הדיונים על הרפורמה המשפטית נמשכים: ועדת חוק, חוקה ומשפט בראשות חה"כ שמחה רוטמן (הציונות הדתית) דנה הבוקר (שני) בהצעת חוק היועמ"שים. על פי ההצעה, תפקיד היועץ המשפטי במשרדי הממשלה יהפוך למשרות אמון, שר לא יהיה מחויב לפעול על פי הנחיות היועץ וכן יוכל לבחור עו"ד פרטי שייצג אותו בבג"ץ אם ירצה בכך. שידור חי
המשנה ליועמ"שית עו"ד גיל לימון תקף בחריפות בוועדה את הרפורמה המתגבשת: "מי שגם כותב את החוק, גם מחליט עבור עצמו אם הוא מקיים את החוק, גם שולט בבחירת השופטים שעוסקים בביקורת שיפוטית על החלטותיו, וגם מוסמך לעקוף את פסיקתם כשהיא אינה לרוחו – איננו כפוף למעשה לחוק. במצב הזה, הממשלה אפילו לא תהיה מעל לחוק. הממשלה תהיה החוק".
"כאשר בוחנים את ההצעה שהונחה בפני הוועדה, אין מנוס מהמסקנה כי חברי הוועדה מתבקשים למעשה לדון בשאלה – האם נכון כי הממשלה תפסיק להיות כפופה לחוק. לדעתנו, לדעת היועצת המשפטית לממשלה, התשובה לשאלה זו הינה ברורה. התשובה היא – לא", אמר עו"ד לימון.
שר המשפטים יריב לוין השיב לעו"ד לימון: "אתמול התקיימה בלשכתי פגישה בהשתתפות היועמ"שית, לרבות עו"ד גיל לימון - והעמדה הזאת לא נאמרה לי, ולא ביקשו את דעתי על כך. אולי כדאי שהייעוץ המשפטי לממשלה ישמע את דעתי. מתייחסים אליי כמו לעציץ. אני פרסמתי תוכנית והצגתי אותה לציבור, אבל אתם עסוקים לסכל זאת באמצעות סחבת. עמדת היועמ"שית היא מפוזיציה, יש לי טענות קשות אלייך ברמה המקצועית".
עם תחילת הדיון, חברי האופוזיציה היקשו על יו"ר הוועדה לנהל את הישיבה והתפרצו עם קריאות ביניים. האופוזיציה מחתה על כך שרוטמן עקף את הייעוץ המשפטי של הוועדה ושלח להם נוסח הצעת החוק שגיבש לבדו. על שאלת חברי הכנסת אם מדובר בהליך תקין, יועמ"שית הכנסת שגית אפק השיבה: "מוקדם עדיין לדבר על כך".
חה"כ גלעד קריב (העבודה) האשים את רוטמן בכך שהוא לא מתכוון לערוך דיון אמיתי על הצעת החוק. "אתה ידוע כשמרן ואתה אדם שמעריך מאוד את המסורת ואתה בימים האחרונים מתגלה כרפורמטור דרמטי, רק שבמקרה שלנו אתה מבצע רפורמות במנהגים מקודשים של הבית הזה, דורס אותם ברגל גסה", אמר.
קריב טען כי לדיון הקודם בהצעת החוק רוטמן הקצה רק שעה, שמתוכם 40 דקות הוקדשו לדברי הפתיחה של רוטמן ולדברי שר המשפטים. "זה המשיך לכותרת שערורייתית שאתה נותן לדיון - 'מחזירים את הצדק למערכת המשפט' - שמשקפת את עמדת הקואליציה ולא משקפת הליך של חקיקה. אני לא זוכר כותרת כזו של רצף דיונים", הוסיף יו"ר ועדת החוקה לשעבר.
