חילוקי דעות בתוך הקואליציה על רקע הדיווח אמש (שני) במהדורה המרכזית על כך שההצבעה בקריאה ראשונה לתיקוני החקיקה של המהפכה המשפטית תתרחש רק בעוד מספר שבועות. יו"ר ועדת החוקה שמחה רוטמן רוצה להשלים את כל הליך החקיקה, כולל קריאה שנייה ושלישית, כבר בחודש מרץ - עוד לפני תום כנס החורף של הכנסת. מנגד, שר המשפטים יריב לוין מעדיף לעכב את ההליך עד לחודש מאי, תחילת כנס הקיץ.
מאחורי הרצון של לוין לעכב את ההליך עומד כוונתו להימנע בעתיד מפני אפשרות של פסילת הרפורמה המשפטית על ידי בג"ץ על רקע פרוצדורלי. לוין לא רוצה להגיע למצב שלמתנגדים לחוק תהיה טענה שהרפורמה קודמה ללא דיונים מעמיקים, ולכן הוא מעדיף להמתין מעט עם החקיקה.
לוין יזם, רוטמן מקדם
למרות שאת הרפורמה פרסם לראשונה השר לוין, בשלב זה הצעת החוק שמתקדמת היא של יו"ר ועדת החוקה רוטמן. מדובר בהצעה דרקונית שמבטלת כמעט לחלוטין את האפשרות של בג"ץ להתערב בחקיקה.
הצעת החוק של לוין נשארת בינתיים מאחור מכיוון ששר המשפטים העדיף להימנע מלקבל את עמדת הייעוץ המשפטי לממשלה. לכן הברירה היחידה שנותרה כדי לעקוף את היועמ"שית היא להגיש הצעת חוק פרטית או מטעם ועדת החוקה – שרוטמן עומד בראשה.
במקביל, חה"כ חנוך מילביצקי מהליכוד גם כן הגיש אתמול הצעות חוק פרטיות שדומות יותר בתוכן לאלו שהגיש לוין. כאמור כרגע מקודמות הצעות החוק של רוטמן, אך בשלב מסוים לוין יצטרך להתמזג אליהן או למצוא פתרון אחר.
תיקוני החקיקה של רוטמן כוללים תיקונים לשני חוקי יסוד. הראשון הוא תיקון לחוק יסוד הממשלה, שבו הוכנסו בין היתר שינויי מעמדם של היועמ"שים במשרדי הממשלה. השני הוא תיקון לחוק יסוד השפיטה שבו הוכנסו יתר השינויים - אפשרות ביהמ"ש העליון לפסול חוק, פסקת ההתגברות, הוועדה לבחירת שופטים ועוד.
השלבים שהרפורמה צריכה לעבור עד להשלמת החקיקה:
- השלב הראשון של חקיקת הרפורמה הוא דיון בוועדת החוקה, חוק ומשפט בראשות רוטמן. זה השלב שבו הליך החקיקה נמצא כעת - לגבי הדיון על תיקון לחוק יסוד הממשלה יעברו לדון בתיקונים לחוק יסוד השפיטה.
הדיונים בוועדת החוק מתקיימים תחת מחאה חריפה של חברי האופוזיציה, שמאשימים את יו"ר הוועדה רוטמן ב"שיבוש סדרי הדמוקרטיה והשתקת קולם של היועצים המשפטיים". שלשום הודיעו חברי הוועדה מהאופוזיציה כי הם מחרימים את הדיונים עד שיקבלו את חוות הדעת של הייעוץ המשפטי לכנסת. - השלב השני הוא העלאת החוק להצבעה בקריאה ראשונה במליאת הכנסת. זה השלב שלגביו דווח אתמול במהדורה שיתרחש בתוך שבועות. בשלב הזה, ועדת החוקה כבר אישרה את הנוסח לקריאה ראשונה, כך שאם רוב חברי הכנסת יצביעו בעד - החוק יעבור בקריאה ראשונה.
- חזרת החוק לדיוני ועדת החוקה לתיקוני נוסח נוספים ואישורו לקריאה שנייה ושלישית. כאמור יש מחלוקת בקואליציה אם זה יקרה כבר בכנס החורף או שהדבר ימתן לכנס הקיץ.
- העלאת החוק להצבעה בקריאה שנייה ושלישית.