ועדת החוקה, חוק ומשפט התכנסה גם הבוקר (ראשון) לדיון ולהצבעה על חוקי המהפכה המשפטית. כבר בשבוע שעבר הצביעו חברי הוועדה בעד פסקת ההתגברות ברוב של 61 ובעד החוק הקובע את הרוב הדרוש של שופטי בית המשפט העליון לפסילת חוקים. בתום הדיון דחתה הוועדה את הריוויזיה לחוק, והוא יעלה במליאה לקריאה ראשונה. חברי הוועדה דנו גם בעומס המוטל על שופטים.

על פי הנוסח המוצע של החלק השני לרפורמה, הסמכות לבטל חקיקה של הכנסת תוגבל למקרים של פגם בהליך החקיקה או למקרים בהם חוק שהעבירה הכנסת "סותר בבירור" הוראה משוריינת בחוק יסוד. לפי המצב הנוכחי, ישנן זכויות חוקתיות רבות שבית המשפט הגן עליהן אינן משוריינות בספר החוקים. הנוסח המוצע קובע כי הכנסת תוכל לפגוע בהן מבלי שבית המשפט יוכל להתערב.

היועץ המשפטי של הוועדה, עו"ד גור בליי, העביר לחבריה מסמך המפרט אילו זכויות עלולות להיפגע אם החוק יעבור. 'חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו' אומנם משוריין בפסקת הגבלה, ולא ניתן לחוקק חוק הנוגד זכויות הכלולות בו, אך זכויות רבות הן נגזרות של החוק ואלו עלולות להיפגע.

ועדת חוקה דחתה את בקשת הריביזיה (צילום: אריק מרמור, פלאש 90)
ועדת החוקה דחתה את בקשת הריביזיה | צילום: אריק מרמור, פלאש 90

לפי התיקון המוצע, הכנסת תוכל לפגוע במגוון זכויות, בהן: חופש הביטוי, הזכות להליך הוגן, הזכות לשוויון, חופש התנועה, והזכות לבחור ולהיבחר. יועמ"ש הוועדה כתב: "השאלה מה הצמצום בהיקף אותן הזכויות היא שאלה פרשנית שהתשובה לה תיגזר מהעוצמה שבה החקיקה פוגעת בכבוד האדם. קשה לקבוע מסמרות בעניין הזה".

"הסיכונים לאזרחי ישראל רבים"

הדיון נפתח בהצהרות פתיחה של חברי הוועדה, והוא התלהט במהירות עם האשמות הדדיות. חברת הכנסת אורנה ברביבאי מיש עתיד תקפה את יושב הראש רוטמן: "שקרן קורא לכולם שקרנים ונוכל קורא לכולם נוכלים". חברי הוועדה התייחסו גם לחוות הדעת של הייעוץ המשפטי על הסכנה לזכויות יסוד. חברת הכנסת קארין אלהרר שאלה: "מה בין שיקום מערכת המשפט לפגיעה בזכויות אדם בסיסיות?".

היועץ המשפטי של הוועדה פירט בקצרה בפני חברי הוועדה את השלכות התיקון המוצע על זכויות האדם. חבר הכנסת יואב סגלוביץ' מיש עתיד התריע: "הסיכונים לאזרחי ישראל הם רבים והם נמצאים במסמך הזה". יושב ראש הוועדה רוטמן השיב לחששות של חברי האופוזיציה: "אני לא חושב שמכלול החקיקה פה הוא קיצוני, בחרנו קו מתון".

 

דיון בריביזיה בוועדת החוקה (צילום: אריק מרמור, פלאש 90)
הדיון בוועדת החוקה על החלק ה-2 של המהפכה המשפטית | צילום: אריק מרמור, פלאש 90

יושב ראש רע"ם מנסור עבאס קרא לפני ההצבעה בוועדה להידברות בין הצדדים: "אנחנו מסתכלים על החקיקה כפוגעת במעמד ובזכויות של המיעוט. הייתי רוצה שנוכל לשבת סביב שולחן ולהניח עליו הצעות לשיפור". בסיום הדיון דחו חברי הוועדה את הריוויזיה, הבקשה לדון מחדש בחוק, והוא אושר סופית לקריאה ראשונה במליאה.

מחסור במאות שופטים

ועדת החוקה דנה גם בעומס המוטל על השופטים. מנהל בתי המשפט, השופט מיכאל שפיצר, הסביר לחברי הוועדה כי יש להוסיף כ-200 תקני שיפוט: "הרפורמה בה עוסקים חברי הוועדה מתמקדת בעיקר בבית המשפט העליון, אך אם רוצים להוביל לייעול המערכת צריך להתמקד בערכאות האחרות".

צו מניעה (צילום: אתר הרשות השופטת)
בשנת 2022 נפתחו כ-900 אלף הליכים, היכל המשפט בתל אביב | צילום: אתר הרשות השופטת

למחסור בשופטים יש גם השלכות כלכליות. "העומס מוביל להתייקרות ההליכים המשפטיים", אמר עידו חי מאגף התקציבים במשרד האוצר. "הנושא הזה מטריד גם אותנו והוא דורש נקיטת צעדים". חברת הכנסת אלהרר מיש עתיד טענה שיש לטפל במחסור בשופטים לפני שדנים ברפורמה: "מה שגורם לעינוי הדין הגדול ביותר הוא המחסור בכוח אדם במערכת. צר לי שישר אצים רצים להרס מערכת שלמה לפני שממלאים את התקינה החסרה".