שר המשפטים ציפה שאנשי הייעוץ המשפטי לממשלה יהיו עציצים ויאפשרו לו לחסל באין מפריע את הייעוץ המשפטי המקצועי למשרדי הממשלה הקיים מקום המדינה ולהמירו במערך של משרתים פוליטיים. הוא כנראה גם ציפה לקבל מחיאות כפים על זה. עם ישראל לא ימחא כפים. להיפך: כל יום ההתנגדות בציבור תלך ותתרחב.
— Gideon Sa'ar | גדעון סער (@gidonsaar) January 16, 2023
חה"כ אריאל קלנר (הליכוד) צידד בהצעת החוק: "כל הנושא של הכפפת הרשויות הנבחרות לרשות בלתי נבחרת פוגעת בשיח הדמוקרטי וכמובן שפוגעת גם בביטוי של הרוב שרוצה לבטא כאן מדינה יהודית. לאומית, ציונית". חברי האופוזיציה הזכירו לו: "גם דמוקרטית".
שר המשפטים לשעבר, פרופ' שמעון שטרית אמר בדיון: "אנחנו לא נמצאים בימים כתיקונם - אנחנו נמצאים היום במצב שבו המערכת הפוליטית נוקטת בדרך נחפזת ומוגזמת, ויש אווירה של עימות, ואולי עוינות, כלפי הרשות השופטת וכלפי מערכת המשפט בכלל". שר המשפטים לשעבר, דניאל פרידמן, הביע גם הוא התנגדות למהלך: "לא בעד יועצים משפטיים כמשרות אמון, צריך להיות יחס של כבוד אליהם".
חה"כ ויו"ר מר"צ לשעבר זהבה גלאון תקפה את השר לוין: "שר המשפטים גורר את הייעוץ המשפטי לממשלה כמו סחבה, מה זה הדיבור הזה? צריך להתסכל על ההצעה הזו כחולייה במכלול - לרסק את כל שיטת האיזונים בישראל. מה שאתם רוצים לעשות זה לחסל את כל המשטר הדמוקרטי, זאת מהפכה משטרית".
גוטליב תקפה את הייעוץ המשפטי של הוועדה - ואת חבר הקואליציה שגונן עליהם
חברת הכנסת טלי גוטליב (הליכוד) תקפה את הייעוץ המשפטי של הכנסת ועוררה תרעומת גם מצד חבריה לקואליציה. "באיזו תעוזה אתם מעיזים לנסח מכתב ליו"ר הוועדה שבה אתם כותבים שסקירת המצב המשפטי שהוא נותן לא מדויקת?", שאלה גוטליב. חה"כ ינון אזולאי (ש"ס) פנה אליה וניסה להסביר לה כי היועצים המשפטיים של הוועדה עובדים עבור חברי הכנסת, אך גוטליב קטעה אותו בצעקות: "אל תחנך אותי! אתה חי בסרט. הם הגנו עליך? הם הגנו על חוק דרעי? אני הגנתי על חוק דרעי".
היועצת המשפטית לכנסת שגית אפק השיבה על דברי גוטליב: "המטרה של מיסוד ייעוץ משפטי לכנסת הייתה לחזק את עצמאותה של הכנסת, במובן הזה שלחברי הכנסת יהיה ייעוץ משפטי אובייקטיבי, ענייני, שיחזק את המעמד שלה לא רק בתוך הבית הזה - אלא גם ביחס לרשות המבצעת והשופטת".
היא הוסיפה: "באותם ימים שהדבר נחקק אחד המשפטים שנאמרו היו דבריו של הנשיא לשעבר וחבר הכנסת לשעבר ריבלין שאמר שייתכן שהיועץ המשפטי לעתים יטעה, אבל במקום שבו יש מרכבת כוחות פוליטית, זה מושך זה לכיוונו של זה, חשוב שיהיה אדם אחד בבית הזה שהוא יהיה ללא פניות, ייתן ייעוץ אובייקטיבי, ישמור על כללי המשחק. וגם אם לעתם ייתן לנו פרשנות משפטית כזו או אחרת, אנחנו נדע שזה יהיה מהמקום הנקי והאובייקטיבי ביותר".