אחרי השהיית השיחות בבית הנשיא, עם הבחירה בקארין אלהרר וכישלון הקואליציה בבחירות לנציגי הכנסת לוועדה לבחירת שופטים - הודיע אתמול (ראשון) רה"מ בנימין נתניהו בישיבת הממשלה כי בקואליציה יתחילו עוד השבוע "לקדם את הרפורמה המשפטית". ראשי הקואליציה יתכנסו היום לפגישה, וניתן לשאול אילו חוקים הקואליציה מתכוונת לקדם, מה עלולות להיות ההשלכות, ומה באופוזיציה ובארגוני המחאה מתכוונת לעשות? N12 עושה סדר במהפכה המשפטית.
אילו חוקים יקודמו?
"מתווה סולברג" - צמצום עילת הסבירות
ראש הממשלה נתניהו מתכוון לקדם את צמצום עילת הסבירות לפי נוסח שהציע שופט בית המשפט העליון נעם סולברג. לפי המתווה שהוצע בעבר בידי סולברג, בית המשפט לא יוכל לפסול החלטות של נבחרי ציבור בגין "חוסר סבירות קיצוני". עם זאת, לבית המשפט תישאר הסמכות לבטל החלטות של הדרג המקצועי.
בית המשפט יכול כיום לפסול החלטות של הממשלה בעילה של "סטייה ממתחם הסבירות באופן קיצוני". לפי כוונת הקואליציה, המטרה ב"צמצום" עילת הסבירות היא לא לאפשר לבג"ץ לפסול החלטות ממשלה שקשורות למדיניות. השופט סולברג, שנחשב לשופט שמרן, כבר קרא בעצמו לצמצם את עילת הסבירות ולהשתמש בה כלפי החלטות של דרג מקצועי בלבד ולא כלפי הכרעות של נבחרי ציבור.
לפי סולברג, ביטול החלטות ממשלה לפי עילת הסבירות מהווה חדירה של הרשות השופטת לתחום עבודתה של הרשות המבצעת. לדבריו, בכתב העת השילוח, "עילת הסבירות המהותית מעוררת קושי בכך שהיא מסמיכה את בית המשפט להתערב. בית המשפט בוחן סבירות מחוץ להקשר של נורמה בשיקול דעת מנהלי באופן גורף משפטית, סבירות שאינה נוגעת לחוקיות האקט אלא לתוכנו, וזאת בחריגה מן המשפט המנהלי המוכר".
"השימוש הגובר בעילת הסבירות הוא למעשה מעבר ממבחנים ברורים ויציבים – למבחנים גמישים ומשתנים", אמר סולברג בכנס לפני כשנה וחצי. "השימוש בעילה מעמיד את הממשלה ואת הציבור במבוכה וגורם לאי-ודאות. קשה לחזות מראש מה יחליט בית המשפט – מה יותר ומה ייאסר". סולברג הבהיר: "אני לא סבור שהשעה כשרה לביטול עילת הסבירות לחלוטין, אבל המגמה צריכה להתהפך".
חוק היועמ"שים החדש
בנוסף, בקואליציה כבר החלו לפעול להעברת חקיקה נוספת מעבר לצמצום עילת הסבירות. חבר הכנסת אביחי בוארון מהליכוד הניח על שולחן הכנסת הצעת חוק חדשה שמטרתה להגביל את כוחם של היועצים המשפטיים.
סעיפי הצעת החוק
- עמדת היועצים המשפטיים לא תהיה מחייבת
- במקרה של מחלוקת בין השר לייעוץ המשפטי, השר יוכל לקבוע מה תהיה העמדה שתוצג בבית המשפט מטעמו
- אופן מינוי היועצים המשפטיים ייקבע בוועדת החוקה
שיחות המו"מ יימשכו? ומה עם המחאה?
עם קידום צמצום עילת הסבירות, ועם הצעת החוק של חה"כ בוארון בנוגע ליועמ"שים, באופוזיציה טענו כי אין הסכמות בנושא, וביש עתיד ובמחנה הממלכתי פרסמו הודעה משותפת אמש בנושא ובה טענו כי "לא היו הסכמות".
