יו"ר ועדת החוקה שמחה רוטמן הודיע אמש (חמישי) לחברי ועדת החוקה כי ביום ראשון יתקיים הדיון האחרון לפני הפצת נוסח החוק לביטול עילת הסבירות להסתייגויות. המשמעות של הודעתו של חה"כ היא שביום שני יחלו ההצבעות על ההסתייגויות שיוגשו עד השעה 7 בבוקר באותו היום.
"במהלך הדיונים השבוע, נשמעו מומחים וחברי כנסת, כמו גם נציגי ארגונים ואזרחים", כתב חה"כ רוטמן בהודעתו לח"כים. "הדיון היה ארוך וממצה וזיקק היטב את נקודות המחלוקת וההסכמה בעניין החוק. הדיון ביום ראשון יהיה הדיון האחרון לפני הפצת הנוסח להסתייגויות. בדיון יוכלו חברי הכנסת לסכם את דעתם בנוגע לחוק".
"בניגוד לרוב דיוני ועדת החוקה, מגיעים חברי כנסת רבים, וכדי למנוע אי נעימויות ותלונות אני מבהיר כי תינתן עדיפות בסדר הדוברים לחברי הוועדה, ולחברי כנסת שטרם התבטאו בנושא בוועדה, ככל שיגיעו", הוסיף יו"ר ועדת החוקה. "מיד בתום הדיון יופץ הנוסח להסתייגויות וניתן יהיה להגיש את ההסתייגויות עד לשעה 7 בבוקר ביום שני".
ההצבעה על אלפי הסתייגויות צפויה להימשך כיומיים, וככל הנראה כבר ביום רביעי תאשר הוועדה את החוק, עם הנוסח המחמיר שבו. מכאן, ביום ראשון שלאחר מכן, הצעת החוק צפויה לעלות לקריאה שנייה ושלישית במליאת הכנסת, ואם תתקבל - להיכנס לספר החוקים של מדינת ישראל.
מדובר בהתקדמות מהירה מאוד של הדיונים בוועדת החוקה, לאחר שבקואליציה תכננו לקדם את אישור החוק עוד בכנס הזה, לפני 30 ביולי. שלשום פרסם רוטמן נוסח חדש להצעת החוק, ובו הקשחה של ההצעה שאושרה בקריאה ראשונה.
לפי התיקון שהוצע, הסבירות לא תחול על נבחרי ציבור "בכל החלטה", ובכך ייתכן שנסתמה פרצה בחוק שהייתה יכולה לאפשר לבית המשפט לבקר החלטות של נבחרי הציבור, כמו למשל החלטה שלא לכנס את הוועדה לבחירת שופטים. במקרה של החלטה כזו, למשל, איים במהלך השבוע ראש האופוזיציה יאיר לפיד כי יפנה לבג"ץ.
עם פרסום ההצעה, מומחה משפטי הסביר ל-N12: "רוטמן הדגיש שהחלטה זו כל החלטה - לעשות או לא לעשות, כמו למשל לא לקבל המלצות של ועדת איתור, לא לכנס את הוועדה למינוי שופטים, לא להעניק תקציב וכדומה. זה אכן יותר גרוע כי זה סגר כל מיני אופציות פרשניות, שאולי בית המשפט היה יכול להתחמק מהשלכות מסוימות של החוק הבעייתי ביותר הזה".