שעות בודדות לאחר הנאום של נשיא המדינה יצחק הרצוג, גורם בכיר מאוד בקואליציה אמר אמש (ראשון) כי לאחר שוועדת החוקה תאשר את ההצעה לקריאה ראשונה, בקואליציה ימתינו שבוע להצבעה במליאה. לדברי הגורם, אם ראשי האופוזיציה ונשיאת העליון יודיעו על הסכמה לדון על בסיס עקרונות הנשיא - "הם ימצאו פרטנר בממשלה בלב פתוח ונפש חפצה".
המהפכה המשפטית - סיקור N12
- נאום הרצוג: "מרכיבי הרפורמה מעלים חשש מפוטנציאל ההשפעה לרעה על הדמוקרטיה"
- עשרות ראשי ערים נגד אופן גיבוש המהפכה המשפטית: "תגיעו להסכמות"
- האזהרה של שופטי העליון בדימוס: "השינויים ימיטו אסון על ישראל"
שר המשפטים יריב לוין הביע נכונות להידברות, אך קבע כי "אין לקשור בין ההידברות והתקדמות הליכי החקיקה". השר לוין הבהיר כי "נאום הנשיא התקיים בשעה שהשתתפתי בדיון בקבינט המדיני-ביטחוני. רק לאחר הדיון יכולתי לשמוע בקשב רב את דבריו. יש בהצעתו מרכיבים חיוביים, ויש בה גם מרכיבים שמנציחים את המצב הלא תקין הקיים".
"כפי שאמרתי לכל אורך הדרך, אני מוכן ומעוניין לקיים הידברות אמיתית עם חברי אופוזיציה שיסכימו לכך, וכדאי להתחיל בהידברות זו מיד", הוסיף לוין. "על מנת שההידברות לא תהפוך לאמצעי לגרירת רגליים כדי לעכב ולמנוע רפורמה מהותית ומשמעותית במערכת המשפט, אין לקשור בין ההידברות והתקדמות הליכי החקיקה. לצד קידום החקיקה יש לכולנו מספיק זמן כדי שנוכל להידבר ולהגיע להבנות טרם הקריאה השנייה והשלישית".
בקואליציה התייחסו להצעת הפשרה בעלת 5 העקרונות שהציג הנשיא הרצוג. הוא קרא לקואליציה לדחות את ההצבעה על החוק המתוכננת למחר, והבהיר כי "מרכיבי הרפורמה מעלים חשש עמוק לפוטנציאל השפעה לרעה על יסודותיה הדמוקרטיים של המדינה".
ראש האופוזיציה יאיר לפיד קיבל את הצעת הרצוג לקיום משא ומתן, אך הדגיש כי המחאה לא יפסק. "הנשיא הרצוג הציב מתווה ראוי: עצירה מיידית של החקיקה לפני הקריאה הראשונה כתנאי לכל הידברות, הדיון במתווה יתקיים במשכן הנשיא, במסגרת ועדה נשיאותית, מסגרת חמשת העקרונות שהציב הנשיא תשמש כבסיס למתווה", כתב לפיד.
"עד אז: המאבק לא ייפסק, המחאה לא תיעצר. אנחנו נלחמים על ערכי מגילת העצמאות, ועל עצם הרעיון של חיים משותפים והיותנו עם אחד", הוסיף לפיד. בניגוד לדברי לפיד, הנשיא לא דיבר על ועדה נשיאותית, ובפירוש דיבר על הגעה לכנסת בעצמו.בהודעה חריגה, קראו הערב יושבי ראש ומנכ"לי הבנקים פועלים, לאומי, מזרחי טפחות, דיסקונט והבינלאומי לפתוח בהקדם בהידברות על בסיס הצעת הנשיא. "אנו תומכים ביוזמת הנשיא, וקוראים לביצוע רפורמה במערכת המשפט בהידברות ובהסכמה רחבה שתשמור על אחדות העם ותבטיח שמירה על ישראל יהודית ודמוקרטית, והמשך שגשוג של כלכלתה", נמסר בהודעה.
יו"ר המחנה הממלכתי בני גנץ מיהר להגיב וגיבה את הנשיא. "מחזק את הנשיא על דבריו החשובים. חבריי למחנה הממלכתי ואני נכונים, כפי שהודענו, לשיח של הסכמות על רפורמה אמיתית שבבסיסה אי פוליטיזציה ושמירה על עצמאות הרשות השופטת ומערך הייעוץ המשפטי". הוא הוסיף כי "אם תיעצר החקיקה ונוזמן כולנו לבית הנשיא לשיח אמיתי נהיה מראשוני המתייצבים".
"מאבק הגלימות תומך ביוזמת הנשיא הקורא לעצירת הליך החקיקה לאלתר תוך קיום דיון מעמיק ובמטרה להגיע להסכמה מלאה", נמסר מארגון "מחאת הגלימות", המתנגד לרפורמות של לוין. "ככל שהליך החקיקה יוקפא ללא דיחוי, מאבק הגלימות ישמח ויעודד לקחת חלק בשיח על בסיס עקרון הפרדת הרשויות, שמירת עצמאות בתי המשפט והבטחת קיומה הדמוקרטי של המדינה".
ראש הממשלה לשעבר נפתלי בנט בירך על הצעת הנשיא, וקרא לצדדים לקיים הידברות בנושא. "מדינת ישראל נמצאת בצומת דרכים רגיש ומסוכן", כתב בנט בחשבון הטוויטר שלו. "יש לבחור בהידברות על פני מלחמה, בפשרה על פני ניצחון איש על אחיו. הנשיא הרצוג הופך עולמות כדי להביא לשלום-בית פנימי. אני קורא לממשלה ולאופוזיציה להשיב בחיוב להצעת הנשיא ולהיכנס לשיח על מנת להגיע לפשרה ראויה על בסיס העקרונות שפורטו".
עם זאת, נשמעו גם קולות רבים נגד היענות לקריאת הנשיא. "אסור לנהל משא ומתן על שינוי המבנה המשטרי והרס שלטון החוק, בוודאי שלא שינוי הנעשה על ידי נאשם בפלילים וחבריו שריו המורשעים", נמסר מהתנועה לאיכות השלטון. "הנושא היחידי עליו ניתן להתחיל לנהל שיג ושיח הוא כינון חוקה למדינת ישראל וקבלת מגילת זכויות אדם. זו המטרה האסטרטגית החשובה ביותר, דרכה ניתן לחזק ולבצר את היסודות הדמוקרטיים והליברליים של מדינת ישראל".
שר התקשורת שלמה קרעי תקף את נאום הנשיא עם סיומו, ומסר כי "בזמן ממשלת ההונאה, כאשר חירפו וגידפו מערכות אלוקים חיים, לא שמעתי אף אחד מציע פשרה. כאשר רדפו אברכים ולומדי תורה, כאשר רמסו ליכודניקים באשר הם, את המסורת, את הציונות, לא היתה שום קריאה להידברות". הוא הוסיף כי "צביעות היא שם המשחק, ואנחנו מזמן סיימנו להשתתף בו. להמשיך עם הרפורמות בכל הכח".