בדרך לפשרה: נשיא המדינה יצחק הרצוג סיפק אמש (שני) אמירה מעודדת וטען כי "אנחנו קרובים מתמיד למתווה מוסכם". ההתבטאות האופטימית של הנשיא מגיעה על רקע ההתקדמות שחלה בשיחות האקדמיים לפשרה. אך למרות שמחלוקות רבות נפתרו והפערים נעשים קטנים יותר - הקשיים עדיין קיימים. ב"מהדורה המרכזית" חשפנו פרטים חדשים מפשרת הנשיא, שמתכוון להציג הצעה מפורטת.
במסגרת ההתקדמות שחלה בין הצוותים האקדמיים, בחסות הנשיא או בידיעתו, הפערים בין הצדדים הצטמצמו ומרבית המחלוקות נפתרו. בין השאר נותרה השאלה מה יהיה הרוב הדרוש לפסילת חוק בבית המשפט העליון – אם יידרשו 11 שופטים או שניתן יהיה להסתפק ב-10. פערים דומים קיימים גם באשר לשאלת חברי הוועדה למינוי שופטים, כשההבדלים עומדים על קולו של חבר ועדה אחד.
מאחורי הקלעים של מתווה הפשרה: המוקשים וההזדמנויות
המוקש הראשון שהנשיא מנסה לפתור הוא סוגיית עצירת החקיקה. הרצוג מציע לפתור את הוויכוח באמצעות הצעת חוק חדשה שתהיה מוסכמת על שני הצדדים. הצעד יתאפשר בהצבעה אחת במליאה, על פי תקנון הכנסת. כך ההליך לא ייעצר, אך החקיקה במתכונתה העדכנית תיבלם.
למרות ההתקדמות המשמעותית שמתאר הנשיא, נראה שכמה קשיים עדיין ניצבים לפתחו. עוד לא ברור מי יהיה האיש שייתן את האישור למתווה באופוזיציה. אם לפיד יסרב, הנשיא יידרש ללקט גורמים שיתמכו בפשרה מתוך המתנגדים לחקיקה, למשל: המחנה הממלכתי, ראשי רשויות, נשיא עליון בדימוס או ראשי מחאת ההיי-טק.
גם בקואליציה נפערים סדקים ביחס למגעים למתווה מוסכם. תסיסה הולכת וגדלה בליכוד נגד עמדתו של רוטמן ושר המשפטים לוין, כאשר יותר ויותר קולות נשמעים בעד פשרה. בקואליציה ניצבים בפני דילמה – אם ללכת עד הסוף עם החקיקה במידה ואין מתווה מוסכם, או להסתכן באפשרות שחברים מהקואליציה לא יתמכו בה.
נדגיש כי מתווה הנשיא המתגבש מהווה מעין סולם שיעזור לראש הממשלה נתניהו להוריד מהעץ את יריב לוין ויתר חברי הכנסת ושרי הליכוד. זאת לאחר שגורמים במפלגתו העידו היום כי נתניהו מעוניין בהסכמה, אך חושש מתגובת השר לוין. מטרתו של הרצוג היא להביא הצעת חוק מפורטת, שתיתן מענה גם לעקרונות הדמוקרטיה, ובתוך כך תאפשר לממשלה ולקואליציה להוביל שינוי מסוים.
אם הכול ילך כמתוכנן, הרצוג שואף להציג את הפשרה, לקבל את גיבוי ראשי הרשויות ובכך למנוע אפשרות למשבר חוקתי. בהמשך, לרוחו, גם השרים וחברי הכנסת מהליכוד יוכלו להתייצב מול המצלמה ולתמוך במתווה.
האתגרים שבדרך
אחד האתגרים המרכזיים במתווה הוא הרכב הוועדה למינוי שופטים. על פניו לא יהיה רוב לקואליציה, אך נעשה מאמץ לתת עוד כוח לכנסת – שלא על חשבון עצמאות מערכת המשפט. אחת האפשרויות המסתמנות היא שיטת "תיבת נוח", לפיה יהיה זוג נציגים מטעם הקואליציה וזוג נציגים מטעם האופוזיציה.
סוגייה נוספת על הפרק היא שאלת דרעי ודרישת החרדים לתקציבים ומתווה מוסכם לחוק הגיוס. כעת נבחנת אפשרות למתווה משמעותי יותר של חוק יסוד החקיקה, הכולל עיגון חוקי יסוד ועיגון חוק ב-4 קריאות. עם זאת, יובהר כי המהלכים לא יצאו לפועל באופן מיידי, אלא רק בעוד שנה או שנתיים. זאת כדי להרוויח עוד זמן למציאת פיתרון שיהיה מקובל על כל הצדדים. אפשרות נוספת שנבחנת: להחזיר את דרעי לתפקיד יו"ר הכנסת ובכך לפתור את המשבר.