הצעה לתיקון חוק האיזוק האלקטרוני למניעת אלימות במשפחה אושרה היום (ראשון) בוועדת השרים לענייני חקיקה. ההצעה המתוקנת והמרוככת, שמאחוריה עומדים השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, השרה לקידום מעמד האישה מאי גולן, ושר המשפטים יריב לוין, תכלול הגבלות נוספת על ההצעה המקורית, שעשויות להקשות על השימוש בהליך. הצעת החוק הקודמת נדחתה במליאת הכנסת בפער קולות זעום.
לפי ההצעה המתוקנת של חוק האיזוק, בית המשפט יוכל להוציא צו הגנה נגד בן משפחה לאחר הערכת מסוכנות שלו ובמידה ועומדת לו הרשעה קודמת בעבירת אלימות או לחלופין כתב אישום נגדו. לפי החוק, ישנו חריג לפיו אם מדובר במקרה שבו שופט מתרשם כי האירוע האמור דחוף, הוא מוסמך להחליט באשר לאיזוק עד להערכת המסוכנות.
השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, שטען כי הצעת החוק המקורית שהוצגה לא הייתה מצילה את חיי הנשים שנרצחו - על אף מאפייניה, אמר בתגובה להצעה המתוקנת: "הצעת החוק שאנחנו מביאים מחר לממשלה, היא חשובה במיוחד, שתאזן בין הצורך החיוני למאבק באלימות במשפחה ולמניעת אלימות ובין החובה שלנו להגן מפני תלונות והאשמות שוות ושמירה על חירותם של חפים מפשע".
השרה לקידום מעמד האישה מאי גולן התייחסה גם היא לנוסח המרוכך ואמרה: "כמות ה'פייק ניוז' וההשמצות שספגנו במהלך החודשים האחרונים מאופוזיציה מופקרת וחסרת אחריות לא הרפו את ידינו, אלא בדיוק ההפך, והצעת החוק הנוכחית היא ההוכחה לכך. המאבק באלימות במשפחה הוא סיזיפי ומצריך משאבים רבים. ההצעה המדוברת תעניק סל כלים נרחב ומגוון מתוך מטרה ברורה לפעול ביד קשה ונחושה נגד אותה אלימות נפשעת".
יו"ר איגוד העובדות והעובדים הסוציאליים ענבל חרמוני, הביעה ביקורת על המהלך ואמרה: "בימים האחרונים משרד האוצר מוביל שני מהלכים מסוכנים מאוד בשירותי הרווחה. המהלך הראשון הוא הוצאה למיקור חוץ של תהליך אבחון גברים אלימים והמלצה לבית המשפט אודות כשירותם - זו פעם ראשונה שהמדינה רוצה להפריט סוג כזה של תפקיד. המהלך השני הוא תקצוב 8 עובדות סוציאליות בלבד שיעריכו מסוכנות בנושא האזיק האלקטרוני. מדובר במהלכים מסוכנים שאנחנו הולכים למנוע אותם ביחד במאבק נחוש. לא מספסרים ולא מפריטים חיי נשים".
גם יו"ר נעמת, חגית פאר, העבירה ביקורת על התנהלותו של השר לביטחון לאומי. "בן גביר בזבז זמן יקר והוביל לסחבת של חודשים ארוכים בחקיקה שהיא בבחינת פיקוח נפשות. אחרי שלקח את ההצעה המקורית לסיבוב, ורק בעקבות לחץ ציבורי, הוא ככל הנראה חזר בו ועשה כמה שינויים שיקשו על חייהן של נשים שסובלות מאלימות ביחס להצעה המקורית שעברה בכנסת הקודמת. לא פשוט יותר היה להחיל דין רציפות על ההצעה המקורית כבר לפני חודשים ארוכים?".
הפנים, השמות והסיפורים של הנשים שנרצחו בישראל בשנה האחרונה | מעקב N12
הדס דניאלי ילין, מנכ"לית שדולת הנשים, התייחסה גם היא לאישור החוק ואמרה: "ההחלטה שהתקבלה הבוקר בוועדת השרים לענייני חקיקה היא הישג ענק במאבק הנחוש שלנו בחודשים האחרונים, וצעד משמעותי וחשוב במאבק נגד אלימות כלפי נשים. הלחץ שהפעלנו, יחד עם יתר ארגוני הנשים, הוביל לאישור דין הרציפות של הצעת החוק שעברה בכנסת הקודמת בקריאה ראשונה על ידי ועדת השרים והשרות. הצלחנו להסיר את התנאי ההזוי של הרשעה בלבד, שכמעט רוקן אותו מתוכן. כעת אנו מצפות שהממשלה תקדם את הצעת החוק עד לסיום הקריאה השלישית".
ארגון בונות אלטרנטיבה מסר בתגובה: "אנו מברכות על אישור הנוסח שעבר היום בישיבת הממשלה, לפיו לא צריך לחכות עד הרצח הראשון כדי להורות על איזוק אלקטרוני. לצד זאת, חשוב להדגיש כי לפנינו עוד עבודה רבה בהפיכת המרחב הציבורי לבטוח עבור נשים. בימים אלה ההצבעה על הרכב הוועדה לבחירת שופטים נדחתה בחודש, וחייהן של מאות נשים עבור למצב המתנה כאשר משפטי אונס ומתן צווי הרחקה לבני זוג אלימים נדחו גם הם. חיי נשים אינם הפקר ולפנינו עוד דרך ארוכה".