סכנה של ממש לחברה הישראלית ולביטחונה של מדינת ישראל".
נשיא המדינה הזהיר כי "אויבי ישראל מתבטאים בנוגע לכך שוב ושוב ומתייחסים למשבר הפנימי בתוכנו כאל שלב מבוא בדרך להתפוררות מדינת ישראל". הוא הדגיש ש"על אף שהם טועים לחלוטין, עלינו להתעשת, להוריד את הטון, להקשיב, להושיט יד, ולסיים את המשבר הפנימי שבתוכו אנו נמצאים – בהידברות ובהסכמה. אלה לא רק מילים בעלמא, אלא חובה היסטורית".
על המגעים להסכם עם סעודיה הוסיף: "אני מברך מעומק הלב על האפשרות להסכם נורמליזציה עם סעודיה. זו יכולה להיות אבן דרך משמעותית וחשובה בתהליך ההיסטורי של השתלבות מדינת ישראל במזרח התיכון, שהחל בעצם במלחמה הנוראה ההיא והמשיך בהסכם השלום עם מצרים, כמה שנים אחר-כך. הסכם שלום שללוחמים הגיבורים של מלחמת יום הכיפורים – הייתה תרומה כבירה להיתכנותו ולמימושו".
נתניהו: ברגעי מבחן - יש לנו עם אחד
ראש הממשלה פתח ודיבר על מלחמת יום הכיפורים. "לפני 50 שנה נקלענו למערבולת לחימה נוראה. כדי להיחלץ ממנה נדרשה גבורה עילאית של כל חלקי העם", הדגיש נתניהו. "כולם הוכיחו אז שהמשותף רב על המפריד, אני בטוח שגם כיום אם תכפה עלינו מערכה - המשותף יגבר על המפריד. ברגעי מבחן יש לנו עם אחד, מדינה אחת, צבא אחד. יש לנו עבר אחד ואין לי שום ספק שיש לנו גם עתיד אחד ומשותף".
בהמשך ראש הממשלה התייחס לסוגיה האיראנית: "איננו מזלזלים באף איום. לפני כמה ימים אמרתי זאת לנשיא ביידן והדגשתי זאת במת האו"ם - כי העולם חייב למנוע מאיראן להשיג נשק גרעיני. הבהרתי כי ישראל תעשה הכול כדי למנוע את זה. בזכות העוצמה שאנחנו מטפחים בלי הרף, אנחנו מגנים בנחרצות על ארצנו, מרתיעים את אויבנו ומשיגים שלום עם שכנינו".
נתניהו אמר כי "היום מדינות רבות במזרח התיכון רוצות שלום עם ישראל". לדבריו, בישראל שוקדים עם ארה"ב על גיבוש ההסכם "בידיעה שישנה דרמטית את האזור ויחזק את מעמד מדינתנו". הוא הוסיף כי מדובר בהזדמנות היסטורית, אך הדגיש שזו תתממש "תוך שמירה על האינטרסים החיוניים של מדינתנו, ובראשם הביטחון".
גלנט: עלינו להזכיר לעצמנו כי אחים אנחנו
שר הביטחון גלנט פנה אל הקהל בנאומו ואמר: "שאון הצופרים מלפני חמישים שנה הוא תזכורת וקריאת השכמה לכולנו - עם אחד אנחנו. כאז כן היום, קיומנו תלוי באחדותנו. במיוחד בימים אלו, עלינו לשוב ולהזכיר לעצמנו כי אחים אנחנו. אחים הנושאים על שכמם אלפי שנים של היסטוריה וערכים משותפים של כמיהה וכיסופים לארץ ישראל, אחים היודעים בשעת סכנה להתאחד ולעמוד כחומה בצורה".
"מדינת ישראל תלויה בצה"ל להגנתה וצה"ל תלוי במשרתיו, בכל משרתיו כדי להצליח", הוסיף גלנט. "יכולתה של מערכת הביטחון להגן על מדינת ישראל ולהיות מוכנה למלחמה נשענת היום כמו אז, לפני חמישים שנה על הלוחמים, על המפקדים ועל מארג היחסים ביניהם - זה הקרוי היום, הלכידות הפנימית. לוחמי מלחמת יום ההכיפורים הגיעו מכל קצוות הארץ מכול גווניו ורבדיו של עם ישראל".