גורמים בסביבת השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר תקפו הערב (שלישי) את הודעתו של ראש הממשלה בנימין נתניהו על "תוכנית להגברת הביטחון האישי בבירה". בשיחה עם N12, אמרו הגורמים בסביבת השר כי "מיגון זה חשוב, אבל זה בכלל לא המענה לטרור. לא סתם השר לא חתום על ההודעה שיצאה מלשכת נתניהו".
גל הטרור - סיקור N12
-
התוכנית של הממשלה אחרי הפיגועים בבירה: עמודי בטון יוצבו בתחנות האוטובוס
-
מה מוביל את "הילדים מחבלים" - והמוקש שעלול להדליק את מזרח ירושלים
-
אחרי הפיגוע בשועפאט: ניסיון דריסה של לוחמים, בני משפחתו של המחבל נעצרו
-
גורם מדיני בכיר נגד בן גביר: "החלטה על חומת מגן 2 לא מקבלים בשליפה בזירת פיגוע"
"המיגון הוא צעד שהיה צריך לעשות לפני שנים, טוב שנעשה לפחות עכשיו, אבל זו לא התשובה לטרור", הוסיפו אותם גורמים. "השר בן גביר חותר למגע מול הטרור, והנחה את המשטרה לפעול במזרח ירושלים, לטעמו זה צריך להיות המיקוד – התקפה ולא הגנה".
"המבצע בירושלים לא יכול להסתכם במיגון הזה, בהגנה לא מנצחים טרור", הבהירו. בסביבת השר הוסיפו כי הם לא מתלהבים מההודעה שיצאה מלשכת נתניהו. ההודעה המשותפת למשרד ראש הממשלה ולעיריית ירושלים הודיעה על "תוכנית להגברת הביטחון האישי בבירה", שכוללת תגבור כוחות – ובעיקר מיגון של מאות תחנות אוטובוס.
"בתגובה לפיגועי הטרור הרצחניים בירושלים, סיכמו משרד ראש הממשלה ועיריית ירושלים על תכנית משותפת להגברת תחושות הביטחון האישי של תושבי הבירה", נכתב בהודעה. "הוחלט כי משרד ראש הממשלה ועיריית ירושלים יחלו באופן מיידי במיגון 300 תחנות אוטובוס, המוגדרות בעדיפות עליונה, שאינן ממוגנות היום. לצורך כך יקצה באופן מיידי משרד ראש הממשלה לעירייה תקציב ייעודי".
"בשלב הבא תמשיך העירייה במיגון שאר תחנות האוטובוס בבירה, כ- 700 במספר. לצורך כך יעביר משרד רה"מ לעירייה תקציב ייעודי נוסף", נכתב בהודעה המשותפת. כמו כן, הוכרז על תגבור כוחות הביטחון והשיטור בעיר, ריכוז מאמץ מודיעיני ומבצעי שיפור המיגון האזרחי.
"לאור רצף האירועים הקשים במדינה ובבירה בפרט, הממשלה בראשותי עושה לילות כימים להשיב את תחושת הביטחון לאזרחי ישראל", מסר ראש הממשלה נתניהו. "כחלק מזאת, ובהמשך להחלטות הקבינטים ולפעולות נוספות שננקטו, החלטנו למגן באופן מיידי מאות תחנות אוטובוס, המוגדרות בעדיפות עליונה – וזאת כשלב ראשון בלבד למיגון כלל התחנות בירושלים".
רצף הפיגועים בבירה גבה את חייהם של 11 ישראלים בשבועיים וחצי האחרונים. אתמול דקר מחבל במחסום שועפאט את לוחם מג"ב סמ"ר אסיל סואעד ז"ל, בן 22 מחוסנייה, שמת מפצעיו כמה שעות לאחר מכן. שעתיים קודם לכן, בן 17 נפצע קל בפיגוע דקירה בעיר העתיקה. צוות מד"א שהגיע למקום העניק לו טיפול, ופינה אותו לבית החולים הדסה עין כרם.
המחבל מהפיגוע בעיר העתיקה, הוא נער בן 14 תושב שועפאט במזרח ירושלים. לאחר שביצע את המעשה הוא נמלט מהמקום, וכוחות המשטרה איתרו אותו בהר הבית בתום סריקות שביצעו אחריו. המחבל דקר נער יהודי שביקש ממנו הנחיות למקום מסוים, וכשהסתובב - המחבל דקר אותו בגב.
שני האחים אשר מנחם פאלי בן ה-7 ויעקב ישראל בן ה-6, יחד עם שלמה אלתר לדרמן בן ה-20 נרצחו ביום שישי האחרון, שעות לפני כניסת השבת, בפיגוע דריסה בשכונת רמות שבעיר - אז דהר מחבל לתוך תחנת אוטובוס מלאה באנשים. עוד 4, בהם גם אביהם של האחים שעדיין מאושפז במצב קשה, נפצעו בפיגוע.
בעבר גורמים בממשלה הנוכחית מתחו ביקורת קשה על מיגון והצבת בטונדות בתחנות האוטובוס כמענה לטרור. "אחרי חטיפת שלושת הנערים עיבו את התחבורה הציבורית, אחרי פיגועי הדריסה שמו בטונדות, עכשיו חדירות אז גדרות", כתב שר האוצר בצלאל סמוטריץ', בעת שהיה חבר כנסת בשנת 2016. "הגיע הזמן לטיפול שורש. מתקפה ולא מגננה".
מי אמר שנתניהו לא בונה ביו"ש?... https://t.co/fblTAIvZWc
— בצלאל סמוטריץ' (@bezalelsm) March 19, 2019
חה"כ אריה דרעי מתח אף הוא ביקורת על הממשלה, בעת שהיה באופוזיציה בשנת 2014. "המצב הידרדר כמעט בכל נושא. ממשלה שמעמידה בטונדות בדרך למכולת, אין לה זכות קיום", אמר בדיון בכנסת.