שר הביטחון גלנט מהליכוד הטיל פצצה פוליטית כשקרא באופן פומבי בהצהרה מיוחדת שנשא לעצור את חקיקה – אבל מה יקרה עכשיו? שבוע בלבד נותר לסוף כנס החורף של הכנסת, ובקואליציה שואפים להשלים את חקיקת הצעת החוק לשינוי בחירת שופטים – שהפכה מאז ההכרזה על הרפורמה ללבה של מלאכת החקיקה, וגם לאחת מהצעות החוק שמהוות את הדגל של הקואליציה לשינוי מערכת המשפט. גלנט, ואדלשטיין בעקבותיו, אמנם אמרו שהם מתנגדים לחקיקה, אך שניהם לא התחייבו שיתנגדו באופן אקטיבי בהצבעות, וייתכן ש"רק" יעדרו מהמליאה. באופוזיציה מקווים לעוד חברי כנסת מהקואליציה שיתנגדו פומבית לחקיקה, אבל מה יקרה עכשיו?
סיקור שוטף ב-N12
- נתניהו שותק, בסביבתו אומרים - "אם גלנט יתנגד, הוא לא יישאר שר הביטחון"
- גלנט באולטימטום לנתניהו: תעצור את החקיקה או שאצביע נגד
- יולי אדלשטיין מבהיר: "יש אפשרות לעצור את החקיקה להידברות"
- החוקים שעולים השבוע להצבעה: לוח הזמנים המלא
- מטה המאבק במהפכה המשפטית הכריז על "שבוע שיתוק לאומי"
ראשית נציין שכדי שהחקיקה תיבלם כפי שמקווים באופוזיציה, 56 חבריה צריכים עוד 4 אצבעות נוספות מהקואליציה שיתנגדו באופן אקטיבי בהצבעה. צריך לומר שיש הבדל משמעותי בין הימנעות בהצבעה או היעדרות מהמליאה לבין הצבעה נגד: התנגדות אקטיבית של 4 בקואליציה תפיל את החוק (בנוסף ל-56 מהאופוזיציה, בהנחה שכולם ישתתפו בהצבעה ויהיו נגד). היעדרות של 4 חברי כנסת עדיין מאפשרת לקואליציה להעביר את החוק משום שבמצב כזה יש לה רוב של 60 ח"כים, כאמור מול 56 מתנגדים מהאופוזיציה.
הסיכוי שארבעה חברי ליכוד יצביעו נגד הוא נמוך, ולכן אלה התרחישים הבולטים שיכולים לקרות בימים הקרובים - לקראת ובזמן ההצבעה.
גלנט ואדלשטיין מתנגדים או נמנעים: החוק עולה להצבעה, יש לקואליציה רוב של 61 - והחוק עובר
מדובר בתרחיש המוביל. נכון לשעות הבוקר, גלנט ואדלשטיין הם היחידים מהקואליציה שמתנגדים לחקיקה. הם טרם הצהירו איך יפעלו במליאה, ולכן ייתכן שהם יתנגדו, יימנעו או ייעדרו במליאה. שאר חברי הקואליציה צפויים להתייצב מאחורי המשמעת הקואליציונית ולתמוך בחוק. המשמעות במצב כזה היא שלקואליציה יהיו 62 אצבעות, והחוק יעבור ברוב רגיל - כלומר רוב פשוט של בעלי זכות ההצבעה.
יחד עם זאת, מדובר בתרחיש שהוא בעל בעייתיות מסוימת לקואליציה, כי היא שואפת לרוב גדול עד כמה שניתן משום שמדובר בתיקון לחוק יסוד. אמנם לא מדובר בחוק יסוד שחקיקתו דורשת רוב מיוחד, וניתן להעביר אותו ברוב רגיל, אך מאחר שיוגשו עתירות נגד החוק - הקואליציה תעדיף להראות שהוא עבר ברוב מיוחד, קרי ב-61 ומעלה ולא ברוב "רגיל".
ביטן ואולי אחרים מצטרפים לגלנט ואדלשטיין, בקואליציה מבינים שאין רוב - ולא מעלים את החוק להצבעה
מדובר בתרחיש אפשרי, אבל כפי שנכתב לעיל הסיכוי לכך עדיין נמוך מזה שהחוק יעבור. אם דוד ביטן יצטרף לאדלשטיין ולגלנט, הרי שלקואליציה יש רוב של רק 61. אם ניר ברקת יצטרף אף הוא - הרי שאין לקואליציה רוב בכלל, והם לא יעלו את החוק להצבעה. במצב כזה, או שההצבעה תידחה להמשך השבוע עד לסיום הכנס בניסיון לשכנע את המתנגדים בזמן הזה, או שכבר לא יעלה בכנס הנוכחי.
בקואליציה מבינים שאין רוב, אבל מעלים את החוק בכל זאת כדי להראות מי הפיל אותו מהליכוד
מדובר בתרחיש שכרוך בהפסד פומבי לקואליציה על כל המשמעויות הנלוות לכך ובראשן מכה תדמיתית גדולה לה ולחקיקת המהפכה המשפטית כולה. אם יהיה צבר של מתנגדים מהליכוד שיוביל לכך שהקואליציה תאבד את הרוב - ייתכן ששר המשפטים לוין יחליט בכל זאת להעלות את החוק כדי להראות לבייס הליכודי מי הם אותם ח"כים מהמפלגה שהפילו את החוק, ובכך להיפרע מהם ולפגוע בהם פוליטית. הסבירות לכך נמוכה, משום שהוא כרוך גם בצבר של מתנגדים מהקואליציה וגם במתן "תמונת ניצחון" לאופוזיציה.
החרדים מצטרפים לקריאה לעצור את החקיקה - החוק לא עולה בסוף
תרחיש עם סיכוי נמוך. אדלשטיין אמנם העריך הבוקר בריאיון בגלצ שהחרדים יקראו לעצור את החקיקה גם כן, אבל נכון לעכשיו, זולת ההודעות בסוף השבוע החולף שלפיהן הם יתנו לנתניהו גב בכל החלטה שיקבל - הם לא הביעו התנגדות ממשית להעלאת החקיקה להצבעה. היום נתניהו ייפגש עם ראשי הקואליציה, בין היתר עם ראשי המפלגות החרדיות, ויהיה יותר ברור מה עשוי לקרות. אם המפלגות החרדיות, על 20 המנדטים שלהן, יתנגדו - הקואליציה תהיה חייבת לעצור.