ממשיכים לקדם את המהפכה המשפטית - שנתקלת במכשול חדש: ועדת החוקה דנה הבוקר (ראשון) שוב במהלכים לשינוי מערכת המשפט. חברי האופוזיציה חזרו ברובם לדיונים לאחר שהחרימו אותם בשבוע שעבר. אמש, לקראת הדיון, פרסם הייעוץ המשפטי לכנסת חוות דעת - שמזהירה מפני "שינוי כללי המשחק באמצע המשחק". בשל כך, נכתב במסמך, ההמלצה היא להחיל את השינויים רק מהכנסת והממשלה הבאה - בצעד שיגביל את ראש הממשלה בנימין נתניהו ויו"ר ש"ס אריה דרעי, ששואף לחזור לשולחן הממשלה.
בכירים בממשלה הגיבו על חוות הדעת של היעוץ המשפטי לכנסת: "זהו עוד ניסיון חבלה ברפורמה של המשפטנים המגינים על השליטה שלהם במדינה. לא יעזור להם. נקדם את החקיקה ונשלים אותה - וכל ניסיון למנוע אותה או לפסול אותה לא יצליח".
דברי הבכירים נאמרו בתגובה על המסמך של הייעוץ המשפטי של ועדת החוקה, שבו נכתב: "הניסיון מלמד כי ככלל, תיקונים חוקתיים המשנים בצורה משמעותית את היחסים בין רשויות השלטון, או את מארג הכוחות שבין הקואליציה ובין האופוזיציה, אינם מוחלים באופן מיידי אלא באופן פרוספקטיבי כך שיחולו מהכנסת שלאחר הכנסת שחוקקה אותם - זאת כדי להבטיח, בין היתר, כי התיקונים ייעשו במנותק מההקשר הפוליטי המיידי, וכשלא ידוע על מי התיקון ישפיע ובאיזו צורה".
עוד נכתב: "התיקון המוצע הוא בעל השלכות משטריות מרחיקות לכת על היחסים שבין הרשויות. הוא משנה את מאזן הכוחות ביניהן, ומעניק כוח ניכר לרוב הקואליציוני ולרשות המבצעת. הדברים אמורים במיוחד ביחס לשינוי בהרכב הוועדה לבחירת שופטים וקביעת הסדר ההתגברות המאפשר לרוב הקואליציוני 'לחסן' חקיקה מביקורת שיפוטית. ככל שהוועדה תבקש לאשר את ההסדרים האמורים, נציע להחיל אותם במבט צופה פני עתיד החל מן הכנסת הבאה ולא להחילם באופן מיידי כדי לחזק את כוחן של ממשלה וקואליציה נתונה".
אזהרה חריפה: "הסדר לא מאוזן וחריג ביותר"
חוות הדעת של הוועדה נוגעת בשינויים הרבים שכלולים במהפכה המשפטית: שינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים ומתן רוב לממשלה, מניעת ביקורת שיפוטית על חוקי יסוד, דרישה שביטול חוקים ייעשה רק בהרכב מלא ופה אחד, פסקת התגברות שתמנע פסילת חוקים, ביטול "עילת הסבירות" (שבגינה נפסל אריה דרעי מחברות בממשלה) - וגם פיצול תפקיד היועץ המשפטי לממשלה ומינוי יועץ משפטי למשרדי ממשלה כמשרת אמון של השר.
המסמך מותח ביקורת חריפה על הצעות החקיקה שמקדם שר המשפטים יריב לוין: "בנוסח המוצע נבחרו ושולבו להצעה אחת נקודות קיצון מהצעות שונות, תוך שהושמטו ממנה כל מנגנוני האיזון שהוצעו בעבר, כך שבתמונה הכוללת – הצעת החוק פוגעת קשות ביכולתו של בית המשפט לשמש כבלם לכוחן של הרשות המחוקקת והמבצעת. גם במבט השוואתי על דמוקרטיות אחרות, נראה כי קשה למצוא שילוב של הגבלות כה משמעותית על יכולתה של הרשות השופטת לבקר את הרשות המחוקקת והמבצעת".
"במרבית התיקונים המוצעים נבחרה החלופה החריפה ביותר, במובן זה שהיא מאפשרת חופש פעולה מירבי לרשות המחוקקת והמבצעת, וזאת בהשוואה להצעות המשמעותיות שעמדו על הפרק בעבר", נכתב. עוד התריע הייעוץ המשפטי מ"מתן יותר כוח לרשות המבצעת ולרוב הקואליציוני בכנסת לפעול, תוך הפחתה משמעותית ביותר של המגבלות המוטלות עליהם על-ידי הרשות השופטת. ההצעה כוללת שורה של מרכיבים מצטברים שחיבורם יחד מביא לריכוז כוח שלטוני בידי הרשות המבצעת והרוב הקואליציוני התומך בה, תוך צמצום דרמטי של המגבלות החלות על הפעלת כוח זה".
בשל כך, הייעוץ המשפטי לוועדה מתריע: "עמדתנו היא כי הנוסח המוצע של כל אחד מהתיקונים האמורים, ובוודאי השילוב שלהם, והיעדר מרכיבים המגבילים את הרשות המחוקקת והמבצעת בפעולתן – יוצרים הסדר לא מאוזן וחריג ביותר במבט השוואתי. ההסדר מבטא הפחתה משמעותית ביותר בבלמים המוטלים על הרשות המחוקקת והמבצעת, ומוביל לפגיעה קשה בעקרון הפרדת הרשויות וביזור הכוח השלטוני שהוא עקרון ליבה במשטר דמוקרטי. נוכח החשיבות בהצבת בלמים על הכוח השלטוני כאמצעי מרכזי בהגנה על זכויות אדם ועל 'כללי המשחק' של המשטר הדמוקרטי, מתעורר חשש כבד כי ההסדר המוצע יאפשר פגיעה קשה בהגנה המוקנית לזכויות ולעקרונות אלה".
מתן פלג, יו"ר תנועת אם תרצו שמובילה קמפיין ציבורי בעד הרפורמה במערכת המשפט, מסר: "נבחרי הציבור שלנו חייבים להבין שמערך הייעוץ המשפטי יעשה הכול כדי לתקוע מקלות בגלגלי הרפורמה. תפסיקו למרוח את הזמן, תפסיקו להסס! יש להעביר מתפקידם עוד היום את היועצת המשפטית לממשלה ואת היועצת המשפטית לכנסת. העם מאס בהמצאות משפטיות, כל יום המצאה חדשה ללא אח ורע בעולם! כשאהרן ברק המציא את עילת הסבירות מישהו טען שזה יחול רק בכנסת הבאה? די לדיקטטורת המשפטנים. עם ישראל רוצה לצאת לחופשי!"