ועדת חוק, חוקה ומשפט של הכנסת מתכנסת גם היום (שלישי) כדי להמשיך ולדון ברפורמה המשפטית של שר המשפטים יריב לוין. במרכז הדיון היום - "חוק היועמ"שים" - סמכות הממשלה והשרים לקבוע את עמדתם המשפטית בפעולתם השוטפת ובפני ערכאות שיפוטיות.
בפתח הדיון תקפו חלק מחברי הוועדה פעם נוספת את התנהלותו של שר המשפטים לוין אתמול שיצא נגד המשנה ליועמ"שית גיל לימון. בהמשך דנו בשאלה האם חוות דעתם של היועצים המשפטיים צריכה להיות מחייבת לחברי הממשלה. בדיון משתתפים פרופסורים שונים המומחים בנושא - ובהם פרופ' נחום רקובר המתמחה בחקר המשפט העברי, שכיהן בעבר כמשנה ליועץ המשפטי לממשלה. בדיון השתתף גם היועמ"ש ושופט העליון לשעבר הפרופסור למשפטים יצחק זמיר.
"מה חובתה של הממשלה לקיים את חוות דעתו של היועמ"ש? לא משום שהיא חייבת ליועמ"ש, הוא לא נותן הוראה ואין לו סמכות לקיים הוראה - היא חייבת לקיים את החוק", הסביר פרופ' זמיר, "אני מניח שזה מקובל על כולם. זה הדין הקיים. האם החוות דעת של היועמ"ש במשרד הממשלתי היא סוף פסוק? התשובה היא לא. אם יש מחלוקת במשרד הממשלתי לגבי שאלה משפטית וחוות דעת של היועמ"ש איננה מקובלת על המנכ"ל או השר הם מוזמנים לפנות אל היועמ"ש".
"במדינת ישראל קל מאוד לתקוף חוות דעת של יועמ"שים", אמר פרופ' זמיר, "חברי כנסת מנצלים את האפשרות הזו חדשות לבקרים. ח"כים ושרים בודקים בבג"ץ את ההחלטות של יועמ"שים למשרדים - וההחלטה של בג"ץ היא מחייבת לפי החוק".
"הממשלה תהיה החוק"
אתמול התייצב שר המשפטים יריב לוין לענות לטענות חברי הוועדה על הרפורמה המשפטית. המשנה ליועמ"שית עו"ד גיל לימון תקף בחריפות בוועדה את הרפורמה המתגבשת: "מי שגם כותב את החוק, גם מחליט עבור עצמו אם הוא מקיים את החוק, גם שולט בבחירת השופטים שעוסקים בביקורת שיפוטית על החלטותיו, וגם מוסמך לעקוף את פסיקתם כשהיא אינה לרוחו – איננו כפוף למעשה לחוק. במצב הזה, הממשלה אפילו לא תהיה מעל לחוק. הממשלה תהיה החוק".