חברי מפלגת הליכוד התכנסו היום (שני) לישיבת סיעה, אשר בסיומה הצביעו ברוב מוחץ של 34 ח"כים בעד המתווה שהציע אתמול יו"ר ועדת החוקה, חה"כ שמחה רוטמן. להצעה התנגדו 4 ח"כים - דני דנון, דודי אמסלם, משה סעדה ומשה פסל. נתניהו ולוין דרשו תמיכה "פה אחד", אך במהלך הדיון הסוער נרשמה ביקורת רבה. לבסוף לאחר שעות של ויכוחים והערות, רוב הסיעה תמכה בהצעה שגובשה לפנות בוקר. 

על אף שהחוק אושר, הרוחות בישיבה סערו. ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר המשפטים יריב לוין ביקשו מכל חברי הסיעה לתמוך "פה אחד" בהצעה, וזאת על מנת למנוע פתח ללחצים ולשיקולי פריימריז. דנון אמר לחברי מפלגתו שאם כבר מאשרים המתווה, יש להגדיל את נציגות האופוזיציה בוועדה למינוי שופטים, והוסיף: "אין טעם במתווה שלא מוסכם על אף צד". שר החקלאות אבי דיכטר טען בישיבה: "אין מקום לשלוט בשלוש הרשויות". חברי הכנסת דני דנון ודוד אמסלם הודיעו שהם מתנגדים למתווה החדש.

דני דנון (צילום: חדשות 12)
דנון התנגד למתווה: "אין טעם במתווה שלא מוסכם על אף צד" | צילום: חדשות 12

חבר הכנסת דוד ביטן אמר שיצביע בעד המתווה, אך תקף: "זו פעם אחרונה שלא מתייעצים איתנו, הפכנו לעושי דברם של רוטמן וסמוטריץ'". משה סעדה וחנוך מילביצקי, חברי ועדת החוקה, זעמו: "האם בשביל התוצאה הזו ישבנו שבועות בוועדה?". שר התיירות חיים כץ תמך במתווה: "עשינו סדק בקיר, עלינו לעבור להידברות ולמנוע קרע בעם". גורמים בקואליציה: אחרי החגים חבילת החוקים של הליכוד תתקשה להיות מאושרת ביחד בשל הפערים.

חברת הכנסת גלית דיסטל-אטבריאן הודיעה שתתמוך במתווה, וכתבה: "המתווה איננו כניעה משום שאנחנו לא חושבים על אחינו משמאל במונחים של הכנעה או שליטה. אין ולא הייתה לנו שום כוונה לדכא אף ציבור. להיפך, כוונתנו היא לאזן את הרכב השופטים ולתת מקום וייצוג לכל חלקי הפסיפס הישראלי. המחנה הלאומי מאז ומתמיד הציב את שלמות העם מעל הכל, כך היה וכך יהיה".

ממפלגת הליכוד נמסר: "הסיעה הצביעה ברוב מוחץ בעד החוק שמחזיר את האיזון בוועדה לבחירת שופטים ומבטל את המצב הלא-דמוקרטי שבו השופטים ממנים את עצמם. שיטה זו שבה נציגי הציבור בוחרים שופטים נהוגה כמעט בכל הדמוקרטיות בעולם. הטענה שביטול המנגנון שבו השופטים ממנים את עצמם זה 'קץ הדמוקרטיה' - משוללת יסוד.החוק לא מאפשר השתלטות של הקואליציה או האופוזיציה על בית המשפט, אלא מבטיח שיהיה גיוון בהרכב השופטים".

ראש האופוזיציה יאיר לפיד תקף בטוויטר: "אם השינוי בוועדה למינוי שופטים יעבור זו השתלטות עוינת ומסוכנת של פוליטיקאים חסרי מצפון על מערכת המשפט. זה לא יביא לגיוון מערכת המשפט, היא פשוט תהפוך לסניף של מרכז הליכוד.  במו ידיהם הם מובילים את ישראל למשבר חוקתי נורא שיהרוס את הכלכלה, יפגע בביטחון, ירסק את יחסינו עם העולם ויקרע את עם ישראל לגזרים".

 

סיעת הליכוד דנה בשינויים במהפכה המשפטית, על רקע הזעם בליכוד על השינויים. לישיבה נאסרה כניסת תקשורת ובמהלכה נאסר שימוש בטלפונים סלולריים. לוין אמר בפתח ישיבת הסיעה: "לא באנו להשתלט על בית המשפט העליון - באנו לגוון אותו". במקביל, החל דיון במליאה על אישור "חוק דרעי 2" לקריאה ראשונה, שעוסק בסעיף הביקורת השיפוטית לעניין כשירות במינוי שרים.

אבי דיכטר
השר דיכטר: "אין מקום לשלוט ב-3 הרשויות"

 

יולי אדלשטיין, גלית דיסטל- אטבריאן (צילום: פלאש 90)
אדלשטיין ודיסטל: נתמוך במתווה | צילום: פלאש 90

בשיחות קשות שהתקיימו בשבועיים האחרונים מאחורי הקלעים בין ראש הממשלה נתניהו ושר הביטחון יואב גלנט, שיקף גלנט לנתניהו את המצב האמיתי בצבא ובמערכת הביטחון על רקע מה שנראה היה אז כחוסר מוכנות מצד הקואליציה להתפשר. נתניהו אמר לאחר מכן בדיונים לשרים אחרים כי הוא מעריך בסבירות גבוהה שאם לא תהיה פשרה, גלנט כנראה יתפטר.

בנימין נתניהו, יואב גלנט (עיבוד: פלאש 90)
בנימין נתניהו, יואב גלנט | עיבוד: פלאש 90

לפני כחודש פורסם ב"מהדורה המרכזית" על משבר בין נתניהו לשר המשפטים יריב לוין. לוין אז איים שאם יהיו פשרות משמעותיות במהפכה המשפטית - הוא יתפטר ויפרק את הקואליציה. המתיחות בין השניים החלה בעקבות אכזבת נתניהו מהאופן שבו ניהל לוין את הסברת הרפורמה בתקשורת.