הממשלה אישרה אתמול (ראשון) להאריך את תקנות הקורונה בשנה נוספת, וזאת על אף שכרגע אין התפרצות תחלואה נרחבת. יו"ר איגוד רופאי בריאות הציבור: "אנחנו לא איפה שהיינו לפני שלוש שנים, זו חוסר מוכנות לוותר על הכוח ועל השליטה שהרשויות קיבלו בתקופת הקורונה".
חברי הממשלה הצביעו בעד הבקשה להאריך את חוק הסמכויות המיוחדות להתמודדות עם הקורונה כהוראת שעה, עד ל-15 בפברואר 2024. על הבקשה להאריך את הצו חתום ממלא מקום שר הבריאות יואב בן צור, שנכנס לתפקיד מבלי לערוך דיון מקצועי במשרד לגבי הצורך להאריך את הצו.
גורמים במשרד הבריאות ששוחחו עם N12 הסבירו כי: "בשל אי הוודאות והצורך בהמשך מעקב אחרי תחלואת הקורונה, ובעיקר על רקע הדיווחים מסין על התפרצות התחלואה שם, קיבל השר את המלצת גורמי המקצוע במשרד הבריאות להאריך את תוקף החוק".
באגף שירותי בריאות הציבור של משרד הבריאות כתבו לחברי הממשלה: "תזכיר החוק נועד להאריך את תוקפו של חוק סמכויות מיוחדות להתמודדות עם נגיף הקורונה החדש, על מנת לשמור על קיומה של תשתית משפטית המאפשרת נקיטת פעולות מכוח החוק לשם צמצום התפשטות נגיף הקורונה ופגיעה בבריאות הציבור".
התזכיר שפורסם באתר החקיקה הממשלתי זכה למאות תגובות ביקורתיות מצד הציבור ובהן: "מתנגד בתוקף לחוק. שכל אחד ישמור על עצמו לפי ראות עיניו ואין מקום למדינה להתערב, במיוחד כאשר כל פעולותיה היו כושלות". בתגובה אחרת מטעם הציבור נכתב: "לפגוע ולהגביל את הזכויות של הפרט ללא סיבה שמצדיקה את המטרה".
ההחלטה להאריך את הצו היא בעלת תוקף משפטי, אך אין משמעותה שבזמן הקרוב יוטלו הגבלות על המשק. התקנות הללו מגבירות את כוחו של משרד הבריאות - לקדם צעדים מהירים למניעת התפשטות מגיפה - מבלי להידרש לאישור הכנסת.
פרופ' חגי לוין, יו"ר איגוד רופאי בריאות הציבור אומר ל-N12: "החוק הזה הוא חוק דרקוני שנותן סמכויות רחבות מאוד למשרד, מבטל מנגנונים תקינים של דיון בכנסת ודיון ציבורי ועלול להוביל לשימוש לרעה באמתלה של הגנה על בריאות הציבור בצורה לא מידתית. אנחנו לא איפה שהיינו לפני שלוש שנים: כיום האוכלוסייה ברובה מחוסנת או מחלימה".
מעבר לכך, הנימוקים שהוצגו לחברי הממשלה התבססו על ניתוח אפידימולוגי לא מעודכן עם חשש מהתפשטות מחודשת של המגפה בסין, שמאז נכתב המסמך כבר התפוגג. פרופ' לוין הוסיף: "אם רוצים לשפר את הכלים אפשר לעשות דיון מעמיק עם הגורמים המקצועיים והמשפטיים. זו חוסר מוכנות לוותר על הכוח ועל השליטה שהרשויות קיבלו בחסות מגיפת הקורונה".
"צריך למצוא מענה רוחבי למגיפות שונות ולא רק לקורונה", הוסיף פרופ' לוין. "אנחנו בעד שיקול דעת והתאמת החוקים לצרכים האמיתיים בשטח ולא באופן אוטומטי להמשיך עם השליטה הרחבה - זה לא הדבר המקצועי והנכון לעשות. מצער שרואים שההארכה של התקנות היא אוטומטית ועברה בלי שום מחשבה ובלי שום דיון ציבורי".
ממטה ההסברה למאבק בקורונה נמסר: "בניגוד לנטען, מדובר בחוק (לא צו ולא תקנות) שהוא חוק מסגרת, המהווה מסגרת משפטית בלבד להטלת מגבלות באמצעות תקנות. על מנת להטילן נדרשת הכרזה על מצב בריאותי מיוחד או מצב חירום, על בסיס חוות דעת אפידימיולוגית, לאחר אישור הן של הממשלה והן של הכנסת.
מאז יוני 2022 אין הכרזה כזו, ועל תהליך התקנתן מוטל פיקוח פרלמנטרי הדוק ביותר. כמובן שהחלטה זו התקבלה לאחר דיונים מעמיקים בראשות מנכל משרד הבריאות וגורמי המקצוע הרלוונטיים, בליווי חוות דעת אפידימיולוגית תקפה ורלוונטית. יודגש, כי אין שינוי בהנחיות משרד הבריאות, והדבר גם לא נאמר בשום שלב. כל טענה אחרת הינה שיקרית".