באופוזיציה איימו: "צעדים חד-צדדיים יקברו את תהליך ההידברות ויגרמו נזק בל ישוער לכלכלה הישראלית, לביטחון הלאומי ולאחדות העם". לדברי לפיד וגנץ, "מעולם לא הועבר באישורנו או בידיעתנו שום נייר שמביע הסכמה. קיימים פערים גדולים בין הצדדים גם בעילת הסבירות וגם בייעוץ המשפטי. נתניהו צריך לסיים את תהליך בחירת הוועדה לבחירת שופטים ולשוב להידברות.
במחנה הממלכתי הוסיפו כי אם תהיה חקיקה חד-צדדית, לא תהיה הידברות. "נתניהו בוודאי יודע מה המשמעות של לחזור שוב ושוב על אותה פעולה ולצפות לתוצאות אחרות. אם נתניהו ילך לחקיקה חד-צדדית ויעשה שוב את אותה הפעולה הכוחנית והדורסנית - הוא יפגע בדמוקרטיה, בחברה הישראלית, בכלכלה ובביטחון ואחרי כל אלו הוא גם ייכשל. לא יהיה לו רוב בעם, לא יהיה לו רוב בכנסת. על נתניהו לקיים את ההבטחה בבית הנשיא ולהשלים את התהליך בוועדה לבחירת שופטים, לקיים את ההבטחה לאזרחי ישראל ולהגיע להסכמות. אם תהיה חקיקה חד-צדדית - לא תהיה הידברות".
לפיד הצטרף וקרא לנתניהו לפטר את יריב לוין. "הודעתו של נתניהו שהוא מתכוון לקדם את המהפכה המשטרית באופן חד-צדדי תגרום לפגיעה אנושה בכלכלה, תסכן את הביטחון, ותקרע את עם ישראל לגזרים. במקום לפטר את יריב לוין, נתניהו מפטר את מדינת ישראל. אנחנו ניאבק עם חברי הכנסת של הקואליציה כדי לוודא שזה לא קורה".
מנגד, ראש הממשלה עשוי לטעון כי אין למתנגדי הרפורמה המשפטית סיבה לצאת ולהפגין ברחובות, שכן, מדובר בוויכוח משפטי עם עמדות לגיטימיות לכאן או לכאן. בנוסף נראה כי נתניהו לא מתכוון לשנות את הרכב הוועדה לבחירת שופטים בכנס הנוכחי של הכנסת.
המחאה תימשך?
עם ההודעה על המשך החקיקה, מובילי המחאה איימו ב"החרפת המאבק": "האיומים של נתניהו על מערכת המשפט ייענו בתגובה ציונית הולמת", מסרו מובילי המחאה ופירטו. "הפגנות ושיבושים יביאו לכך שכל ניסיון לפגוע במערכת המשפט ובדמוקרטיה הישראלית ייכשלו. נתניהו הודיע שישראל תהיה דיקטטורה והביא בדבריו לפגיעה קשה בכלכלה, קרע בעם ולטירלול מערכות נוסף. אנחנו ערוכים לסבב נוסף - וגם בו הדמוקרטיה הישראלית תנצח".
מחאת הסטודנטים והסטודנטיות טענו כי משמעות המשך החקיקה היא אחת: "לדהור קדימה עם הפיכה משטרית שתחליש את הדמוקרטיה הישראלית". הסטודנטים המוחים פנו לרה"מ: "נתניהו, הציבור ער. העם ברחוב והחודשים האחרונים רק הבהירו את החיוניות של ההתנגדות שלנו. רוב העם יודע - אין ולא תהיה חצי דמוקרטיה. נבלום את ההפיכה בכל מחיר - אל תנסו אותנו".
מחאת המילואימניקים אחים לנשק טענו כי ימשיכו במחאה: "ראש הממשלה בפועל לוין החליט, והעוזר שלו נתניהו מקדם את חוקי הדיקטטורה המסוכנים לביטחון ישראל. כל התקדמות חקיקה שאיננה בהסכמה תמצא את המילואימניקים כחומת המגן של עם ישראל. כי צבא עם יש רק בדמוקרטיה".