בזמן שעשרות אלפים הפגינו בתל אביב נגד הרפורמה במערכת המשפט עם הנפת דגלים, שלטים וקריאת סיסמאות, לא הרחק משם קמה יוזמה מרגשת. שני מצביעי ימין הגיעו מצוידים בעוגות, עוגיות ובקבוקי שתייה כדי לשמח את המפגינים ולפזר אהבת חינם.
מאחורי היוזמה הזו עומדים איתי נתן בן ה-19 ודביר ברגד בן ה-20, חניכים במכינת "מעלה אפרים" שבבקעת הירדן. "החלטנו לבוא ולהראות אהבת חינם, אנחנו לא פה ממקום פוליטי. היו פה מאות אנשים שהופתעו וחיבקו אותנו", סיפר נתן בריאיון ל-N12. "ברור מאיזה מחנה אנחנו לפי הכיפות והלבוש, באנו להראות שאנחנו אוהבים את המחנה השני ושיש קצוות קיצוניים שהם לא הרוב", הצטרף ברגד.
"שלא נגיע למלחמת אחים"
כאשר נשאל מה הוא חושב על ההפגנות, ענה ברגד: "אנחנו גם מאמינים בדמוקרטיה ורואים שיש דעה שנובעת מהעם. הזכות לצאת ולהפגין קיימת ותישאר, אבל אין מקום לשנאה ולאלימות, למרות שיש כל מיני קולות שיוצאים מהרשתות החברתיות".
"יש קריאה שנשמעת מההפגנות האלה של אנשים מהקצה, שיח של מלחמת אחים ושנאה", הוסיף נתן לדברי חברו. "אנחנו לא שם ולא מוכנים שזה יהיה בשיח. באנו להראות שלא צריך לפחד מכיפה וציצית ואף אחד לא צריך לכפות על אף אחד".
בהתייחסו לרפורמה המשפטית, אמר נתן: "אנחנו נמצאים בתקופה שבה כל אחד מביע דעה על הרפורמה, אנחנו לא משפטנים ולא מתיימרים להציג דעה. עם ישראל חי ובועט, אנחנו אוהבים את כולם ושלא נגיע למלחמת אחים".
"אהבת חינם מנצחת"
ההחלטה של נתן וברגד לעשות את כל הדרך מבקעת הירדן כדי להגיע להפגנה בתל אביב, התבשלה בשבוע שעבר. בזמן שהשניים ישבו במכינה וצפו באירוע מרחוק, הם הבינו שהפעם הם רוצים להיות שם כדי לשמח את ההמונים, ללא קשר לעמדתם הפוליטית. "שמענו קולות מכל מיני מנהיגים שאומרים דברים שהיה לנו קשה לשמוע כמו שנאה, פילוג ומלחמת אחים", סיפר ברגד. "אלה אמירות שאנחנו לא יכולים לעבור עליהן בשתיקה ועל סדר היום".
"אנחנו נגד שיח של פילוג והסתה לא משנה מאיזה מחנה"، הבהיר נתן. "יש קריאה של חבר'ה יהודים שרוצים לרדת מהארץ, אבל אין לנו מקום אחר ואנחנו עם אחד. אנחנו חייבים להבין שיש פה שני מחנות וכולנו בני עם אחד. זו הקריאה ואהבת חינם מנצחת".
תוך שהם מוזגים שתייה ומחלקים עוגיות למאות מפגינים שחולפים על פני הדוכן, הם מספרים על התחושות בעקבות המחווה הקטנה שהם החליטו לעשות. "אנשים התלהבו בטירוף, צילמו אותנו בלי הפסקה. היו הרבה חיוכים וחיבוקים. הופתעו, התעניינו ואמרו שזה לא מובן מאליו", אמר נתן.
לצד זאת, הם נתקלו גם בתגובות פחות נעימות אם כי לדבריהם אלו היו מעטות. "היו גם אנשים שהגיעו ואמרו 'איתכם אין לנו שיח, אנחנו לא יכולים לדבר איתכם. אתם לא רצויים פה'. ענינו להם שאנחנו כן מרגישים חלק מהם ובטוחים שהם גם מרגישים חלק מאיתנו", שיתף ברגד. "נכון שיש את הקולות הקיצוניים, אבל זה לא הגיע למקום של אלימות ושנאה אמיתית. לא ניתן לאמירות קיצונית להסיט את עם ישראל מהדרך שלו ולהשליט על הכלל".