כ-18 שנים לאחר הפינוי: ברוב של 31 מול 18 חברי כנסת, מליאת הכנסת אישרה הלילה (בין שני לשלישי) בקריאה שנייה ושלישית את החוק לביטול תוכנית ההתנתקות בצפון השומרון, שיאפשר לישראלים להיכנס חזרה ליישובים שפונו בשנת 2005, בהם חומש ושא-נור. במליאה חגגו לאחר אישור החוק, ובירכו בקול בליווי מחיאות כפיים: "שהחיינו וקיימנו והגיענו לזמן הזה".

 

 

התגובות במערכת הפוליטית

החוק לביטול ההתנתקות מצפון השומרון זכה לתמיכה של הקואליציה וגם של כמה מחברי האופוזיציה, בהם חה"כ גדעון סער וזאב אלקין. לאחר אישור החוק, התגובות במערכת הפוליטית מיהרו להגיע. "הלילה הזה מרגש כי אנחנו מתחילים כאן תיקון היסטורי", בירך השר בצלאל סמוטריץ'. "הודות לחלוצי חומש הגיבורים שנאחזים במקום במסירות במשך שנים, כנסת ישראל והקואליציה שלנו מתחילים הלילה למחוק את חרפת הגירוש מספר החוקים ולקדם את הסדרת הישיבה בחומש. מה שאתה בוחר זה מה שאתה מקבל!".

חה"כ יולי אדלשטיין, ממובילי החוק, הוסיף: "17 שנים של ניסיונות, מאבק בלתי מתפשר ואמונה חזקה בצדקת הדרך התנקזו לרגע אחד שבו מליאת הכנסת הצביעה בעד ביטול חוק ההתנתקות. מדינת ישראל התחילה הלילה את תהליך ההחלמה שלה מאסון הגירוש. זהו הצעד ראשון ומשמעותי לתיקון אמיתי ולביסוסה של ישראל בשטחי המולדת השייכים לה".

 גם שרת ההתיישבות אורית סטרוק בירכה על אישור החוק: "שמחה לארצך, וששון לעירך - ריקודי הודיה ושמחה ברחבת הכנסת, לאחר שחוק השיבה לחומש וצפון השומרון עבר בקריאה שניה ושלישית. "אם אתה מאמין שיכולים לקלקל, תאמין שיכולים לתקן" - זה היה העקרון לפיו הקמנו לפני יותר מ 17 שנה את מטה "חומש תחילה". עכשיו אנחנו זוכים להתחיל לתקן. אשרינו שזכינו".

קודם לכן אמרה סטרוק במליאה: "זה יום גדול למדינת ישראל", אמרה השרה אורית סטרוק. "זה לא רק שאנחנו לא חוזרים לחומש ונקים מחדש את היישובים, אלא אנחנו משנים את התנועה, התנועה היא קדימה - ולא רק אחורה. אשרינו שזכינו לרגע הזה!".

מנגד, חבר הכנסת גלעד קריב (העבודה), תקף בחריפות: הכנסת אישרה את החוק לביטול ההתנתקות בצפון השומרון. חוק שמקדם אותנו צעד נוסף למציאות דו-לאומית. חוק טרום סיפוח. חוק שיוביל להקמת מאחזים בלתי חוקיים נוספים. חוק שיגביר את החיכוך האלים והמדמם בין ישראלים ופלסטינים. חוק שימתח את יכולותיו של צה"ל בשטחים עוד יותר. חוק אנטי ציוני".

התמיכה של אלקין, וההתנגדות של גנץ

במהלך הדיון במליאה לקראת ההצבעה, חה"כ והשר לשעבר זאב אלקין (המחנה הממלכתי), בירך על קידום הצעת החוק: "בשבילי יש כאן יש שורה שלמה של מעגלים שנסגרים בערב הזה. המעגל הישיר ביותר קשור לכך שהייתי יחד עם השרה אורית סטרוק ושני חברי כנסת הראשונים שהגשנו את הצעת החוק הזו לפני מספר קדנציות. בשעה טובה כרגע החוק מגיע לרגע האישור. זה חוק חשוב שמתקן את העוול הגדול מאוד של תוכנית ההתנתקות". 

יו"ר הכנסת מבטיח לסייע למפונים (צילום: פלאש 90)
הפעם כחוק: מתנחלים יוכלו לחזור ולשהות ביישוב חומש שבצפון השומרון. ארכיון | צילום: פלאש 90

אלקין פנה גם לחה"כ גלעד קריב (העבודה), שתקף על במת המליאה את הצעת החוק. "צר לי שעדיין לא הבנת", אמר אלקין. "זה שאנחנו לא ביבסטים, זה לא אומר שאנחנו הפקרנו את הערכים האמיתיים שלנו כימין אמיתי וליברלי. בנושאים האלה אנחנו נחשוב שונה ממך, לא נתיישר לפי העמדה שלך, כי אפשר להיות ימין אמיתי ולא ביביסטי. אלקין גם תקף את ראש הממשלה נתניהו על כך שלא הגיע למליאה להשתתף בהצבעה: "לראש האופוזיציה המדומה בהתנתקות - לא חשוב להעביר את החוק הזה".

אחריו, עלה יו"ר המחנה הממלכתי בני גנץ שפנה ליוזמת החוק חה"כ לימור סון הר מלך: "אני יודע שההצבעה היום על החוק הזה, באה ממקום אותנטי, כואב, ומאמין. אני מאמין לכם בתפיסה שלכם על חשיבות ההתיישבות בכלל, וחשיבות ההתיישבות בצפון השומרון שבה אתם מאמינים. אני יודע את המחיר שמשפחתך שילמה ותושבים אחרים רבים שילמו".

לימור סון הר-מלך (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
יוזמת החוק, חה"כ לימור סון הר מלך. ארכיון | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

עם זאת, גנץ הבהיר כי הוא מתנגד להצעה הזו: "אני חושב שזה לא נכון לחזור לצפון השומרון. אנחנו חייבים לזכור לצד העובדה שאנחנו בעד ההתיישבות, אנחנו לא יכולים להתעלם מהצורך שלנו למצוא דרך לחיות גם לצידם של פלסטינים שנמצאים בשטח. גם כשקשה לחיות עם המחלוקת הזו, אני חושב שאין לנו ברירה. על אף שאנחנו לא מסכימים, עלינו לדעת לחיות אחד עם השני". 

בריאיון אמש ליונית לוי ב"המהדורה המרכזית", דובר המועצה לביטחון לאומי של ארה"ב ג'ון קירבי התייחס להצעת החוק: "העמדה שעליה אנחנו חוזרים היא שאין ברצוננו לראות שום מכשולים, כאלה שקשורים לשיח או אחרים הקשורים לפעולות, שיכולים לעמוד בדרך של יישום פתרון שתי המדינות. ארה"ב עדיין מחויבת לתוכנית הזו והנשיא ביידן עדיין מחויב לתוכנית הזו".