המפכ"ל מדבר: המפכ"ל קובי שבתאי הגיע הערב (שבת) לריאיון בלעדי ב"פגוש את העיתונות" – וסיפר על אחד התפקידים המורכבים במדינה, היחסים עם השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר והמצב הפוליטי המתוח: "זה מדיר שינה מעיניי, אנחנו נמצאים במדרון תלול".
המפכ"ל שבתאי נכנס לתפקידו לפני למעלה משנתיים, והספיק לעבוד תחת שלושה שרים. בתוך כך, נראה שהתקופה הנוכחית, רוויית אירועי הטרור בירושלים שבהם נרצחו 11 בני אדם – היא אחת מהתקופות המתוחות ביותר במהלך כהונתו. "להיות מפכ"ל זו זכות ושליחות. אין ספק שאין יום ואין לילה בתפקיד הזה", אמר שבתאי.
השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר הנחה בזירת הפיגוע ברמות את המשטרה לצאת למבחן "חומת מגן 2". על כך אמר המפכ"ל שבתאי בריאיון: "יש מבצע והוא כולל פעילויות אכיפה נגד מחוללי פשיעה וגורמי טרור במזרח ירושלים. אנחנו לא מבצעים ענישה קולקטיבית והפעילות שלנו היא כירורגית נגד אותם גורמים. אנחנו עושים זאת בשיתוף צה"ל והשב"כ".
"יש לא מעט התרעות לפיגועים, בשבועות האחרונים נחשפנו לעלייה של ממש בכמות ההתרעות. החשש שלנו הוא מהלא נודע, ממפגעים בודדים", אמר המפכ"ל. "התקופה היא מתוחה, יש פה אדים לא פשוטים באוויר שיכולים להחריף את המצב, בעיקר בתחום הפח"עי. אני לא הייתי מכנה את המצב עכשיו אינתיפאדה, אך יש כאן הסלמה".
במסיבת עיתונאים שערך המפכ"ל יחד עם השר בן גביר, הזהיר האחרון מ"שומר חומות 2". "מאז 'שומר החומות' אנחנו במקום אחר", אמר המפכ"ל. "בתחום המודיעיני יש שיתוף פעולה בין כלל גורמי, וגם בבניין הכוח אנחנו יותר חזקים ויש לנו יותר כלים. עם זאת, אנחנו עדיין לא במקום הרצוי מבחינתנו. השר אומר נכון שצריך להקים את המשמר הלאומי. אנחנו יותר חזקים וערוכים אחרת ואם יתחיל אירוע אנחנו נגיב בצורה אחרת מהעבר".
המפכ"ל טען בריאיון שיש להרחיב את מספר הרישיונות לנשק: "אני בדעה שמי שיכול – שיישא נשק. כל מי שהיה לוחם ביחידה קרבית בצה"ל, נמצא מתאים מבחינת הקריטריונים ועובר את ההכשרות. אזרחים הצליחו בעבר לא פעם לסכל פיגועים. יחד עם זאת, יש לעשות זאת בשום שכל ולתת את הכלי הזה רק למי שנמצא מתאים ועובר את ההסמכה כדי שלא יהיה נשק בידיים לא נכונות. אי אפשר שיהיה שוטר בכל פינה ובכל נקודת זמן".
היחסים המתוחים עם השר בן גביר
במהלך הריאיון השמענו למפכ"ל ריאיון שנערך עם חה"כ צביקה פוגל (עוצמה יהודית) בכאן רשת ב', שבו אמר: "המפכ"ל יכול וצריך לגבות את לוחמיו, אבל בסופו של דבר לפעול במדויק על פי המדיניות שמגדיר לו נבחר הציבור, במקרה זה איתמר בן גביר כשר לביטחון לאומי. אם בסופו של דבר הוא (המפכ"ל) לא יפנים את זה, ולא יהיה מוכן להתרגל לסגנון החדש, אז אין ברירה, במקרים האלה נפרדים.
"אני נשאר ולא מתפטר", הגיב שבתאי. "אני לא חושש משום אירוע ומשום עימות. יש משברים מסוימים שמתגברים עליהם ועוברים אותם, אין לי כוונה להתפטר". עוד הבהיר: "כבודו של השר במקומו מונח, השר קובע את מדיניות משטרת ישראל וכך פעלנו וכך נמשיך לפעול. יחד עם זאת, אנחנו כפופים כולנו לחוק והקו המנחה שלנו הוא החוק במדינת ישראל".
עוד הוסיף שבתאי: "מה שאני אומר לשר זה בחדרי חדרים וביני לבינו. אבל בעיקרון יש שיח בינינו והשיח הוא פתוח. השר אומר לי מה הוא חושב ורוצה, אני מכבד את כולם. הוא נבחר ציבור, אך יחד עם זאת חובתי להגיד את עמדתי המקצועית".
השר בן גביר טען לא מזמן שאין היגיון בכך שאפשר לחסום כבישים בהפגנות נגד המהפכה המשפטית בתל אביב וירושלים, אבל בהפגנות בעבר של אנשי ימין או חרדים, המשטרה אסרה לחסום את התנועה, לעיתים בכוח.
