שרת ההסברה גלית דיסטל-אטבריאן פתחה הבוקר (חמישי) במאבק מול העיתונאים הזרים בישראל, לאחר שבהתאחדות העיתונאים הזרים בישראל (FPA) הוציאו מכתב נזיפה ובו בקשה להסיר סרטון שפרסם המשרד ברשתות החברתיות.
בסרטון שפורסם, תקף המשרד את "הסיקור העולמי המוטה" בנוגע לרצח בנות משפחת די. השרה דיסטל-אטבריאן שסירבה להסרתו מהרשתות החברתיות, הודיעה לארגון כי המאבק נגד הסיקור המוטה והשקרי רק החל. לקריאת המכתב של שרת ההסברה.
במכתב ששלחה מועצת המנהלים של התאחדות העיתונאים הזרים, התייחסה המועצה לסרטון מ-27 ביוני שאושר בידי משרד ההסברה ולשכת העיתונות הממשלתית, ולציוץ של השרה דיסטל-אטבריאן, שכלל שימוש במילה 'מזויף' "כדי לתאר את הסיקור של כלי תקשורת בין-לאומיים מובילים ובהם הניו יורק טיימס, BBC, CNN, רויטרס ו-AP".
Fight the fake: a quick guide in reading the news about Israel. pic.twitter.com/qFcRosVE0N
— משרד ההסברה - Israeli Ministry of Public Diplomacy (@ILPubDiplo) June 27, 2023
"במונח 'מזויף' לתיאור העיתונות נעשה שימוש לעתים קרובות בידי ממשלות פחות דמוקרטיות ברחבי העולם", נכתב במכתב. "השפה הזו מערערת את ערכי הדמוקרטיה והעיתונות החופשית, ועלולה לסכן כתבים בישראל שנתקלים יותר ויותר בעוינות מצד חלקים מהציבור".
"אנחנו מודאגים מאוד מכך שלשכת העיתונות הממשלתית, שהקלה על עבודתנו בישראל, משחקת תפקיד בסרטון הזה. אנחנו מברכים על ביקורת הוגנת על סיקור חדשותי, ודוגמות בסרטון של כותרות מתוקנות, רק ממחישות את המחויבות של אמצעי התקשורת הללו לסיקור הוגן. אנו מבקשים להסיר את הסרטון, בדיוק כפי שמשרד החוץ הסיר סרטון מיוני 2015 שלעג לעיתונות הזרה. נשמח על ההזדמנות לפגוש את השרה דיסטל-אטבריאן כדי לדון בעבודתנו".
גם בלשכת העיתונות הממשלתית (לע"ם) הגיבו על הפנייה של מועצת המנהלים של התאחדות העיתונאים הזרים. ניצן חן, ראש לע"ם כתב: "מועצה יקרה, תודה לכם על המכתב. הרשו לי להודיעכם כי לשכת העיתונות הממשלתית מחויבת לספק את שירותי ההפקה שלה לכל משרד ממשלתי, תחת כל ממשלה. בתפקיד זה, לרבות בכל הנוגע לסרטון המדובר, בלע"ם לא יצרו את התכנים או אפילו תרמו להם. התפקיד שלנו כלל צילום, עריכת וידאו ושירותי סטודיו. הלוגו של לע"ם מופיע בסימן מים על כל סרטון שאנו מפיקים ובכל סטרימינג בשידור חי, ואין לפרש אותו כאישור לתוכן שלו".
"עם זאת, אני לא פוטר את עצמי מלהתייחס לתוכן הסרטון", הוסיף חן. "הסרטון מביא כמה דוגמות אמיתיות למה שהוא הטיה. לע"ם עוסקת בבעיה הזו כבר שנים ובמקרים קיצוניים גם התערבה וביקשה תיקונים. בסרטון היו עוד אלמנטים שלא היינו מאשרים אם זה היה תלוי בנו, ואחרים שהיינו מציגים אחרת. אנו מאמינים כי בעוד שהתמונה הרחבה יותר היא תמיד מורכבת, חייבת להיות דרך למזער את המקרים שבהם עובדות מוצגות בצורה שגויה - ובזמן אמת. בשורה התחתונה, לע"ם דוחה בתוקף כל קריאה שמתייגת את כל הסיקור של ישראל בתקשורת הזרה כמזויפת; זה לא נכון ומסוכן. נמשיך להגן על חופש העיתונות בישראל, בתוך הקפדה על הערכים הבין-לאומיים של אתיקה והתנהגות עיתונאית".