הפלסטינים מקדמים הצעת גינוי נגד ישראל במועצת הביטחון של האו"ם, בעקבות החלטת הקבינט על בנייה בהתנחלויות והכשרת המאחזים. האמריקנים מנסים לשכנע את הפלסטינים "לרדת מהעניין", בתמורה לפרסום הצהרה נשיאותית על הדיון במועצת הביטחון. שגריר ישראל באו"ם גלעד ארדן שלח אמש (שלישי) מכתב לחברות מועצת הביטחון, כדי לוודא שכל הצהרה של המועצה תכלול גם את הפיגועים וההסתה הפלסטינית.
בשבועיים האחרונים עבר לאמריקנים מסר בשורה של ערוצים - שישראל תעשה צעדים בשטח. מנגד, גורם אמריקני בכיר העביר מסר לישראל שהוא רוצה שקט בגזרה הזאת, כדי שיהיה קשב לאתגרים החשובים באמת - כאשר הרמז הוא לאיראן ולהסכמי אברהם.
עוד בנושא - סיקור N12
- ארה"ב, גרמניה, בריטניה, צרפת ואיטליה נגד הבנייה בהתנחלויות
- הקבינט הכריע: 9 מאחזים בלתי חוקיים יוכשרו כתגובה לפיגוע
- בפעם השנייה בממשלת הימין: כוחות הביטחון פינו מאחז לא חוקי
במכתב מפרט השגריר ארדן את רצף פיגועי הטרור בשבועיים האחרונים, שגבו את חייהם של 11 ישראלים. ארדן הסביר כי רצף הפיגועים נובע מההסתה והתמיכה בטרור מצד הרשות הפלסטינית וארגוני הטרור, כולל מצד אבו מאזן עצמו. "אבו מאזן מסרב לגנות את פיגועי הטרור הרצחניים של הפלסטינים, שגבו את חייהם של אזרחים ישראלים חפים מפשע. זה מבהיר באופן הברור ביותר בדיוק מי מאחורי גל הטרור וגורם לו", הבהיר ארדן.
במכתב קורא השגריר למועצת הביטחון ולקהילה הבין-לאומית לגנות את הטרור ולעצור את ההסתה הפלסטינית. "כל עוד הקהילה הבין-לאומית לא תדרוש מהפלסטינים אחריות והפסקת ההסתה - הטרור יימשך וישראל תיאלץ להגן על עצמה בכל הדרכים", ציין ארדן.
לפני הצעת הגינוי במועצת הביטחון, הביעו היום שרי החוץ של ארה"ב, קנדה, גרמניה, בריטניה, צרפת ואיטליה "דאגה עמוקה" מההחלטה על הכשרת המאחזים. בהצהרה משותפת, מסרו שרי החוץ כי הם מתנגדים בחריפות ל"צעד חד-צדדי שרק יגביר את המתיחות בין הישראלים לפלסטינים, ושחותר תחת המאמצים לפתרון 2 המדינות".
גם בממשל האמריקני לא אהבו את ההחלטה, ואמש מזכיר המדינה האמריקני אנתוני בלינקן גינה וכינה אותה "צעד חד צדדי שחותר תחת פתרון שתי המדינות ועלול להגביר את המתיחות באזור". גורם באיחוד האירופי הצטרף להודעה האמריקנית והביע התנגדות למהלך. גורם מדיני בכיר הגיב לדברים: "לא הופתענו מעמדת ארה"ב. יש בינינו חילוקי דעות בנושא עשרות שנים שלא פגעו ולא יפגעו בברית האיתנה ביננו".
"אנחנו ממשיכים לתמוך בשלום מקיף, צודק ומתמשך במזרח התיכון – שאותו חייבים להשיג באמצעות מו"מ ישיר בין הצדדים", הוסיפו שרי החוץ. ההצהרה המשותפת באה אחרי ששלשום החליטו השרים בקבינט המדיני ביטחוני על הכשרת המאחזים החדשים. עוד הוחלט בקבינט על חיבור של מספר נקודות (מאחזים) לחשמל ולמים ובעצם הכרה דה פקטו בנוכחותם. כמו כן, הוחלט שמועצת התכנון העליונה במינהל האזרחי תכונס בימים הקרובים על מנת לאשר בניית יחידות דיור חדשות ביישובים קיימים ביהודה ושומרון.
ההתיישבויות החדשות שאושרו: כך זה נראה על המפה
9 היישובים החדשים שיוסדרו בקרוב, על פי החלטת הקבינט שלשום, מתפרסים מאזור ים המלח בדרום ועד אזור שכם בשומרון. ההחלטה בקבינט התקבלה במסגרת דיון על התגובה לפיגוע הדריסה בירושלים בסוף השבוע. הסדרת היישובים תאפשר לבנות בהם כ-10,000 יחידות דיור. בסך הכל מחכים 77 יישובים מעבר לקו הירוק להסדרה.
