חוק בן גביר מגיע לבג"ץ: בית המשפט העליון דן היום (רביעי) בעתירות השונות שהוגשו נגד התיקון לפקודת המשטרה שאותו יזם השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר. החוק מרחיב את הסמכויות של השר על המשטרה. בשבוע שעבר הגישה היועמ"שית את עמדתה לעתירות, וקבעה כי גם בלי התיקון יש לשר סמכות לקבוע מדיניות כללית וכי התיקון הזה מעניק לשר סמכויות "באופן עמום, מבלי שנקבעו מנגנונים מאזנים שיבטיחו את עצמאותה המקצועית של המשטרה".
השופט יצחק עמית התייחס לעובדה שלמרות עמדת הייעוץ המשפטי, לא נקבע כי בחוק כי המשטרה תפעל ב"ממלכתיות". "כשחסרה המילה 'ממלכתיות', ואני מדבר בשם עצמי - אני הופך לאזרח מודאג, אפילו מפוחד", אמר עמית. בן גביר השיב: "אני לא רוצה שהמונח ייכתב בחוק, רוצים להוסיף את זה רק בגללי". הוא הסביר: "למה כשהיה מדובר בשרים קודמים לא היו צריכים לכתוב את זה? הדרישות האלה באות לפגוע בלגיטימיות שלי בתפקיד".
את העתירות הגישו הניצבים בדימוס חברי הכנסת מיקי לוי ויואב סגלוביץ' מיש עתיד ואליה מצטרפות העתירות של מפלגת העבודה, של התנועה לאיכות השלטון, של האגודה לזכויות האזרח וכן של ועדת המעקב העליונה לענייני האזרחים הערבים בישראל. השופטים שדנים בתיק הם עוזי פוגלמן, יצחק עמית ויחיאל כשר. בצעד חריג, את עמדת השר לא יביאו בפני בית המשפט הייעוץ המשפטי, אך בניגוד לעתירות נגד מינויו - אז ייצג את עצמו בן גביר - הבוקר ייצג אותו עו"ד נדב העצני שאותו שכר באופן פרטי.
בעתירות שהוגשו לאחר שהחוק אושר בקריאה שנייה ושלישית, נטען כי התיקון לחוק מהווה פגיעה בדמוקרטיה בשל הפגיעה בעצמאות המשטרה וההתערבות הפוליטית בעבודת הארגון. "שינוי פקודת המשטרה הוא עוד כרסום ביסודות הדמוקרטיה, כחלק מטיפולי ההמרה הבזויים שיהפכו את מדינת ישראל ללא דמוקרטית ולא ליברלית", אמר עו"ד אליעד שרגא, יו"ר התנועה לאיכות השלטון עם הגשת העתירה.
"הקלות הבלתי נסבלת בה שונו חוקים ונערכו תיקונים עם השפעות משטריות משמעותיות ללא דיון ובחיפזון מעמידה בסכנה את הבית הלאומי שאבותינו בנו כאן. אנו נעמוד איתן מול כל מבקשי רעתה של מדינת ישראל, ולא ניתן להם להוביל אותנו לחורבן בית שלישי".