את הביקור המדיני הראשון שלו מאז שחזר לראשות הממשלה, בחר בנימין נתניהו לעשות אתמול (שלישי) דווקא בירדן. הפגישה בין נתניהו והמלך עבדאללה נמשכה כמה שעות, על רקע החשש של מלך ירדן מפני שינוי בסטטוס קוו בהר הבית – והרצון של נתניהו להרגיע את השטח לקראת תקופת הרמאדן. כעת נשאלת השאלה מה הבטיח נתניהו למלך כדי להרגיע את הרוחות לקראת הרמדאן ומדוע המלך עבדאללה הסכים להיוועד עם נתניהו למרות המחלוקות והטרוניות.
במהלך הפגישה עם מלך ירדן הבטיח נתניהו יותר מפעם אחת: ישראל לא תפר את הסטטוס קוו במקומות הקדושים. עוד הוא מבטיח כי ישראל תשמור על מעמדו של הווקף אל מול גורמים שמבקשים לקחת את אחיזתו.
מסתמן כי שני גורמים מרכזיים הובילו את נתניהו לתת את הבטחותיו למלך ירדן. הראשון, בחירת השר לביטחון לאומי בן גביר לעלות להר הבית לפני כשלושה שבועות. השני, עיכוב כנסתו של שגריר ירדן למסגד אל-אקצא. פעולה שאף הובילה לשיחת נזיפה עם שגריר ישראל בירדן.
הפגישה אמנם התקיימה ב-4 עיניים, אך נתניהו לא הגיע לירדן לבד. לצדו ניצבו ראש המל"ל צחי הנגבי, השר לעניינים אסטרטגיים רון דרמר וראש השב"כ רונן בר. נדגיש כי החלטה לצרף את ראש השב"כ לביקור נובעת מהיחסים מצוינים שנשמרים בינו לבין מקבילו הירדני, המהווים רכיב חשוב ביכולת השמירה של שתי המדינות על היציבות האזורית. גורם מדיני המעורה בפרטים מסביר: "כדי לגרום למצב להישאר בשליטה לפני הרמדאן, צריך את החסות של מלך ירדן".
"כדי לגרום למצב להישאר בשליטה לפני הרמדאן, צריך את החסות של מלך ירדן"
גורם מדיני המעורה בפרטים
4 הסיבות להסכמת מלך ירדן:
למרות הטרוניות הלא פשוטות כלפי נתניהו, מלך ירדן קיבל את פניו של נתניהו בחום וקיים איתו פגישה שנמשכה שעות. זאת ככל הנראה מ-4 סיבות אפשריות:
-
הר הבית
סוגיית הר הבית לא מדאיגה רק את ישראל, אלא גם את ירדן. מבחינת הירדנים, ההצהרה על שמירת הסטטוס קוו לא מספיקה. בפועל, הירדנים מזהים שחיקה מתמשכת בסטטוס קוו – גם בצד הפלסטיני וגם בצד הישראלי. המשמעות: יותר תפילות, השתחוויות, או מהלכים שנתפסים כמעוררי מחלוקת.
-
שחיקת מעמד הווקף
הירדנים רואים חשיבות גדולה בחיזוק מעמד הווקף, שפועל בישראל לטובת גורמים אסלאמיים וגורמים מקומיים במזרח ירושלים. בעיניי המלך עבדאללה ניתן לעשות זאת באמצעות שומרים שיפעלו במקום באישור ממשלת ישראל וינסו לטפל בהתפרעויות עוד בטרם יגיעו כוחות המשטרה. כמו כן, עולה השאלה כיצד תוכל ירדן להרגיע את הרשות הפלסטינית בתקופת ברמדאן. המלך מודאג מעניין זה ומעוניין לשכנע את אבו מאזן להרכיב ממשלה חדשה – יעילה יותר וצעקני פחות.
-
הכאוס בדרום סוריה
הנושא השלישי, קריטי במיוחד לירדן, הוא הכאוס בדרום סוריה. האזור נמצא בבוקה ומבוקה ומבולקה, מכיוון שצבא אסד לא מצליח להשיג שליטה. הכאוס מתבטא באלימות גדולה וסדרה של רציחות בכל לילה. כמו כן, אחיו של אסד ואנשיו מבריחים כמויות ענק של סמים ונשק דרך הגבול, כאשר חלקו מטפטף גם אל נהר הירדן. המצב מעמיד את ירדן בבעיה גדולה, ואף מצריך את התערבות האמריקנים.
-
בעיות פנימיות בירדן
ירדן נמצאת בתקופה זו במצוקה כלכלית גדולה, ונענית בשלילה לבקשות סיוע מסעודיה. בירדן מקווים שאולי נתניהו יוכל לסייע בדרך כלשהי בהידברות מול המערב ויצליח להזרים בצורה כזו או אחרת כספים לקופת עבדאללה.