המפכ"ל שבתאי התייחס לכך – וטען שלא קיימת אפליה בין מפגינים למפגינים: "אין קווים אדומים במשטרת ישראל לגבי חסימת כבישים. יש פה שיקול דעת של מפקד בשטח - כל זמן שיש הידברות עם הצד השני, כשאין הפרה של הסדר הציבורי ואין ונדליזם, אין משוא פנים, יש שוויוניות בכל נושא ההתנהלות. במקומות שאנחנו נתקלים בהתנהגות אלימה – אנחנו מתנהלים בהתאם".
אחרי ההפגנה בירושלים נגד המהפכה המשפטית, שגלשה לעימותים אלימים בין מפגינים לפעילי ימין, זימן השר בן גביר את מפקד מחוז ירושלים דורון תורג'מן לשיחת בירור בעקבות "אובדן השליטה של המשטרה לחבורת אנרכיסטים". המפכ"ל שבתאי גיבה אז את מפקד המחוז ותקף את דברי השר.
"זכותו של השר לברר דברים ולשוחח עם מפקדים, כמובן בתיאום", התייחס המפכ"ל לאירוע החריג, והוסיף: "ספציפית באירוע הזה, אני אמרתי שלא מקובל לדבר עם מפקדים בשטח בזמן שהאירוע עדיין מתנהל. המסר הועבר ואנחנו לומדים לעבוד אחד עם השני. כל אחד מכיר את הגבולות".
המפכ"ל שבתאי התייחס בריאיון גם לחוק שכונה "חוק בן גביר" ומאפשר לשר לביטחון לאומי לקבוע את מדיניות המשטרה: "אף אחד לא יכול להחליף את המפכ"ל ומפקד המחוז בשיקול הדעת בעניין כזה או אחר. בן גביר קובע את המדיניות, במסגרת המדיניות יש שיקול דעת של המפקד בשטח. בן גביר לא מחליף את המפקד בשטח".
המפכ"ל ספג ביקורת על כך שהגיע לבת המצווה של בתו של בן גביר, אך אמר שאינו מצטער ומצא לנכון להגיע לאירוע: "הגעתי לבת המצווה ורכשתי מכספי מתנה, הבאתי ספרים. ידעתי שהולכים להיות רעשי רקע כתוצאה מההגעה. אותי לימדו דרך ארץ. ברגע שאדם מזמין אותך ומכבד אותך, תכבד אותו חזרה. כל השיח והוויכוח היה תקשורתי, לא ביני לבין איתמר, באותו הזמן. כשהוא הזמין אותי באופן אישי לאירוע מצאתי לנכון לכבד אותו ולהגיע לאירוע".
החשש ממלחמת אזרחים ורצח פוליטי
על רקע ההפגנות נגד המהפכה המשפטית, והדיבור על מלחמת אחים – המפכ"ל הביע דאגה עמוקה מהמצב – ואף חשש מרצח פוליטי: "המצב הנוכחי מדיר שינה מעיניי, אנו נמצאים במדרון תלול. זו ההזדמנות להגיד לכולם לקחת אוויר, להירגע ולהיכנס לשיח. ישראל כבר חוותה פגיעה בנבחרי ציבור ואנו רואים איומים כאלה ברשת".
"לפי החלטת רה"מ והשר לביטחון לאומי, אנו מקימים השבוע צוות חדש בראשותה של ראש חטיבת החקירות של משטרת ישראל, שלומית לנדס, שיעסוק בכל סוגיית ההסתה", פירט המפכ"ל. "חווינו זריקת רימון להפגנה ורצח של ראש ממשלה – ההסתה שיש היום כלפי כל הגורמים, והכמות של הח"כים שנמצאים תחת איום, היא מדאיגה. חייבים להוריד את גובה הלהבות. נעשה כל שעולה בידינו על מנת למנוע פגיעה באיש ציבור".
המפכ"ל שבתאי התייחס גם לטענות שמאז שהחלו תיקי נתניהו, ישנה ירידה בהיקף החקירות שמתנהלות ביחידת העילית של המשטרה, להב 443 – ייתכן בשל רתיעה של החוקרים: "אין תיק של שחיתות ציבורית שלא נחקר. היום לא יהיה מצב שנצא לתקשורת לפני שיש ראיות נגד אותו גורם שנחקר, ברגע שמשהו יבשיל לכדי כתב אישום אתם תדעו. כל תלונה המגיעה לפתחנו, אם זה דרך התקשורת או תלונה פיזית, נבדקת ונבחנת ואין תלונה שלא נחקרת".
האלימות בחברה הערבית: האם המשטרה הרימה ידיים?
"שמתי את הסוגיה הזאת בראש מעייני, וכך גם שלושת השרים שהתחלפו במהלך כהונתי", הסביר שבתאי. "עובדתית, יש ירידה של 17% במספר נרצחים בחברה הערבית. כך גם מבחינת הסיכולים, עצרנו 76 מקרים בשנת 2022 שבהם אנשים היו עם כדור בקנה בדרך לחסל אחד את השני. הפעלנו יחידות מודיעין וסייבר, אמצעים טכנולוגיים ויחידות חקירה".