על רקע הרפורמה במערכת המשפט פרסם המכון הישראלי לדמוקרטיה היום (ראשון) את מדד הדמוקרטיה הישראלית לשנת 2022. המדד מציג נתונים מטרידים על שחיקה באמון הציבור במוסדות המדינה. על פי הנתונים במדד הנוכחי, אמון כלל הציבור במוסדות המדינה ירד לשפל חסר תקדים מאז פורסם המדד הראשון ב-2003. רק 33% מכלל הציבור נותן אמון במוסדות. לצורך ההשוואה, לפני כעשור הנתון עמד על 61%.
גם בקרב הציבור היהודי וגם בקרב הציבור הערבי חלה ירידה באמון הציבור במוסדות שונים, ורבים מהם הגיעו לשיא שלילי. בקרב הציבורי היהודי המוסדות שזוכים לאמון הרב ביותר הם צה"ל ונשיא המדינה - 85% ו-58% בהתאמה. מיד אחריהם ניצב בית המשפט העליון עם 41% אמון בקרב הציבור היהודי. מדובר בשפל מאז פורסם המדד לראשונה, ועדיין - האמון בבית המשפט נותר במקום השלישי מבין כלל המוסדות שנבדקו. מיד אחריו המשטרה, עם 36% אמון מהציבור היהודי. 23.5% מאמינים לתקשורת. הממשלה, הכנסת והמפלגות ירדו אף הן לשפל חסר תקדים עם נתונים של 23%, 15% ו-9% בהתאמה.
בציבור הערבי בית המשפט העליון זוכה לאמון הרב ביותר ועומד על 40%, פער ניכר לעומת המוסדות האחרים. נשיא המדינה זוכה ל-17% אמון בקרב הציבור הערבי, צה"ל ב-15%, התקשורת ב-14% והמשטרה עם 13%. האמון בקרב הציבור הערבי במוסדות הפוליטיים הנבחרים נמוך במיוחד. רק 10.5% מאמינים בכנסת, 10% בלבד בממשלה ו-8% במפלגות.
הרוב בעד סמכות של בג"ץ לפסילת חוקים
המדד של המכון הישראלי לדמוקרטיה אינו עוסק באופן ישיר ברפורמה הנוכחית, אך חלק מהנתונים רלוונטיים גם אליה. לפי המדד, 57% מכלל הציבור בישראל סבורים שצריכה להיות לבית המשפט העליון סמכות לבטל חוקים שחוקקה הכנסת, אם הם נוגדים את עקרונות הדמוקרטיה.
לצד זאת ישנם פערים גדולים בתמיכה בקרב ציבורים שונים. בציבור הערבי 87% השיבו בחיוב, לעומת 57% מהציבור היהודי. כך גם בקרב השמאל והמרכז (89% ו-70%) לעומת מיעוט בימין (37.5%).
עוד עולה מהמדד כי 46% מכלל הציבור סבור שעיקרון הפרדת הרשויות לא נשמר מספיק. נתון מטריד נוסף הוא ש-59% מסכימים שהשלטון הדמוקרטי בישראל בסכנה חמורה. מדובר בשיא שלילי מאז שנת 2017, אז המדד כלל לראשונה את השאלה הזו. באותה שנה השיבו על השאלה בחיוב 45% מכלל הנדגמים.