היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב מיארה הביעה הבוקר (ראשון) התנגדות לקידום הצעת חוק חסינות כוחות הביטחון. לטענת היועמ"שית, החוק עלול לפגוע בהגנה על חיילי צה"ל ועל כוחות הביטחון, ותחשוף אותם להליכים פליליים בין-לאומיים. בעקבות חוות הדעת, הקואליציה דחתה בתחילחה בחודש את ההחלטה, אך לאחר התערבות השר בן גביר הודיעו הצדדים על דחייה של שבוע.
חוק חסינות כוחות הביטחון | חוות הדעת המלאה
בן גביר לא ידע על התנגדות היועמ"שית לחוק, ולמד עליה מהפוש של N12. "בניגוד לפרסומים, טרם התקבלה החלטה אם לדחות את חוק חסינות חיילים בחודש", נמסר מעוצמה יהודית. "בליכוד ביקשו לדחות את החוק כדי לערוך בו מספר שינויים, וכרגע מתנהל מו"מ בין הצדדים. נמשיך לשמור ולהגן על חיילי צה"ל והשוטרים ולהעביר את החוק, זו המחוייבות שלנו". לפי ההסכם הקואליציוני בין הליכוד לעוצמה יהודית: חוק חסינות חיילים ושוטרים צריך לעבור לפני התקציב.
לאחר הזעם בעוצמה יהודית, סיכם בן גביר עם הליכוד על דחייה של שבוע בחוק החסינות, שיובא להצבעה בוועדת שרים בשבוע הבא. על פי הסיכום, החוק נדחה בשבוע במטרה לבצע בו כמה שינויים ובנוסף מתכוונים בממשלה להביא מומחה למשפט בין-לאומי כדי שייתן את חוות דעתו על החוק.
בן גביר מסר בתגובה לחוות הדעת כי "כצפוי היועמ"שית מתנגדת אוטומטית לחוק חסינות לחיילים, וכרגיל אצלה - אנחנו מקבלים את חוות דעתה בתקשורת. זו עוד יוזמה שבעד חיילי צה"ל ונגד אויבנו, שבלשכת היועמ"שית מתנגדים אליה". הוא הוסיף כי "לגופו של עניין ובניגוד למשתמע מחוות דעתה, החוק אינו מגן על פשעי מלחמה ועל עבירות שנעשו במזיד. קיימים משפטנים רבים הסוברים הפוך ממנה".
"אגב, בחוק האזרחי קיים חוק חסינות לחיילים ושוטרים ואין שום סיבה לא לאפשר אותו גם בחוק הפלילי", המשיך בן גביר. "התנגדותה לא תרפה את ידנו בדרך לחקיקת החוק הזה, שהוא חובה מוסרית לחיילים שלנו, אותם אנו שולחים לשדה הקרב להילחם עבורנו ולשמור על חיי כולנו".
בהרב מיארה הבהירה כי "החסינות כפי שמוצעת משנה באופן מהותי את נקודת האיזון, ומביאה בכך לפגיעה בזכויות האדם ובאינטרסים חיוניים אחרים". היא הוסיפה כי "הצעת חוק זו אינה הכלי המתאים לשמירה על אינטרסים חשובים אלו, והיא סוטה מהעמדה של ממשלת ישראל שאימצה את הדוח ליישום המלצות ועדת טירקל".
עוד טענה היועמ"שית כי "הטלת חסינות עלולה להביא לסיכון משמעותי לציבור ולמדינת ישראל, ועלולות להיות לה משמעות מרחיקת לכת על אופן פעולתו של המשטר בישראל, ביחסים שבין הפרט לבין נציגיו המובהקים של השלטון, שיהיו חשופים לחקירה ולהעמדה לדין פלילי בחו"ל וכן לסיכון משמעותי יותר לחייהם ולשלמות גופם במסגרת פעילותם המבצעית".
בחוות הדעת, קבעה היועמ"שית כי "הצעה זו פוגעת באופן משמעותי בחובה לחקור חשדות לשימוש בלתי חוקי או בלתי תקין בכוח, חובה המהווה חלק מההגנה על שלטון החוק וזכויות האדם במדינת ישראל". לדבריה, "ההצעה מנוגדת להמלצות החלק השני של דוח ועדת טירקל, שעסק במנגנוני הבדיקה והחקירה בישראל של תלונות וטענות בדבר הפרות של דיני הלחימה, שאומצו על-ידי הקבינט, והיא עלולה לפגוע באופן מהותי ביכולתה של ישראל להתמודד עם הליכים משפטיים נגד כוחות הביטחון בזירה הבין-לאומית".
חוות הדעת של היועצת המשפטית לממשלה של החוק שהציע חה"כ צביקה פוגל מעוצמה יהודית מגיעה לאחר התנגשות קודמת בינה לבין השר לביטחון לאומי, סביב ההחלטה להדיח את מפקד מחוז ת"א במשטרה ניצב עמי אשד. ביום חמישי האחרון, הדיחו בן גביר ומפכ"ל המשטרה קובי שבתאי את מפקד מחוז תל אביב מתפקידו - בשיא המחאה נגד המהפכה המשפטית, והעבירו אותו לתפקיד מפקד על בית הספר לשוטרים. אשד הודח לאחר שנקט במדיניות מכילה כלפי המפגינים, בניגוד לזו שביקש להוביל השר לביטחון לאומי בן גביר.
היועצת המשפטית לממשלה בהרב מיארה הורתה להקפיא את הדחתו לאחר שערכה בירור ראשוני ממנו עלה "חשש כבד לחוקיות ההליך". היא הוסיפה כי "למען הסר ספק, עד להשלמת הבירור ניצב אשד יישאר בתפקידו". בעותק המכתב הופיע גם מפכ"ל המשטרה, קובי שבתאי, שהיה שותף להחלטתו של בן גביר. המפכ"ל קיבל את החלטת היועמ"שית על הקפאת המהלך, אך הבהיר כי הוא לא חוזר בו ויעביר את מפקד מחוז ת"א מתפקידו לאחר רמדאן ולאחר שתאשר זאת.
"כמפכ"ל אני מחויב למשטרת ישראל ולציבור במדינת ישראל", הוסיף שבתאי. "לגבי סבב המינויים, לרבות מינויו של עמי אשד מפקד מחוז ת"א, סבב המינויים היה אמור להיערך. עמי הוא קצין מוערך ומנוסה, ובלי שום קשר למחאות - המינוי המדובר היה מתוכנן ליישום לאחר חודש הרמאדן. עובדתית אני אומר לכם - טעיתי. טעיתי בשיקול הדעת, בעיתוי ובדרך ואני לא מקל בכך ראש".
רנ"צ שבתאי הוסיף כי "במשך 10 שבועות עומדים תושבי ישראל, 10 שבועות עם כמות נפגעים קטנה ביותר בכל העימותים, שמרנו על חופש המחאה מול אתגרים יום יומיים גם ברמה האישית וגם הלאומית. יש מדיניות שר ואנחנו מיישמים אותה תוך הפעלת שיקול דעת בשטח. הקו המנחה אותנו הוא החוק ושמירה על בטחונם של כל אזרחי ישראל. למשטרת ישראל יש מפכ"ל אחד, וההנחיות ברורות לכולם גם באחריות ובהתנהלות".