כך נראית פריסת היישובים החדשה על המפה:
אלה הם 9 היישובים שאושרו על ידי הקבינט:
- אביגיל: מועצה אזורית דרום הר חברון. היישוב קם בשנת 2001 על ידי חיילים משוחררים. נכון להיום מתגוררים ביישוב כ-40 משפחות דתיות, אך מתבצעת שם גם קליטה של משפחות חילוניות על מנת להפוך את היישוב למעורב.
- בית חוגלה: מועצה אזורית מגילות ים המלח. היישוב קם בשנת 1983, הוותיק ביותר מבין היישובים המחכים להסדרה והיחיד ממועצה אזורית מגילות ים המלח.
- גבעת הראל/הראה: מועצה אזורית מטה בנימין. היישוב קם בשנת 1998 ונמנה עם יישובי גוש שילה. כיום מתגוררות בו 75 משפחות. זה יישוב של דתיים וחילונים. זהו היישוב עם כמות התושבים הגדולה ביותר שאושר בהסדרה הנוכחית.
- גבעת ארנון: מועצה אזורית שומרון. היישוב הוקם בשנת 1999 וגם הוא יישוב מעורב של דתיים וחילונים. הוא יושב על רכס הגדעונים, סמוך ליישוב גיתית. כיום מתגוררות בו 42 משפחות והוא מתפרס על פני 1,500 דונם.
- מצפה יהודה: מועצה אזורית גוש עציון. היישוב קם בשנת 2019 וההחלטה על הקמתו היישוב התקבלה כבר בשנת 1984. בשנת 2014 הסתיים תהליך רכישת הקרקע. הוא יושב על אדמות מדינה ואדמות פרטיות של יהודים הנמצאים בשטח השיפוט של המועצה האזורית גוש עציון, סמוך ליישוב קידר.
- מלאכי השלום: מועצה אזורית בנימין. היישוב הוקם בשנת 1998.
- עשהאל: מועצה אזורית הר חברון. היישוב הוקם בשנת 2001, נמצא בגבולו הצפוני של יער יתיר וממוקם סמוך לאזור התעשייה מיתרים. נכון לסוף השנה שעברה התגוררו בו 84 משפחות.
- שדה בעז: מועצה אזורית גוש עציון. היישוב הוקם בשנת 2002 ונמצא סמוך ליישוב נווה דניאל. מדובר על אחד מהיישובים היהודיים הגבוהים ביותר במדינה. במקום מתגוררים כיום כמה עשרות משפחות, תושביו דתיים וחילוניים.
- שחרית: מועצה אזורית שומרון. היישוב הוקם בשנת 2011 וצופה לעבר גוש דן. שחרית נמצא במרחק של 13 ק"מ מכביש 6. ביישוב חווה חקלאית ומתגוררות בו כמה משפחות בודדות. המועצה האזורית שומרון מתכננת להקים במקום מרכז שיקומי טיפולי לילדים ונוער בעלי צרכים מיוחדים.
תשעת היישובים הם חלק ממה שמכונה "ההתיישבות הצעירה", שמפלגות בקואליציה דרשו להסדיר כיישובי קבע בהסכמים הקואליציוניים שבסיס הממשלה החדשה. ההתיישבות הצעירה היא השם שנתנו תומכי מפעל ההתנחלויות ביהודה ושומרון למאחזים שהוקמו ללא אישור המדינה או בצורה בלתי חוקית.
"החלטות הקבינט הן צעד חשוב ביותר בכיוון של פיתוח ההתיישבות הוותיקה והסדרת התיישבות הצעירה, אך לא פחות מזה מדובר באמירה ברורה כלפי האויב האכזרי – אנחנו כאן לנצח", אמר שלמה נאמן, יו"ר מועצת יש"ע. "הארץ הזאת שייכת לנו. אין לכם תקווה ואין לכם תקומה, עד שלא תניחו את נשקכם".
ראש המועצה האזורית שומרון יוסי דגן בירך גם הוא על החלטת הקבינט. "זוהי בשורה ענקית", אמר. "בחודשים האחרונים עשינו ריכוז מאמץ עליון כדי להביא את שחרית וגבעת ארנון, דבר שהוא נכון מוסרית וערכית. זו התשובה הנכונה לטרור, כך הקימו את מעלה החמישה ומשמר השבעה. זו ציונות הרמת הכבוד ומתן תשובה אמיתית לטרור". דגן הוסיף כי הוא מצפה מהממשלה להסדיר את כל ההתיישבות הצעירה.